FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Reis til hobbitenes rike

16.12.12 15:56 | Oppdatert: 16.12.12 17:31

  Del saken på:

  NEW ZEALAND (VG) Trollmenn, hobbiter og eventyrlig vakker natur. Overalt på New Zealand venter et nytt eventyr.

  Av JOHAN L. SÖDERLUND (tekst og foto)

  - Dette er livet!, sier Anton Westberg (22) og slår ut armene.

  Langt under oss brer regnskogens grønne tak seg. Vi henger i tau og sele på en gigantisk klippevegg i New Zealands Fjordland.

  Anton fra Stockholm er bosatt her i Milford Sound. Han har tatt meg med på et halsbrekkende klatreeventyr som kunne fått den mest hardhudede filmfigur til å miste pusten.

  De fleste som kommer til Milford Sound tar en stille båttur i det vakre fjordlandskapet. Er du litt mer eventyrlysten, finnes fine turstier i området. Og vil du ha et skikkelig kick, må du teste klatringen. Landskapet gjør seg best etter et par dagers regn. Da fosser vannet i strie strømmer langs fjellsidene og ned i havet. På enkelte steder er vannfallet over 100 meter høyt.

  VIL DU GÅ DE SAMME STIENE SOM HOBBITENE OG FIGURENE FRA RINGENES HERRE? SE TIPS NEDERST I SAKEN!

  Eventyrlig vakkert

  Det er i dette ville landskapet suksesstrilogien «Ringenes Herre» er spilt inn. «Hobbiten: en uventet reise» hadde verdenspremiere på New Zealand 28. november og norsk premiere 12. desember. Også disse filmene er spilt inn her. Det er lett å skjønne hvorfor. Det er eventyrlig vakkert.

  SE BILDER FRA FILMEN HER .

  - Vær forsiktig med å bremse med forhjulet, ellers kan du havne på snørra, sier Mandy Ranbow (35), før hun kaster seg utfor den bratte stien på terrengsykkelen.

  Queenstown på Sørøya er et gullfunn for eventyrere. Hit kommer turister fra hele verden for å padle i fosser, hoppe bungy jump og sykle nedover fjellsidene.

  Trærne suser forbi. Utsikten er fantastisk, men det gjelder å holde blikket på stien - ellers blir eventyret kort.

  Full action

  Nordøya er minst like actionfylt som Sørøya. Rett nord for Wellington bor den svenske rytteren Catarina Ström (30). Hun arrangerer rideturer langs den vidstrakte Waikanae Beach - på ordentlige filmhester.

  - Denne hesten heter Tuffy, han var med på innspillingen av «Ringenes Herre», sier Catarina.

  Tuffy er en uvanlig stor hest. Waikanae Beach er lang og bred. Det er ikke et menneske å se. Tuffy setter av gårde i full galopp langs vannkanten. Det er akkurat så heftig som det ser ut på film.

  Hestene fikk jobb

  Da filmteamet til «Ringenes Herre» trengte større, mer fryktinngytende hester til filmenes onde svarte ryttere, kontaktet de Catarina. Fire av hennes hester og hun selv fikk jobb som skuespillere.

  - Jeg pleide å trene hestene på rideklubben der Viggo Mortensen hadde hesten sin. En dag spurte han om jeg ville bli med på en ridetur, men jeg takket nei. Jeg kjente ham ikke igjen, sier Catarina og ler.

  «Tramping», altså vandring, er den vanligste aktiviteten på New Zealand. Den kanskje mest spektakulære turen går til «Dommedagsfjellet» - til den onde trollmannen Sauron i «Ringenes Herre»-universet. Vulkanen heter egentlig Tongariro. Det tar en dag å gå gjennom nasjonalparken som omgir vulkanen.


  - Vi har visst flaks. Vulkanen har vært dekket av skyer hele morgenen, men nå har det lettet og man kan se toppen. Det er fantastisk, sier tyske Chiara Zenetti (27). Hun og kjæresten Jürgen Husch (30) har gått opp på en topp ved siden av vulkanen for å få en fin utsikt over det svarte fjellet og månelandskapet rundt. Det er vakkert på en litt rar måte.

  Det er vanskelig å velge blant alle opplevelser på New Zealand. Men en ting du ikke kan gå glipp av er et besøk i Hobsyssel i Matamata. Riktignok kryr det av turister, men det er et must hvis du liker sagaer og filmfigurer med hårete føtter.

  Hobsyssel ble bygd for over ti år siden under filmatiseringen av «Ringenes Herre»-filmene. De vakre gresskledde haugene, de små bekkene og dammene var akkurat slik regissøren Peter Jackson hadde sett for seg Hobsyssel.

  I november åpnet også puben "Den Grønne Drage" i den gjenskapte landsbyen. New Zealands statsminister John Key var til stede for å skåle for åpningen, skriver australske MyDailyNews.

  Her kan du se flere bilder fra åpningen, tatt av den australske naturfotografen Paul Petch.

  Nærmere sagaen er det vanskelig å komme, selv om jeg ennå ikke har sett en eneste levende hobbit. De er kanskje ute på en uventet reise akkurat i dag.


  HER FINNER DU SAGAENES NEW ZEALAND

  TONGARIRO: Mordor og Dommedagsfjellet i Ringenes Herre-filmene og Ensomhetsfjellet i Hobbiten.
  www.tongarirocrossing.org.nz

  MATAMATA: Hobsyssel, hobbitenes by.
  www.hobbitontours.com

  FJELLENE RUNDT QUEENSTOWN: Tåkefjellene i Hobbitfilmene og Isengard i Ringenes Herre-filmene.

  FINN FLERE FILMSTEDER HER:
  www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/places-to-visit/lord-of-the-rings-locations

  www.tourism.net.nz/new-zealand/about-new-zealand/hobbit-movie-tours.html