NAM-NAM: Nesten-pensjonistene Anne Toril og Steinar Roland Pedersen fra Engelsviken har hatt ferielighet i Cha Am i flere år. I feriebyen treffer de kjente overalt. Her byr en av naboene på lokal snacks i soi'en der de bor. Foto: Robert S. Eik

De lever det gode liv på Thailands solside

CHA AM (VG) - Vi har investert i livskvalitet, sier nordmennene som halve året lever det gode liv i thailandske Cha Am - langt fra snø og isholke.

- Dette er blitt hytta vår, ler Anne Toril og Steinar Roland Pedersen fra Engelsviken ved Fredrikstad. De har kjøpt seg en deilig utsiktsleilighet ved stranden i Cha Am, tre timers kjøring fra Bangkok.

I rolige Cha Am tilbringer paret fem måneder i året, og bruker Thailand som springbrett for å besøke andre spennende sørøstasiatiske land.

- Nå står Myanmar (Burma) for tur. Det gleder vi oss til, sier Steinar.

VGTV: Se video fra dansegalla i Thailand

Datteren over gangen

Datteren og familien har kjøpt leiligheten tvers over gangen - så i 19. etasje på Golden Beach arter det seg nærmest som slektsstevne når alle ferierer sammen.

SPORTY PAR: - Her borte har vi et mye mer aktivt og sosialt liv enn hjemme i Norge, istemmer pensjonistene Kirstin og Inge Aarø fra Lillestrøm. Paret anslår at de har fått 40 nye omgangsvenner i thailandske Cha Am. Foto: Robert S. Eik

Nesten-pensjonistene fra Østfold føler de har investert i livskvalitet, og blir provosert av norske medier og uvitende folk hjemme som beskriver Thailand som et tilfluktssted for drikkfeldige sosialklienter og skatteflyktninger med dårlig moral.

- Vi kjenner oss ikke igjen, sier Toril og Steinar i kor.

- Se rundt deg. Her er voksne, oppegående nordmenn som koser seg. De få barene som er her stenger klokken 23, og det er thaiene selv som preger byen.

Cha Am er fortsatt et stykke Thailand.

- Vi har fått mange thai-venner her nede. Velger vi å gå ut for å spise en kveld, så går vi til fiskerlandsbyen, gjerne sammen med venner, forteller Anne Toril.

KVELDSTUR PÅ STRANDEN: Kolbjørn og Joy Moe er sentrale skikkelser i det norske Cha Am-miljøet. Hun driver restaurant på strandpromenaden, mens han er aktiv i golfmiljøet. Mange norske innflyttere spør paret om råd - og får svar. Foto: Robert S. Eik

- Godt norsk miljø

Kolbjørn Moe (65) fra Levanger havnet i Thailand i 1999 da han skulle sjekke hvor langt han kunne komme for SAS-poengene sine.
I dag er han gift med Joy, og sammen driver de restaurant på Cha Ams strandpromenade.

Kolbjørn er aktiv i golfmiljøet, og var nylig med og arrangerte Wirkola Cup med spill på Cha Am-områdets beste baner.

Suksessen vil bli gjentatt neste år, forteller informerte kilder til VG.Ellers er det et aktivt, norsk dart- og bridgemiljø i Cha Am.

- Skal man være her over lengre tid, må man ha noe å gjøre. Vi er blitt en stor gruppe nordmenn her nede, som bedriver mange fellesaktiviteter, forteller den pensjonerte læreren.

HØYT OPPE: Anne Toril og Steinar Roland Pedersen har fin utsikt over Bangkok-gulfen fra balkongen sin i 19. etasje. Rett over gangen har datteren og familien kjøpt maken ferieleilighet. Foto: Robert S. Eik

Er man norsk og driver business i Cha Am blir man også litt «sosialkontor».

- Folk kommer for å få hjelp til alt mulig, fra hodepine til tette rør, ler Kolbjørn og Joy.

Enkelt liv

Men fremfor alt tiltales trønderparet av det enkle, harmoniske livet i Cha Am - fjernt fra stress og mas.

- Folk er mer avslappet her enn i Norge, sier Joy, som innrømmer at hun ble betenkt over den masete norske livsstilen da hun bodde i Levanger og drev restaurant på Magneten Kjøpesenter.

Men til jul bærer det «hjem» til Norge.

FISKERHAVNEN: Sjømatrestaurantene i Cha Ams gamle fiskerhavn er populære, både blant feriefolket og de mange norske innflytterne i byen. Foto: Robert S. Eik

- Ja, den norske julen er hellig. Den tilbringer vi sammen med familien, istemmer de blide utflytterne.

Hjem til jul må også Kirstin og Inge Aarø fra Lillestrøm - et annet seniorpar som har funnet det gode liv i Cha Am.

- Vi må liksom smake litt på vinteren, men i januar bærer det nedover igjen, sier Kirstin, som sliter med MS og har fått et helt annet liv under Thailands sol - ti uker på høsten og 12 uker på nyåret.

Det beste av to verdener

- Her borte er jeg aktiv, og lever et sosialt liv. Cha Am er blitt vårt annet hjem, så vi får på en måte det beste av to verdener, sier Kirstin til VG.

THAIENE I FLERTALL: Selv om det etterhvert har kommet mange nordmenn til Cha Am, er byen fremdeles veldig thailandask. Akkurat det legger mange feriehus-eiere vekt på. Foto: Robert S. Eik

De nybakte pensjonistene fra Romerike har alltid vært reiseglade. Da de for noen år siden bestemte seg for å kjøpe ferieleilighet, falt valget på et townhouse med hageflekk i en av Cha Ams stille sidegater, der bare thailendere bor.

- Vi har lært oss noen thai-ord, slik at vi kan kommunisere med naboene.

- Trenger vi praktisk hjelp til noe eller må kjøpe ting til huset, peker vi bare i Clas Ohlson-katalogen, så forklarer naboene hvor vi får kjøpt det, ler Inge.

Norsk dansegalla

For tredje året på rad ble det i november arrangert heilnorsk dansegalla i thailandske Cha Am - 12 flytimer unna Norge.

POPVETERAN: Helge Nilsen med damer underholdt på årets norske dansegalla i Thailand. Foto: Robert S. Eik

- Det føles litt sprøtt at vi må til Thailand for å finne folk på gølvet. . .

Slik slo gammaldanskongen Jan Borseth an tonen under årets dansefest, som samlet mer enn 200 nordmenn.

De fleste hadde tatt turen bortover fra Norge, som et begjærlig avbrekk fra norsk kulde og sno. I tillegg dukket masser av bofaste Thailand-nordmenn opp på parketten i dansehotellet på Long Beach.

På scenen sto også Helge Nilsens orkester fra Bergen og duoen Lady & Landstryker'n fra Solør.

PÅ GULVET HELE TIDEN: Gerd Furuheim fra Lillehammer og Ola Pettersen fra Hamar lot ikke mange danser gå fra seg i Cha Am. Foto: Robert S. Eik

Sjømannskirken var sterkt tilstede, Helga Marie og Kjell Steinar Grytbakk fra Meråker feiret gullbryllup på parketten, og et annet norsk par giftet seg til norsk felespell og 200 gjester på Cha Am-stranden.

- Et virkelig eventyrbryllup vi aldri kommer til å glemme! sier strand-bruden Linda Torgersen til VG Nett.

- Moro, gliser primus motor Edgar Skjønhals i OrkideEkspressen, som lover mer dansegalla i Smilets Land neste år.

- Folk får jo ikke nok.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder