FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er «nye Besseggen»

Av Dag Fonbæk03.12.14 18:25 | Oppdatert: 03.12.14 19:53

  Del saken på:

  «Alle» har gått Besseggen. Nå seiler Romsdalseggen opp som vår hotteste panorama-fjelltur.

  Årets fjell-hit er panoramaruten over Romsdalseggen

  Dobbelt så mange har gått Romsdalseggen i år som i fjor.

  For selv om en viss «ustø mann» har tatt mesteparten av oppmerksomheten i Romsdalsfjellene nå i høst, er turfolket langt mer opptatt av heftige og langt mer standhaftige Romsdalseggen ved Åndalsnes.

  Den luftige fjellpassasjen med utsikt mot Trolltindene, Romsdalshorn, Vengetindene, Molde by og langt utover Norskehavet, er i ferd med å få klassikerstatus blant fjellvandrerne.

  UT.no, som er NRKs og Den Norske Turistforeningens nettside, omtaler Romsdalseggen som «superhot», og skriver at Romsdals-panoramaet er en fjelltur du bare må få med deg.

  Fjellfolket har tatt tegningen. Besøket på Romdalseggener doblet i år, skriver Visitmr.com, reiselivsnettstedet til Molde og Romsdal.

  Klassiker på rekordtid

  – Vi har hatt tro på Romsdalseggen som et fremtidig reiselivsfyrtårn i Rauma, men suksessen har kommet raskere enn hva vi drømte om, sier reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke.

  Hun forteller at fjellturen alle snakker om har gitt en formidabel turistboom til Åndalsnes og Rauma.

  Ikke så rart: Utsikten fra Romsdalseggen er uslåelig. Langs eggen ser du flere av Vestlandets flotteste fjell – blant dem Kongen, Dronninga og Store Trolltind.

  Langt nede i Romsdalen under deg ser du elven Rauma slynge seg langs togsporet til Raumabanen.

  – At så mange har gått Romsdalseggen i år viser at turen allerede er etablert som en ny klassiker. Turen kan tilpasses ulike vanskelighetsgrader, så jeg anbefaler alle å gå den, sier Nils Øveraas, generalsekretær i Den Norske Turistforening, til VG.

  Romsdalseggen kan du gjøre på en helg:

  Ta toget til Åndalsnes, bruk en dag på fjellturen og ta toget hjem neste dag. Da har du noe å fortelle i lunsjen på mandag.

  Lonely Planet-hyllest

  For to år siden ble Romsdalseggen kåret til den åttende beste fotturen i verden og den eneste norske på lista. Bak kåringen sto bl.a. Lonely Planet-redaktør Tom Hall.

  I år har Romsdalseggen sust inn på DNTs ti-på-topp-liste over de mest populære fjellturene i Norge.

  Et sted mellom 30 000 og 40 000 fotturister fra inn- og utland har i år gått en av de tre løypene med ulik vanskelighetsgrad over Romsdalseggen.

  – Tallene er anslag basert på solgte billetter til buss og parkering. I tillegg kommer et ukjent antall som går direkte fra Åndalsnes sentrum, sier reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke.

  Turen over eggen er en drøy mil lang, og når på det høyeste 1329 meter over havet.

  Løypas bratteste partier er sikret.

  Du bør beregne minst 7–8 timer på turen, og være godt skodd og vindtett kledd.

  Romsdalstrappen

  Totalstigningen er på 970 meter, og du følger DNTs røde T’er.

  «Wow-følelsen» er med deg hele tiden, sier folk som har gått løypa.

  At Romsdalseggen har fått klassikerstatus i år skyldes ikke minst det nye utsiktspunktet «Rampestreken» som åpnet i juni i år – en 20 meter lang stålrampe som skyter åtte meter rett ut i lufta, 565 høydemeter over Åndalsnes.

  Utsiktspunktet er en del av Romsdalstrappa i fjellet Nesaksla, og synet derfra er egnet til å ta pusten fra dem som våger seg ut på den luftige stålkonstruksjonen.

  Sherpaer og profesjonelle steinmurerne fra Nepal har lagd trappen i det bratte terrenget – og det er ventet at steintrappene og utsiktsplattformen på Nesaksla etter hvert kommer til å bli en turistmagnet på linje med Trollstigen og Atlanterhavsvegen.

  Møre og Romsdal seiler i det hele tatt opp som vårt hotteste turistfylke.

  Fra før har distriktet turist-fyrtårn Trollveggen, kube-hotellet Juvet i Valldal og Geiranger.

  Eksterne lenker