FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Eventyrlig dykking på korallrev i Australia

25.12.09 17:08

Del saken på:

OSPREY REEF (VG) Bli med på dykketur i en vakker undervannsverden ved korallrev i Australia.

Av Camilla Mathisen

Lyden av skramlende grytelokk vekker oss. Noen banker på døren til lugaren. Det er på tide å våkne!
- It's time to wake up! Dive briefing in two minutes!

Vi river oss ut av søvnen, klatrer ut av køya og tomler på oss shorts og genser. På vei opp til byssa griper vi tak i en kaffekopp. Ute på dekk blåser det kraftig, men vinden er varm.
Skum fra dønningene slår over bare føtter. Vinden tar tak i håret idet vi kravler opp stigen. Med klamrende hender holder vi koppen slik at kaffen ikke skal skvalpe over. Klokken er halv seks om morgenen.

Les også:Topp 10 dykkeparadiser

Vi setter oss i en ring på soldekket. Hippien Brad (35) har rigget seg til på kanten av en livbåt. Den ene hånden hans støtter en tavle hvor han har tegnet med blå tusj.
«Good day, mates!» hilser han oss, før han begynner å gå gjennom planen for dykket.

Dette dykkestedet kalles «Round the Bend». Det er et dypdykk og her finner vi en rensestasjon for mantaen, verdens største rokke.

Haiene patruljerer

Nede på dekk kontrollerer vi hverandres utstyr to og to, før vi signerer dykkerlisten og hopper i vannet. Solen står opp under vann idet vi padlende synker ned mot dypet.

Bløte og harde koraller i alle tenkelige farger dekker veggen av revet.

Mens vi svever over rensestasjonen til mantraene, viser computeren 29,8 meter, og vi vet at vi ikke kan bli her lenge. Vi bør heller ikke gå noe særlig dypere.

Les også:Lev billig i dykkerparadis

Haier kommer inn og patruljerer revet. Men - ingen manta.
Under oppstigning viser computeren at vi har dykket litt på grensen av hva vi burde for å unngå dykkersyke.

Sakte og rolig stiger vi opp fra dypet. Vi tar et sikkerhetsstopp for å lufte ut nitrogenet som har samlet seg i blodet.

Svevende, og mens pusten går, bare nytes synet av denne vakre og underlige undervannsverdenen. Ut av skumringen i dypet kommer en manta flygende. Den har et vingespenn på seks meter og blir bare større og større jo nærmere den kommer.

Sikkerheten er på topp om bord på dykkerbåten «Taka». Vi signerer dykkerlisten idet vi klatrer med tunge steg opp badetrappen med alt dykkerutstyret på.

Med hele 30 dykkere om bord, må vi sørge for at ingen blir forlatt på havet, forteller den tyske divemasteren Sandra.

Les også:Dykkeperle i verdens styggeste reisemål

Dykkeparadis

Osprey Reef er et godt eksempel på et isolert oseanisk rev. 330 km nordøst for byen Cairns og 125 km øst for Great Barrier Reef.

Revet er ovalt i formen, med en lengde på 25 km og en bredde på 12 km. Dykkerbåtene kan ankre opp trygt i dypvannslagunen i midten av revet.

Osprey Reef har mange flotte dykkeplasser som byr på ulike opplevelser.

Les også:Verdens 10 flotteste drømmeøyer

Ved Shark feed er revet formet som et naturlig amfi. Operatørene som tar med seg dykkere ut til Osprey Reef, har i over 15 år fôret haiene som lever her. Dykkerne får være vitner til at mannskapet om bord på dykkerbåten fôrer 50 sultne haier, mens de sitter på revet, 15 meter under havoverflaten.

Både Osprey Reef, Ribbon Reef og Great Barrier Reef ligger utenfor østkysten av Australia.

Spørsmål om reise?Spør reisepanelet!

Alle disse revene byr på noen av de største dykkeopplevelsene man kan få.

For å få maksimalt ut av turen bør man unne seg en tur med en live-aboard-båt. Live-aboard-båt betyr at man reiser ut på havet med en dykkerbåt i noen dager for å kunne nå de mest fjerntliggende og urørte dykkestedene.

Livet om bord på en live-aboard-båt er sosialt. Sjansen er stor for å møte mennesker og etablere vennskap på tvers av landegrenser.

Følg VG Reise på Facebook!