FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Sjekk hvilken reisetype du er!

Av Anne BergsengAv Øyvind Engan (grafikk) 02.11.15 01:29 | Oppdatert: 02.11.15 08:34

Del saken på:

GARDERMOEN (VG) Er du den proffe reisetypen som fikser alt selv, jetsetteren som reiser dit kjendisene er, eller er du rett og slett en amatør når du er ute og reiser?

En gjennomsnittlig nordmann reiser på 12 jobbreiser og fire privatreiser i året. Og vi oppfører oss veldig forskjellig underveis, ut fra hvilken type vi er.

På bakgrunn av spørreundersøkelser foretatt av Norstat på oppdrag for Berg-Hansen reisebyrå, hvor 1600 personer er blitt spurt om sine reiser og reisevaner, er det utarbeidet seks ulike kategorier av det reisende folk.

Dette er ikke forskning, men en uhøytidelig inndeling av arketyper.

– Jeg kjenner meg igjen i flere av typene, men kanskje aller mest i «proffen», sier administrerende direktør Per Arne Villadsen i Berg-Hansen reisebyrå.

Det skulle nesten bare mangle, med tretti års fartstid i reisebransjen og med rundt 50 reiser i året, er han en svært erfaren mann på reisefot.

– Men av og til føler jeg meg også som «amatøren», og opptrer som en nybegynner, innrømmer han.

Selv om inndelingen av reisetypene ikke er eksakt vitenskap, mener han at reisebyrået har praktisk nytte av å kjenne igjen de ulike typer reisende.

Flest kvinner blant de «proffe»

– Det kan være et hjelpemiddel når det gjelder å møte folk på den rette måten, sier Villadsen.

Han tror det blant nordmenn er flest i kategorien «proffen», fordi vi er blitt et veldig reisevant folkeslag.

– Jeg tror også at det er flest kvinner som er proffe, legger han til.

Førsteamanuensis i reiseliv ved Høgskolen på Lillehammer, Terje Slåtten, tror folk kan kjenne seg igjen i kategoriene av reisetyper. Han peker på at personligheten og hvor moden man er teknologisk påvirker hva slags reisetype man er.

– Noen bruker mobilen til alt, mens andre ikke er så komfortable med å bruke teknologi, og heller vil snakke med et menneske når man for eksempel skal bestille en reise, sier Slåtten.

Men det er ingen tvil om at nordmenn stadig blir mer reisevante, og at vi nærmer oss «proffen» alle sammen.

– Den norske reisemuskelen blir stadig sterkere, og vi fikser mer og mer på egen hånd, sier Slåtten.

Les også: Lev som en lord!

Proffen

Proffen bestiller reisen sin selv, er av typen som har mange apper installert på mobilen, og elsker tekniske duppedingser. Er du i denne kategorien, skrur du på telefonen så fort du har landet, og er ofte blant de siste som kommer til gaten før flyavgang. Det å printe ut flybillettene er ikke et tema, all nødvendig informasjon er på mobilen. I køen før sikkerhetskontrollen tas jakke og belte av, Ipad eller pc tas ut av kofferten, toalettsakene er nøye pakket i gjennomsiktig pose, og de vet hvilke sko som slår ut på metalldetektoren. Alt for å komme seg raskest mulig gjennom kontrollen. Proffen sørger alltid for å sitte lengst fremme i flyet – sist inn – først ut.

Les også: Ta med ungene til storbyen!

Organisatoren

Denne kategorien avskyr duppedingser og annen fancy teknologi. Organisatoren foretrekker å gjøre bestillinger av reiser på telefon, for å være sikker på at det blir riktig. De stiller alltid opp i god tid før flyet skal gå, og hater overraskelser. Vesken er full av reiseruter på papir, og andre dokumenter som kanskje kan komme til nytte. Denne rollen faller ofte på den som blir sett på som den ansvarsfulle i familien eller vennegjengen. Organisatoren fungerer som en reiseleder for de som reiser sammen med han eller henne. Transport er ordnet på reisemålet, og restauranter er bestilt på forhånd.

Les også: En av tre vil ha alko-frie fly!

Oppdageren

Dette er en stadig større reisegruppe, som ofte består av voksne i alderen 60+. Disse startet sin «reisekarriere» når de første charterflyene tok av i retning «Syden». De har vært gjennom bilferier med familien og turer til Legoland. Nå er tiden inne for å fokusere på seg selv. De har god råd, god helse, barna er voksne, og de vil oppdage verden. Reiseopplevelsen skal inkludere noe annet enn bare avslapping; de vil utforske livet, utfordre seg selv, og lære nye ting. Temareiser er en populær sjanger, som mat- og vinreiser, eller aktive ferier med sykkelturer eller vandringer. Rundreiser som kombinerer historie med natur og kultur likeså. Eksempelvis rundturer i Sør-Amerika, eller «nye» reisemål som Sri Lanka, Myanmar eller Vietnam.

Les også: Rekordvekst for privat innkvartering!

Jetsetteren

Jetsetteren liker det gode liv. De foretrekker å sitte foran i flyet og bor stort sett på flotte hoteller. Disse hotellene må gjerne bestilles inntil to år i forveien for at man skal få plass. Denne gruppen av kvinner og menn flyr aldri Ryanair, og legger gjerne ut noen kroner ekstra for å reise komfortabelt. Jettsetteren reiser aldri på charter, og rynker på nesen av ordene «Gran Canaria» og «all inclusive». New York er ikke hot nok, men det er The Hamptons på Long Island. Ibiza har lenge vært et ettertraktet sted for kjendiser, nå er det den lille naboøya, Formentera, som gjelder.

Les også: Stupbratt glede i norske fjell!

Amatøren

Det å reise er slitsomt. Det er så mye å tenke på. Hvordan var det igjen med disse billettene, og hva må jeg huske på når jeg er på flyplassen? Amatøren reiser sjelden med fly, og synes flyplasser kan være uoversiktlige og masete. Det er nesten som om hver gang de skal ut å reise, er første gang. Amatøren finner vi stort sett bare når det gjelder privatreiser. Disse foretrekker å reise til samme feriedestinasjon hvert år. Når selve reisen preges av usikkerhet, er det viktig med trygghet når de kommer frem.

Les også: Rekordmange vil til Oslo!

Jakteren

For denne kategorien er jakten på billige reiser en altoppslukende hobby. De synes det er gøy å bruke tid på å lete etter de aller rimeligste flybillettene eller hotellene, og forteller gjerne venner om hvor billige billetter de fant. Jakteren liker å tro at de kan skaffe seg gode «deals», og vet hvordan unngå ekstra gebyrer. De reisende i denne kategorien følger nøye med på valutakurser, og legger reisen dit de får mest igjen for pengene. Det spiller knapt noen rolle hvor de reiser, så lenge flybilletten er rimelig, og de kan bo og spise billig. Men det betyr ikke at Jakteren har dårlig råd, de er bare prisbevisste. Storbyer i Øst-Europa er gjengangere for weekendturer.

Les også: Rett fra seng til basseng!