FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

En Bøgballe fra Nybølle...: Morsomme skilt - uke 20 - Danmark-spesial

Av Dag FonbækPublisert: 16.05.2009

Del saken på:

Kukkedal, Svinballe, Ølgod, Blære, Slemming, Tarm... Danske stedsnavn burde hatt 18-årsgrense!

Annonse

Danmarks morsomste stedsnavn? Send oss dine morsomste skiltbilder!

Med så mange snuskete navneskilt langs veiene er det en gåte at dejlige Danmark er blitt norske småbarnsfamiliers bilferiefavoritt. Mange av skiltene burde vært sladdet.

HAR DU BILDER AV MORSOMME SKILT? DÅRLIG ENGELSK, MORSOM NORSK ELLER STEDSNAVN FRA HELE VERDEN? SEND BILDENE OG HISTORIEN BAK TILVG NETTS REISEREPORTER!

Annonsørinnhold

For hvem vil vel slå leir på Ertebølle Strand eller risikere å rote seg bort inni Hampen?

Assen Familiecamp gir heller ikke de beste assosiasjoner, selv om det sikkert er pent der. Da foretrekker vi heller Carlsberg Camping.

- Det er vel snarere sånn at alle de rare navnene setter litt liv i kjøretrøtte unger i baksetet, tror Danmarks turistsjef i Norge, Vidar Mørch.

Blindvei i Tarm

Selv evner han fortsatt å more seg over alle de pussige navnene og assosiasjonene de gir - som å rote seg inn i en blindvei i Tarm eller møte en dørvakt i Skallebølle...

- Morsomst blir det når vi tar fantasien i bruk. Selv om vi har likelydende ord i Norge, betyr de ofte noe annet på dansk, sier Mørch:

- Stedsnavn som slutter på -balle, for eksempel, betyr strengt tatt bare at landsbyen ligger på en forhøyning i terrenget.
«Sæd» betyr sete. Dermed blir ikke stedsnavn som Sædballe like underfundig for danskene som for oss «fjeldaber» fra nord.

Artikkelen fortsetter under bildet

LATTERMILDE: Sanna Johnsen og Jørgen Bjerke på Visit Denmarks Oslo-kontor har kjørt Danmark rundt og tatt bilder av alle de rare navneskiltene de fant. Foto: Vidar Mørch


Reisehåndbok

Nå har mange av pussig-skiltene havnet mellom to permer - i 3. utgaven av reisehåndboken «Å reise med voksne i Danmark», lagd av Visit Denmark og distribuert bl.a. på danskebåten og i Donald Duck-bladene.

Les også:Anbefaler tur til Luftjok og Latræva

- Vi lo så vi grein, forteller turistkontorets Sanna Johnsen, en av dem som har kjørt Danmark rundt på jakt etter rare navneskilt.

- Stadige bråstopp foran avkjørsler og veikryss gjorde oss rett og slett trafikkfarlige, innrømmer Jørgen Bjerke, en annen av skiltjegerne utstyrt med fotoapparat.

- Å fotografere alle de rare skiltene ble en ren besettelse, forteller de to lattermildt.

Skiltene til Hjelm, Bøgballe, Nybølle, Over Isen, Boller, Vrangstrup m.fl. har fått behørig plass i den nye reisehåndboken (god!), og vil bli brukt i ulike markedsaktiviteter utover i jubileumsåret.

Frække steder

Sanna og Jørgen er langt fra de eneste som har rundkjørt Danmark på jakt etter pussige stedsnavn.

Les også:Stolte av navnet i Lattervika

Komikerne Jan Svarrer og Claus Pettersson - begge boende i sykkelavstand fra Pisselager - har ikke bare oppsøkt åtteoghalvfems usømmelige steder, men også researchet seg fram til hvordan navnene er blitt til.

Resultatet er boken «Alle de frække steder». Neste års mandelgave?

Bildespesial: Se de rare stedsnavnene i Danmark her!