FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Berømte vinsteder

Av Anne Bergseng08.10.03 08:23

Del saken på:

Her er tre av de berømte vinregionene som presenteres i boken «Vinreiser». Husk å avtale tid på forhånd når du skal besøke vingårdene.

BORDEAUX

Middelalderbyen Saint-Emilion i Bordeaux har en magisk tiltrekningskraft på vinelskere.

Denne vakre, franske byen har bygninger fra 1200-tallet, brosteinsgater, hus belagt med terrakottafliser og et vidt utsyn over Dordognedalen.

Vinmarkarealet i området er på 5400 hektar og anses å ha en så stor kulturhistorisk verdi at UNESCO innlemmet det i verdens kulturarv i 1999.

Besøk på vingårdene kan gjøres med sykkel, og kveldene bør benyttes til gastronomiske opplevelser i Saint-Emilion.

Noen av de fremste produsentene i Bordeaux: Saint-Emilion: Château Ausone, Château Cheval Blanc, Château Figeac. Pomerol: Château Petrus, Vieux Château Certan.

Viktigste druesorter: merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon.

Flyplass og jernbane: Merignac-Bordeaux flyplass. Både Bordeaux og Libourne har forbindelse til Paris med høyhastighetstoget TGV.

Beste tid for besøk: April til oktober.

Mer info: www.saint-emilion-tourisme.com.

MOSELDALEN

Det er laget vin i tyske Moseldalen i snart to tusen år, og dalen anses for å være en av verdens vakreste vinregioner. Europas største vinmark er den 8 kilometer lange, sammenhengende «veggen» som strekker seg fra Bernkastel til Zeltingen. Bernkastel er Mosels navle, og her kan du ta båtturer for å se vinstokkene fra elven, eller leie en sykkel og tråkke rundt på stiene i vinmarkene.

Noen av de fremste produsentene i Moseldalen: Saar: Schloss Saarstein og Bert Simon. Ruwer: Maximin Grünhaus. Bernkastel: Dr. Pauly Bergweiler, Dr. Loosen. Zeltingen: Selbach-Oster.

Viktigste druesort: riesling (hvit)

Flyplass: Frankfurt (Hahn)

Mer info: www.deutscheweine.de

CHILE

Spanske erobrere brakte vinstokker til Chile på 1500-tallet, og plantene trivdes i den fruktbare jorden. En reise til vinmarkene i Chile sies å være forskjellig fra alle andre reiser i verden, med snødekte andesfjell, elver fulle av rullestein og frodige, grønne vinmarker.

De fleste druene dyrkes i et område som strekker seg fra ca. 100 kilometer nord for hovedstaden Santiago til ca. 400 kilometer sør for byen.

Vinturisme er et nytt fenomen i Chile, men de fleste tar gjerne imot turister som har gjort avtale på forhånd.

Noen av de fremste produsentene i Chile: Casablanca: Casas del Bosque og Veromonte. Maipo: Concha y Toro, Santa Carolina, Santa Rita.

Viktigste druesorter: Røde: cabernet sauvignon, merlot, carmenere. Hvite: chardonnay, sauvignon blanc.

Flyplass: Santiago.

Mer info: www.colchaguavalley.cl