VG testet verdens nest største cruiseskip: Gøy på havet!

Bestill gin & tonic av en robot

Sjekk utsikten – 91 meter over havet

Her er båten som har tatt cruiseopplevelsen ett skritt høyere. Anthem of The Seas er en fornøyelse(spark) til sjøs!

VG har vært med på en prøvetur med det aller nyeste, og mest moderne cruiseskipet i verden, Anthem of The Seas.

ENORM: Royal Caribbeans nyeste skip er verdens nest største, litt mindre enn Royal Caribbeans andre gigantskip «Oasis»- og «Allure of the Seas». Foto:Simon Brooke-webb,

MASTER:Bergenseren Claus Andersen er master på Anthem of The Seas. Det betyr at han er kaptein og øverste sjef på skipet. Foto:Jørn E. Kaalstad,VG

I FRITT FALL: VGs reporter prøvde iFly – et simulert fallskjermhopp inni en ti meter høy glasstunnel. Foto:Jørn E. Kaalstad,VG

Anthem er det norsk-amerikanske cruiserederiet Royal Caribbeans andre skip i Quantum-klassen. Quantum of The Seas ble sjøsatt i 2014, og kunne presentere en rekke nyheter cruiseturistene aldri hadde sett før.

Anthem har (selvfølgelig) norsk kaptein. Royal Caribbean har nemlig hatt alltid hatt norske kapteiner.

Fortsatt norskinspirert

Adam Goldstein er chief operating officer og nestkommanderende i RCCL. Han forteller at de norske rederiene Anders Wilhelmsen og Skaugen var store investorer da det amerikanske rederiet ble etablert på 70-tallet.

LES OGSÅ VGs CRUISE-BLOGG FRA MIDDELHAVET

– I begynnelsen var alle våre kapteiner norske. I dag er cirka halvparten av kapteinene norske, sier Goldstein til VG, og legger til at norske kapteiner har rykte på seg for å ha gode lederegenskaper.

Sjekk alt det gøyale som kan gjøres ombord!

Ifølge Goldstein solgte Skaugen seg ut av rederiet på slutten av 80-tallet, men Wilhelmsen har fortsatt en eierandel på 20 prosent. Så vi kan fortsatt kalle det norsk-amerikansk.

Cirka 30 millioner reiser på cruise hvert år og markedet er økende. Det skjønner man etter å ha vært om bord et så stort og avansert skip som Anthem.

Vi var om bord i to døgn på en prøvetur rundt kanaløyene og fikk teste skipets bekvemmeligheter.

Hjelp, jeg flyr!

360 GRADERS UTSIKT: På Anthem kan du gå inn i «North Star» - en glasskapsel som løfter deg 91 meter over havoverflaten. Foto:Jørn E. Kaalstad,VG

Vi måtte jo prøve nyvinningen iFly, hvor du etter en halvtimes kurs får oppleve «fritt fall» inne i en vindtunell på dekket.

Det var en forrykende opplevelse. Den kraftige vindstrømmen ga deg nok oppdrift til at du kunne «fly», hvis du beveget armer og ben riktig. Vi kunne nok ønsket oss litt mer tid (ett minutt) i tunnelen, men det ga definitivt et kick.

360 graders utsikt

Begge skipene i Quantum-klassen har en spektakulær nyhet som de kaller «North Star». Det er en glasskuppel som er festet på et langt stålarm og den løfter deg 91 meter over havoverflaten. Fra innsiden av kuppelen har du en fantastisk utsikt over toppen av skipet og området rundt. Obs! Dette er ikke for alle! Folk med antydning til høydeskrekk vil nok synes dette er en smule skremmende. For oss andre er det en flott opplevelse!

Slik har du aldri blitt servert drinker før!

ROBOT-SHOW: Showscenen «Two70» er utstyrt med seks synkroniserte 100-tommers skjermer som hver er festet til en robotarm og kan snus og dreies i – nettopp 270 grader. Foto:Jørn E. Kaalstad,VG

West End-show

Royal har hentet inn West End-showet «We Will Rock You» og showet «The Gift», begge såkalt «first at sea» og kan bare oppleves om bord på Anthem. Vi har tidligere sett «We Will Rock You» i London og denne forestillingen står ikke tilbake for West End-utgaven. Artistene er vel så gode og scenen er større og teknologisk mye kulere!

Vi var også innom Music Hall, en livemusikk scene og nattklubb og

– Når det gjelder underholdning så ser ikke Royal Caribbean til andre cruise-konkurrenter. De sammenligner seg med Las Vegas. Det er det nivået vi jobber mot. Vi har underholdning om bord som vi bare kunne drømme om for et par år siden, sier kaptein Claus Andersen til VG.

Sporty ferie

Om bord er det lagt opp til at du skal kunne holde formen ved like. Treningsstudio-facililtetene er de mest imponerende vi har sett.

Vil du helst trene utendørs er det også mye å velge i. Ifølge Kaptein Claus Andersen er målene på basketballbanen større enn de internasjonale kravene. Du kan også spille tennis her, og bordtennis for å nevne noe.

Det er selvfølgelig også løpebane på toppdekket.

Shopping for de rike

Vi var en smule skuffet over shopping-tilbudet om bord. Det var en fem, seks high fashion motebutikker: Bvlgari, Armani og Cartier for å nevne tre. Vi savnet noen mainstream-butikker hvor man kunne shoppe litt mer hverdagsvarer – uten å måtte refinansiere boliglånet i etterkant …

I tillegg savnet vi en velutstyrt matvarebutikk/kiosk.

Lavkalorirestaurant inkludert

På cruise handler veldig mye om mat og matopplevelse. Og, Anthem er intet unntak. Det finnes et vell av spisesteder – både inkludert i prisen og som du kan betale på.

HOLD VEKTEN! Restauranten Devinly Decadence tilbyr lavkalori-retter. Den er inkludert i forhåndsprisen. Foto:Jørn E. Kaalstad,VG

Vi prøvde en del av dem og falt spesielt for Devinly Decadence – en lavkalori-restaurant. Det var opprinnelig tenkt som en betalt-restaurant, men er nå blitt «complimentary», det vil si at den er inkludert i prisen.

Du finner også en Jamie Oliver-restaurant om bord og en Johnny Rockets burgerrestaurant.

Den store, kule nyheten om bord er Bionic Bar. Dette er en bar kun betjent av to roboter. Gjestene synes robotbaren er gøyal, men vi tipper den blir mer en one-time kuriositet, enn et sted man henger! Litt sånn, been there, done that.

Les:Test av alle de raskeste fergene til Sverige og Danmark

Trådløst overalt

Skipet har installert et veldig bra wi-fi-system. For 15 dollar per dag (10 dollar per devise hvis du har to) du full wi-fi-dekning på hele skipet. Ifølge rederiet skal de ha kjøpt en egen satellitt, i hvert fall en del av en …

– Testene våre viser at det yter 115 mbits pr sekund og det er jo ganske utrolig. Og det dekker hele skipet, både mannskapsområdene og gjesterom, sier kaptein Claus Andersen.

FLERE CRUISE-NYHETER:

* Norsk jomfru-cruise

Foto: Viking Cruises,

Norskeide Viking Cruises, grunnlagt av Torstein Hagen, har lenge vært blant verdens største elvecruise-rederier. Nå begynner Hagen & co. å seile havgående cruise også – med nybygde MS «Viking Star» (bildet), som skal døpes i Bergen på selveste 17. mai.

«Viking Star» har plass til 950 passasjerer, og er bygget i klassisk cruise-stil med norsk preg. De første cruisene går i Middelhavet, Skandinavia og Baltikum. I 2016 kompletteres havcruise-flåten med søsterskipene «Viking Sea» og «Viking Sky».

* Gå planken!

Foto: NCL,

Med «Norwegian Escape» (4200 passasjerer) tar Norwegian Cruise Lines (NCL) de luftige cruisene til nye høyder med et tre dekk høyt «klatrestativ» i hele skipets bredde – der passasjerene midthavs inviteres til å balansere på bjelker, delvis utenfor skipssiden.

Passasjerene skal sikres med tau/ line – og innretningen på bakdekket skal ifølge rederiet være nyskapende innen cruiseindustrien. Jomfruseilas ut fra Miami 14. november.

* Flygende sykler

Foto: CARNIVAL CRUISES,

Også Carnival Cruises nye gigant «Carnival Vista» vil få flere spektakulære nyheter som ikke finnes på noen andre skip: På «Carnival Vista»s SkyRide kan passasjerene sykle langs en 250 meter lang bane, der sykkelbilene henger ned fra en skinne flere meter over dekk.

Men forbered deg på kø. Du er trolig ikke den eneste av de 4000 passasjerene som vil «fly-sykle» blant de 4000 passasjerene om bord. Blir du lei sol, sand og paraplydrinker, kan du som passasjer på «Carnival Vista» kose deg med verdens første flytende IMAX-kino.

* Suiter med spa

Foto: Regent Seven Seas Cruises/Spine/AP,

For de mer luksusorienterte og pengesterke, er Regent Seven Seas nyeste skip «Seven Seas Explorer» en av de heteste cruisenyhetene på flere år. Årsakene er mange:

Suitene om bord på skipet blir noen av de største suitene til sjøs. Den råeste av de rå, «Regent suite», har som den første noen gang en helt privat spaavdeling.

Ny-skipet blir uten sidestykke. Det hevder i alle fall rederiet selv, som ikke legger noe imellom når de utroper skipet til «Tidenes mest luksuriøse cruiseskip».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder