FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Verdens største folkefest er i gang

Av Jostein Matre 24.09.13 11:17 | Oppdatert: 24.09.13 11:56

Del saken på:

MÜNCHEN (VG) I helgen startet årets Oktoberfest, men du bør allerede nå starte planleggingen dersom du har tenkt deg dit neste år.

- Særlig dersom du vil ha hotell en av helgene bør du være tidlig ute. Man kan være heldige å finne noe i siste liten, men det ville jeg ikke ha gamblet på, sier Christina Köpf ved Münchens offisielle turistkontor.

Hun ønsker selvsagt å «selge» byen, men hotellsøketjenesten Trivago gjorde en undersøkelse forrige uke, som bygger opp under det hun sier:

De sjekket prisen for et hotellrom under årets Oktoberfest. Med svært få ledige senger i München de neste par ukene lå den nå på 2113 kroner per rom. Venter du derimot med å reise til neste års fest, vil du kunne få langt billigere rom. Dersom du altså bestiller i god tid på forhånd.

Du er nemlig ikke den eneste som kanskje planlegger å reise til München i løpet av de drøye to ukene Wiesn, som tyskerne selv kaller Oktoberfest, varer neste år.

Rundt syv millioner mennesker deltar årlig på det som blir omtalt som verdens største folkefest. Mange av disse trenger steder å bo.

Og så godt som alle vil inn i ølteltene. Derfor er det lurt å lese denne saken, og følge rådene, selv om det altså er et helt år til neste gang.

VGTV: Slik kler du deg på Oktoberfest

Reserverte bord

Det er ingen hemmelighet at hotellprisene i Bayerns hovedstad blir skrudd opp under Oktoberfest. Men jo tidligere ute du er, jo større sjanse er det likevel for å finne et brukbart tilbud. Og selvsagt vil det være billigere å bo et stykke utenfor sentrum, og satse på kollektivtrafikk inn til byen. Det er flere undergrunnsstasjoner i nærheten av det gigantiske Oktoberfest-området.

Selv etter at flybilletter og overnatting er sikret er det likevel enkelte utfordringer for deg som vil oppleve ompaorkester, skåleviser og litervis med øl. Det er nemlig ikke bare-bare å få plass i teltene. Selv om de største av dem har plass til opp mot 10.000 mennesker. Mange av bordene kan nemlig reserveres, og det gjøres veldig tidlig.

- Man åpner for reservasjoner i november, og så får man vite om man har fått bord eller ikke i april. Det er også mulig å reservere senere, helt frem til tre uker før festen starter, men da er det kun dersom noen sier fra seg sine bord at du kan få. Og da er ikke sjansene store, sier Köpf.

Unngå lørdager

Likevel er det håp om å få sitteplass, men da bør du ikke vente til sent på kvelden med å dukke opp (teltene stenger uansett klokken 22.30).

- Jeg liker egentlig best å gå hit på dagtid. Da er det litt enklere å komme til, fortalte Claudia Limmer da VG besøkte festivalen i fjor.

Og det har hun rett i. Kommer du på dagtid, gjerne så tidlig som mulig, så kan du sikre deg bord. Teltene åpner klokken 10.00 på hverdager og 09.00 i helgene. På lørdagene er det ekstremt vanskelig å komme inn i teltene dersom du ikke er på plass helt fra morgenen av. Kan du unngå å dra dit på en lørdag, så anbefales det.

- Det er uansett fullt trøkk her alle dager, som en lettere utslitt servitør fortalte oss.

I de fleste teltene risikerer du likevel at en del av bordene vil være reservert fra 15-17-tiden. Da må du pent finne deg i å forlate bordet, og enten stå langs radene, eller forsøke å finne et bord på utsiden av selve teltet. Men også hit kan det være kø for å komme til.

Litt enklere er det derimot dersom du ikke er en del av en større gjeng. Er dere to-tre stykker som reiser i lag, kan det fort hende at noen har et par ledige plasser på enden av sitt bord.

I så fall er det bare til å skåle og synge med, og nyte festen. For selv om det kan være en kamp om plassen, så er det verdt det når du først har fått en Maß i hånden.

- Disneyland for voksne

Det kan en guttegjeng fra Oslo skrive under på.

- Det er noe magisk med Oktoberfest, mener Petter Just.

- Dette er som Disneyland for voksne, legger han til, mens han knasker på en svineknoke.

- Ja, og så er damer i dirndl dritsexy, skyter kompisen Jan Tore Andrå inn.

VG møtte de ni Oslo-guttene i et av ølteltene i 16-tiden på ettermiddagen en torsdag under fjorårets Oktoberfest.

Stemningen er allerede høy. Gjengen har vært på plass siden 11-tiden. Allsangen sitter løst når ompabandet drar i gang den ene godlåten etter den andre, mens servitørene i de bayerske folkedraktene, dirndl og lederhosen, løper rundt oss med så mange som 10 literglass øl i hendene.

- Man må være tidlig ute for å få bord. Hvis ikke er man sjanseløs uten reservasjon, mener Håkon Henriksen.

Bestilte året før

Det er andre året på rad kompisene har tatt turen til München under Oktoberfest. De har bestemt seg for å gjøre gutteturen til tradisjon.

- Vi bestilte årets tur allerede når vi kom hjem i fjor. Har du først vært her en gang så vil du tilbake. Og det blir fort dyrt dersom du ikke starter planleggingen tidlig, mener Henriksen.

Han har, som resten av gjengen, en mer eller mindre kledelig bart. Den har de alle spart til før avreise.

- Ja, alle må ha bart. Man kan ikke dra til Tyskland uten bart, ler Andrå, som er på plass igjen i München senere denne uken.