FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Unike bilder: Denne spøkelsesbyen «dukket opp» etter 25 år

Av Bjørn-Martin NordbyAv Rune Thomas Ege10.05.13 11:17

Del saken på:

(VG Nett) For et kvart århundre siden ble landsbyen Epecuen i Argentina lagt under vann. Nå er vannet borte og spøkelsesbyen er blitt turistattraksjon.

En gang i tiden var byen en liten idyllisk landsby hvor 1500 innbyggere tok i mot 20.000 turister per sesong.

Ved hjelp av tog kunne folk ta seg fra det hektiske storbylivet i hovedstaden Buenos Aires, til avslapning i saltvannsbad og -spa i Epecuen.

SE STORE BILDER: Spøkelsesbyen Epecuen

Innsjøen som ligger ved den forlatte byen har et saltinnhold ti ganger større enn havet. Turister, spesielt fra det store jødiske samfunnet i hovedstaden, nøt derfor å flyte på vannet som minnet dem om Dødehavet i Midtøsten, skriver nyhetsbyrået AP.

Under 10 meter vann

10. november 1985 gikk imidlertid innsjøen over sine bredder, etter en kraftig storm og flere våte vintre. Vannet knuste en mur som beskyttet byen og veltet inn over gatene. Innbyggerne rømte byen i all hast, og i løpet av noen få dager lå husene i landsbyen under 10 meter vann.

De siste årene har vannet sakte trukket seg tilbake - og Epecuen har oppstått som en spøkelsesby tatt rett ut av en film om verdens undergang. Byen har ikke blitt bygget opp igjen, men ifølge AP har turistene begynt å vende tilbake.

Les også: Bli med til Norges hemmelige undervannsbygd

Folk kommer for å se biler og møbler som er totalt utrustet, oppsmuldrede hjem og trapper som ikke leder til noe som helst. De kan også traske gjennom byens kirkegård, der gravstøttene er veltet og gravene har åpnet seg.

- Det kommer flere og flere hit

Én mann har imidlertid nektet å flytte fra byen. Pablo Novak (82) bor fortsatt i utkanten i byen, og er glad for at folk igjen tar den seks timer lange kjøreturen fra Buenos Aires, langs en 55 mil lang smal landevei.

- Alle som kommer forbi her drar ikke igjen uten å ha besøkt Epecuen. Det kommer flere og flere hit for å se ruinene, sier Novak til AP.

Mange av de opprinnelige innbyggerne i Epecuen flyttet til nabolandsbyen Carhue, og bygget opp nye hoteller og spa, med lovnader om avslappende opphold med saltvannsbehandlinger og ansiktsmasker av gjørme.

- Ikke bare har vi ruinbyen Epecuen, men vi kan også tilby andre alternativer, sier den lokale turistsjefen Javier Andres.

Forlatt etter tsunami

I slutten av mars skrev VG om en annen spøkelsesby - Namie i Japan.

Først ble deler av byen knust da tsunamien veltet inn over kysten av Japan i 2011. Så ble de 20.000 innbyggerne evakuert i frykt for radioaktiv stråling fra det katastroferammede Fukushima-kraftverket.

I to år har byen ligget øde innenfor den avsperrede sonen rundt atomkraftverket. Nå har de lokale myndighetene latt nettgiganten Googles kamerabiler kjøre på kryss og tvers i de forlatte gatene.

BILDESERIE: Se de unike bildene fra Namie

Resultatet er fascinerende: Ved hjelp av tjenesten Google Street View kan du selv navigere deg rundt i gatene i den forlatte byen.