FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Disse landene har de rikeste innbyggerne

Av Linn Johansen28.07.15 02:57

  Del saken på:

  Qatar troner overlegent på listen over de landene med høyest inntekt per innbygger – flere plasser over Norge.

  Målt i BNP og justert for kjøpekraft har vi nordmenn under halvparten av deres inntekt. Det viser statistikk fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

  Der kommer det frem at Qatar ventes å ha en BNP per innbygger på svimlende 143 500 dollar per innbygger i 2015, justert for kjøpekraft.

  Det gjør emiratet på Den arabiske halvøy til verdens desidert rikeste.

  Som nummer seks på listen ventes Norge å ha en BNP på totalt 67 400 dollar per innbygger i 2015, justert for kjøpekraft.

  PPP-dollar

  BNP er et mål på verdien av alt som produseres i et land hvert år. Det tar ikke med formueinntekter fra utlandet – altså regnes ikke oljefondets verdistigning som en del av norsk BNP.

  I oversikten fra IMF måles BNP per innbygger i såkalte PPP-dollar, som brukes for å sammenligne kjøpekraft. Målet tar høyde for hva man faktisk får kjøpt for en dollar i hvert land når man sammenligner BNP på tvers av land.

  Les også: Norge er verdens beste land for mødre

  Det styrtrike oljeemiratet har i overkant av to millioner innbyggere. Ifølge Wikipedia består cirka 80 prosent av befolkningen av utenlandske arbeidere, særlig fra fattige land i Asia.

  Landet er kjent for sitt luksuriøse preg og moderne bygninger, og hovedstaden Dohas skyline kan minne om den man finner i emiratet Dubai.

  Blant annet har flyselskapet Qatar Airways blitt kåret til verdens beste flyselskap flere ganger.

  Ulikheter i oljeland

  Qatar er på listen i godt selskap av sine oljerike naboland:

  Blant de ti landene med de rikeste innbyggerne finner vi både Kuwait og De forente arabiske emirater.

  – Det er enorme summer som kommer inn i disse landene, særlig Qatar. Men BNP per innbygger sier ingen ting om inntektsfordelingen, sier professor Karen-Helene Ulltveit-Moe ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

  – Det er ikke akkurat slik at disse pengene kommer alle Qatars innbyggere til gode.

  I Dubai: Slik er det å spise på verdens høyeste restaurant

  Som nummer to og tre på listen kommer Luxemburg og Singapore. Videre kommer Hong Kong som nummer ti.

  – Disse landene er store, finansielle sentra som bidrar til høye BNP-tall, sier Ulltveit-Moe.

  Flere mål

  Videre er den lille staten San Marino, oljenasjonen Brunei og skatteparadiset Sveits høyt oppe på listen.

  Ulltveit-Moe påpeker at BNP per innbygger i PPP-dollar er et mål for den gjennomsnittlige kjøpekraften, men at det finnes flere andre og gjerne bedre mål for velferd.

  – FN bruker for eksempel en levekårindeks som også omfatter inntektsfordeling, muligheter for utdanning, helsevesen og likestilling. Da ser listen ganske annerledes ut, påpeker hun.

  I 2010 kåret en britisk undersøkelse Norge til verdens mest velstående land. Senest i fjor lå Norge på topp da FN kåret verdens beste land å bo i.

  Eksterne lenker