FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Originalpilsen

Av Ole Kristian Strøm22.09.04 08:46 | Oppdatert: 13.10.04 12:10

Del saken på:

Den er duggfrisk, skummende og utrolig nok like god til siste svelg.

Her er pilsens vugge

Kanskje ikke så rart, det var her, i Plzen, vest i Tsjekkia, at den moderne pilsnerens vugge sto for godt over 150 år siden.

Tsjekkerne kan mer enn å spille skjorta av alle andre europeiske fotballag. De kan også brygge øl (og sikkert mye mer).

Skjønt - Urquell-pilsen ble faktisk til fordi ølet var så dårlig. Det krydde av små ølbryggere i Plzen den gang, men kvaliteten var så som så. I 1838 måtte 36 fat med ubrukelig øl tømmes ut på bytorget. Til slutt så ølbryggerne ingen annen utvei enn å slå seg sammen, i håp om at det kunne gi dem bedre kvalitet på ølet.

Og slik var det altså at pilsen oppsto og har gitt oss mennesker mange gleder i årene etterpå.

Men mens konjakk er konjakk og bare lages i Cognac, så ble ølet fra Plzen til pilsner og ble lansert av all verdens bryggerier, i voldsomme mengder og slett ikke så ofte med den kvalitet som de gamle menn og kvinner i Plzen forlangte i det 19. århundre.

Det begynte forresten lenge før. Humledyrkingen i Böhmen, altså dette vestligste tsjekkiske landskapet, skal gå tilbake til år 859. Den første eksporten skjedde i 903, og fra 1101 ble humlen fraktet nedover Elben til Hamburg.

Karl IV, han som blant annet fikk bygd Karlsbroen over Moldau, satte en stopper for humleeksporten på 1300-tallet. Keiseren ville selge ferdige produkter, ikke råvarer. Ja, det var faktisk dødsstraff for å smugle humlen over rikets grenser.

Da var de allerede godt i gang med ølbryggingen i Plzen. I 1295 hadde nemlig kong Vaclav II med et særdekret gitt 256 familier i byen tillatelse til å brygge øl.

Urquell-guide

Slik kan vi fortsette å snakke om den tsjekkiske øltradisjonen, som ikke engang kommunistene kunne ødelegge.

- Kvaliteten var like god den gang, sier vår Urquell-guide Helena Emmerova stolt. Over en god øl var det til og med mulig å komme med en kommunistvits eller to.

Plzen har 180.000 innbyggere som ennå ikke har nytt godt av turiststrømmen til Tsjekkia, hvis vi ser bort fra de nesten 100.000 besøkende som hvert år kommer til Urquell-bryggeriet - ikke bare for å slukke tørsten i ølstuen med plass til over 600 gjester, men også for å se hvordan pilsen blir til i Plzen.

Alexej Bechtin er informasjonsdirektør. Han er ingen beskjeden mann, han synes ikke det er noen grunn til å være det.

- Verdens beste øl, mener han.