FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Sier nei til masseturisme i verstingland

Av Gjermund Glesnes03.04.11 17:05

Del saken på:

Reise eller ikke reise? Dubai og Vietnam er blant landene du bør tenke deg om før du besøker.

Turisme skaper ikke bare arbeidsplasser. Det kan også skaffe sårt tiltrengt valuta til fattige land - eller til undertrykkende regimer.

I Hosni Mubaraks siste år som Egypts president, skaffet turismen landet 98,5 milliarder egyptiske pund - rundt 93 milliarder norske kroner - i direkte inntekter, ifølge World Tourist Council (WTC). Dette tilsvarte rundt åtte prosent av samlet verdiskapning, målt som BNP.

Hvor mye av nordmenns feriebudsjett som havnet i presidentens lomme, får vi aldri vite. Men Mubarak-familiens formue ble anslått til over 400 milliarder kroner da han gikk av.

Egypt er ikke unikt. I Ben Alis Tunisia sto turistindustrien ifølge WTC for 8,4 prosent av BNP, og i Robert Mugabes Zimbabwe 3,6 prosent.

Nå åpner stadig nye land flere flyplassgater for vestlige turister, aktualisert med Star Tours pakkereiser til Burma fra høsten.

Da VG skrev om fremtidens reisetrender i februar, var flere «problematiske» land blant dem ekspertene regnet med vil bli hete reisemål de neste 5-10 årene.

SE LISTEN OVER «VANSKELIGE» LAND LENGER NEDE I ARTIKKELEN!

Ja til reiser

- Vi er ikke imot reiser til noe land. Reiser til andre land medfører kontakt, sier Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomiteen.

- Til syvende og sist må folk selv vurdere om de støtter regimene ved å besøke landet, eller om de bidrar til kommunikasjon og kontakt. Jeg kan være enig med begge deler. Men det er nesten alltid bedre at folk reiser dit, sier seniorforsker Anne Bang ved Chr. Michelsen Institute.

Det samme mener Ingvild Gjone Lyberg i Amnesty International.

- Jeg tror turisme er med på å åpne et land, sier hun.

Nei til masseturisme

Lindeman eller Bang ønsker derimot ikke masseturisme til land med grove brudd på menneskerettighetene.

- Opplyst turisme er veldig bra. Men masseturisme åpner andre spørsmål. På charterreiser der man reiser i gruppe og installeres i grupper på hotell, får man liten kontakt med virkeligheten, sier Lindeman.

Bang mener faren for korrupsjon er stor på steder der store hotellkomplekser ligger på rekke og rad.

- Staten er involvert på en helt annen måte når skalaen blir stor. Det er løyver, tomter, strandlinjer som stenges av, et helt annet plan enn hvis noen bestemmer seg for å bygge et lite hotell, sier hun.

LES OGSÅ: Verdens verste ferieland

Kan ikke garantere

Tidligere i vinter uttalte turoperatøren Amisol at de forventer å vrake noen av sine samarbeidspartnere i etter Mubaraks fall, nettopp på grunn av korrupsjon.

Hverken Apollo, Ving eller Star Tour tror at de vil gjøre det samme, med henvisning til at de stoler på sine egyptiske partnere.

Men heller ikke de kan si sikkert at penger fra nordmenns ferie ikke har havnet i lommene til Hosni Mubaraks familie eller nære støttespillere.

- Det er umulig å garantere det. Men vi stiller krav til våre samarbeidspartnere om at korrupsjon, barnearbeid og så videre ikke skal forekomme. Og vi er en så stor aktør at vi kan stille krav, sier Vings salgsdirektør Marie-Anne Zachrisson.

- Som selskap tar vi ikke etiske, politiske eller religiøse standpunkt, sier kommunikasjonsdirektør Lena S. Petersson i Star Tour.

LES OGSÅ: Dette er markedene USA advarer mot

Dette er landene de trekker frem:

Turkmenistan, Usbekistan, Hviterussland, Nord-Korea:
Disse fire er det Berit Lindeman karakteriserer som verstinglandene.

- Dette er veldig autoritære og brutale regimer med store menneskerettighetsproblemer. Turkmenistan er det eneste landet Helsingforskomiteen aldri har klart å komme inn i. I Nord-Korea og Turkmenistan får du ikke lov til å reise på egenhånd, sier Lindeman.

Vietnam:
Berit Lindemann: Har store menneskerettighetsbrudd, med sterkt begrenset ytringsfrihet og en rekke fengslinger av opposisjonelle og journalister. Vietnamesere får ikke lov til å fagorganisere seg.

Flere land under bildet.

Dubai og De arabiske emiratene:
Berit Lindemann: De som vasker på hotellet, er som regel fremmedarbeidere som lever uten rettigheter og med veldig lave lønninger. De mister jobben og kastes ut av landet ved det minste problem. Dette bør du ha i bakhodet hvis du føler behov for å klage.

- Hele gulfområdet er suspekt, mener Anne Bang ved Chr. Michelsen Institute.

LES OGSÅ: Dubai: Her har du ikke lov til å leie kjæresten

Filippinene:
Anne Bang: Her jobber myndighetene målrettet med å tiltrekke seg turister. Samtidig har landet en tvilsom menneskerettighetssituasjon. Hver uke blir minst en opposisjonell drept av paramilitære og militære tilknyttet regjeringen. Også folk fra fagbevegelse og menneskerettighetsorganisasjoner lever farlig.

Etiopia:
Anne Bang: Etiopia har et regime som i liten grad tolererer opposisjon. Samtidig jobber det statlige turistbyrået hardt for å sette landet på turistkartet på linje med Kenya, Tanzania.. Ifølge Human Rights Watch har regimet innført omfattende overvåking av innbyggerne og brutt ned landets sivile organisasjoner og media.

Burma (Myanmar):
Berit Lindemann: Det mest aktuelle eksemplet. Den norske Burmakomiteen har vært veldig negativ til masseturisme til Burma (Myanmar er juntaens navn på landet - journ. anm.), og vi er enige. En slik turisme vil skaffe inntekter til juntaen, men verken gi mulighet til kontakt med lokalbefolkningen eller innsikt i situasjonen for dem som reiser dit, sier Berit Lindeman.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!