FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Priskrig til Svalbard

Av Dag Fonbæk 29.09.12 08:00

Del saken på:

(VG Nett) Det blir priskrig til isbjørnens rike når Norwegian i mars tar opp konkurransen med SAS på flyruta Oslo-Longyearbyen.

Norwegian tar opp konkurransen med SAS

- På tide, sier administrasjonssjef Ivar Undheim i Longyearbyen Lokalsturet - det nærmeste vi kommer en rådmann på Svalbard.

LES OGSÅ: Norwegian er USA-klar

Selv flyr Undheim ofte med SAS til Stavanger, og får han billett til under 2000 kroner en vei, er han heldig, sier lokalstyre-talsmannen til VG nett.

Fra-prisen til Norwegian blir 799,- en vei.

- Stor etterspørsel

- Ruten er i dag uten konkurranse, ettersom bare SAS flyr den. Vi har hatt stor etterspørsel etter billetter til Svalbard, og opplever at turismen der oppe er i god utvikling, oppgir Norwegian-talsmann Lasse Sandaker-Nielsen som grunn for at selskapet gjenopptar flyvningene mellom Oslo og Svalbard til våren.

LES OGSÅ: Her er VG-lesernes beste Svalbard-tips

De skal fly tre ganger i uken - mandager, onsdager og fredager, sier Sandaker-Nielsen.

Sluttet brått

Norwegian har vært på Svalbard før. Så sent som i 2008 fløy de nattfly til Svalbard fra Gardermoen flere ganger i uken - men opplegget var ikke vellykket, mye fordi flyvningene passet dårlig med tur- og utfluktsprogrammet til Spitsbergen Travel.

- Det er alltid ønskelig med to selskap for konkurransens skyld, men samarbeidet med Norwegian var ikke så godt, sa administrerende direktør Trygve Steen i Spitsbergen Travel den gang til Svalbardposten.

Sluttet brått

Norwegians salgssjef Lars Sande sa til avisen at salget av billetter gikk tregt, og at det var tungt å få Svalbard-ruten til å gå rundt,

Norwegian sluttet brått å fly, og mange brant inne med billetter.

LES OGSÅ: Jordskjelv på Svalbard

SAS ble igjen som eneste operatør, og hadde 40-50 mennesker på venteliste. Mange var sinte og oppgitt over situasjonen Norwegian satte dem i med sin brå flukt.

- Velkommen tilbake

Likevel ønskes Kjos'ern & co. velkommen tilbake.

- Ja, dette var en gledelig melding, medgir lokalstyrets administrasjonssjef Ivar Undheim, som håper Norwegian kommer tilbake for å bli, og at også folk i det høye nord får nyte godt av priskonkurransen.

For mange fly?

SAS lover å møte konkurransen fra Norwegian, men frykter stor overkapasitet på Oslo-Svalbard-ruten, som er marginal i stamrutenettet.

Eksempelvis er ruten Oslo-Haugesund åtte ganger større i passasjertall.

- Vi tror det kan bli spennende med konkurranse på Oslo-Svalbard, sier SAS-talsmann Knut Morten Johansen i en kommentar til VG Nett.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!