FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bare 2 av 10 har bestilt: Sommerferiesalget går tregt

Av Mona Langset18.03.15 14:30 | Oppdatert: 18.03.15 16:01

Del saken på:

Mange venter med å kjøpe billetter til årets sommerferie. Halvveis ut i mars måned har bare to av ti bestilt.

Forbrukerøkonom: - Vi håper på ny knallvær-sommer i Norge

En helt ny undersøkelse Norstat har gjort for Finn Reise bekrefter det reiselivsbransjen har sett lenge: At flere sitter på gjerdet og venter med å bestille ferie.

– Dette er en tendens vi har sett på egen nettside lenge. Allerede i fjor høst antok vi ut i fra brukermønsteret at folk ville bestille reisene sine senere. Denne undersøkelsen bekrefter det vi allerede trodde, sier direktør i Finn Reise, Terje Berge.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB tror det er flere grunner til at folk venter med ferieplanene i år:

- Vi hadde en fantastisk sommer i Norge i fjor, som kan ha gitt folk mersmak til å feriere hjemme. Kronen er svakere enn i fjor, som betyr at utenlandsferien blir dyrere. I tillegg posisjoneres de billige flybillettene ut, slik at det ikke er om å gjøre å være først ute, poengterer Sandmæl.

Har is i magen

Finn-undersøkelsen, som er gjort blant 1000 nordmenn i uke ni, viser at fire av ti vil vente med å bestille sommerferie til det bare er èn til to måneder, eller enda kortere tid igjen, til de skal dra.

– Folk er tilsynelatende ikke redde for at det skal bli utsolgt, konkluderer Berge.

Bare én av 100 i undersøkelsen bestilte sommerferie minst et halvt år i forveien.

Hos turoperatørene har de registrert den samme utviklingen, om enn ikke like markant som Norstat-undersøkelsen viser.

– Vi ser at bestillingene kommer noe senere enn før. Det begynte «forsiktig» for sommeren i fjor, og så har vi spesielt sett det i vinter, da salget for mange avganger har kommet mye senere enn tidligere. Men at så mange som åtte av ti ikke har bestilt sommerferien ennå høres mye ut sammenlignet med det vi ser av våre tall, sier kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving.

Hvorfor vente?

I Norstat-undersøkelsen svarer tre av ti at de ikke har bestemt seg for hva slags type sommerferie de skal ha ennå.

To av ti sier at det ikke haster med å bestille, mens like mange oppgir at de ikke har bestemt seg for om de skal på sommerferie i det hele tatt.

– Et forhold som nok også spiller inn, men som ikke var noe svaralternativ i undersøkelsen, er været. Vi har hatt to somre på rad med sol og fantastisk vær i Norge. Det kan gjøre at flere vurderer å tilbringe sommeren hjemme, sier Terje Berge.

Han tror at mange av de som ikke har bestemt seg ennå nok kommer til å reise likevel, men at de venter på at det skal komme gode tilbud i siste liten.

– Etter påske i fjor var det jo fantastisk billig å reise til Syden. Apollo solgte en kort periode sydenturer til 98 kroner. Det var ekstra mange gode tilbud i fjor vår, ikke bare fra Oslo men fra hele landet. Helt siden sommeren 2013 har det vært overkapasitet i lufta, noe som har ført til uvanlig mange gode tilbud, sier Terje Berge.

Lavere priser?

Finn Reise-direktøren mener vi i år må kunne forvente lavere priser nærmere sommeren også dersom mange venter med å bestille helt til siste liten.

– Setene må selges. Det er det som det handler om, uansett pris, sier hans.

DnB-økonom Sandmæl advarer mot å vente altfor lenge med å bestille:

- Da kan man gå glipp av gode tilbud på både bosted og flybilletter, sier hun til VG.

Også turoperatørene advarer mot å sitte for lenge på gjerdet:

– Selv om det kan være mulig å gjøre siste-liten-kupp i april og mai fra Norge, tror vi at trenden for sommeren blir den samme som i vinter: Det blir høyere priser jo lenger man venter, sier informasjonssjef i Star Tour, Mathias Bergendahl.

Det samme mener Tonje Løkaas Fossum i Ving.

– Ettersom etterspørselen har kommet sent, har prisene steget jo nærmere det har kommet avgang. Det er som kjent tilbud og etterspørsel som styrer prisene, sier hun.

Tradisjonelt har januar vært den måneden da flest har bestilt sommerferie, både hos Finn Reise og hos pakketurarrangørene. Men i år har januar vært roligere enn vanlig.

– Januar er fortsatt en stor bookingsmåned, og per nå den største for sommeren. Det kan likevel se ut som om det ikke blir den enorme toppen, men at det jevner seg litt utover i februar, mars og april, sier Tonje Løkaas Fossum. Nå venter hun en større pågang rundt påske.

Har bestilt flybilletter

Av de som allerede har bestilt noe til sommeren, oppgir litt over halvparten i Norstat-undersøkelsen at de har booket flybilletter.

Nesten fire av ti har booket hotell, mens to av ti har bestilt feriehus. To av ti har bestilt charterferie.

Undersøkelsen viser også at de fleste som allerede har bestilt sommerferie er i en alder da mange har barn i skole og barnehage.

De fleste som venter til siste liten med å kjøpe billetter, er under 30 år.

– De under 30 er jo også de som reiser mest på storbyferie, og et storbytilbud er det aldri noe problem å få, selv midt på sommeren, sier Terje Berge.

Også hos Ving og Star Tour er det barnefamiliene som er mest på hugget for å sikre seg sommerferie på sine favoritthotell.

Familiehoteller som Blue Village og Blue Star bookes tidlig hos Star Tour, i tillegg til voksenhotellene Blue Couples og Sensatori.

– Dette fordi mange kunder vet nøyaktig hva de vil ha. De tar ikke sjansen på å vente til det kanskje blir fullbooket eller at prisene stiger på de datoene de vil reise. Vi ser ofte at skoleferien blir booket et helt år i forveien, sier Mathias Bergendahl i Star Tour.

Også hos Ving bookes de mest populære hotellene først.

– Det finnes knapt en eneste «swim out» leilghet med eget basseng igjen på Sunwing Rhodos i skolens sommerferie. Vi ser også at store grupper der mange reiser sammen er tidlig på banen med å bestille, sier Tonje Løkaas Fossum i Ving.

NB: Finn Reise eies av Schibsted, som også eier VG