FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Fire naturopplevelser på Tenerife

Av Mona Langset19.11.18 07:51 | Oppdatert: 19.11.18 10:08

Del saken på:

Naturen på Tenerife veksler mellom dramatisk fjellandskap og milde og frodige områder der tropiske frukter og blomster trives godt. Havet byr også på flotte naturopplevelser, både over og under vann.

De aller fleste nordmenn som reiser utenlands i vinter, reiser til Kanariøyene. Av Kanariøyene er Gran Canaria den aller mest besøkte, tett fulgt av Tenerife og Lanzarote.

Stadig flere ønsker gjøre mer enn å sole seg i ferien. Etterspørselen etter aktive opplevelsesferier øker. Her er noen naturopplevelser på Tenerife:

Hvalsafari

Drømmer du om å se hvaler og delfiner i deres rette element, er sørkysten av Tenerife et godt sted. Her er det registrert over 20 ulike hval- og delfinarter.

Flere lokale selskaper tar med turister på hvalsafari. De fleste drar ut i båt fra havnene i Los Gigantes, Puerto Colón eller Los Cristianos og opererer med 100 prosent hvalgaranti. Du skal likevel være oppmerksom på at det er mindre sjanse for å se dyrene på dager med mye vind og regn, for da trekker de lenger ut i havet. Den vanligste hvalen ved Tenerife er grindhvalen, som kan bli inntil seks meter lang. Men du kan også se mye større hvaler.

Hvalsafariene arrangeres med alt fra kajakk til glassbunnbåter, seilbåter og sjørøverskip.

I Costa Adeje finnes også et hvalsafariselskap som eies og drives av marinbiologer. Whale Watch Tenerifes marinbiologer tar små grupper med turister ut i sin åtte meter lange gummibåt som er spesiallaget for hvalsafari, og lærer dem om hvalens liv i løpet av den to timer lange turen.

Det finnes også hvaler og delfiner i dyreparker på Tenerife, men vi vil heller se dem ute i det fri. Reiseselskapet Thomas Cook har sluttet å selge billetter til dyreparker som har spekkhuggere i fangenskap

Teide nasjonalpark

På toppen av Teide kan du nesten ta på stjernene. Det er i alle fall det nærmeste du kommer himmelen på Kanariøyene, 3718 meter over havet. (Toppen er nesten 1300 meter høyere enn Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen.) Teide er en aktiv vulkan, så det både lukter svovel og kommer røyk ut av sprekker når du går til toppen.

Fjellet har en rekke småkratre og et hovedkrater som er nesten 70 meter bredt. På veien opp passerer du skulpturer naturen har laget selv, av lava. De har fått navn som «Ørnen», «Dronningens sko» og «Jomfruen». Mange synes at dette minner om et månelandskap, og filmen «Apeplaneten» – med oppfølgere – ble spilt inn her.

Du kan ta deg opp til Teide på egen hånd eller være med på en guidet tur. Det arrangeres både dagsturer, solnedgangsturer og stjernekikkerturer på ulike tider av døgnet.

Kle deg godt, det kan være kaldt i høyden, over skyene. Alle kan komme seg opp til utkikksplatået på 3555 meters høyde, enten til fots eller med gondolbane det siste stykket. Skal du helt til toppen, må du reservere plass på nasjonalparkens hjemmeside. Bare 120 personer får slippe forbi vaktene hver dag.

Laurbærskog

Naturreservatet på Anaga, på nordvestsiden av øya, er et av få steder i verden hvor det fortsatt finnes laurbærskog. Området består av spisse fjelltopper og dype raviner hvor mye av det er dekket av laurbær.

En tur til dette området bør også inkludere et stopp på besøkssenteret i Cruz del Carmen, omtrent en times kjøring fra hovedstaden Santa Cruz. Her kan du lære om den lokale vegetasjonen og dyrelivet, spise kanarisk lunsj på familierestauranten og beundre utsikten mot Teide.

Det er mulig å kjøre igjennom Anaga-området med bil, men området bør også utforskes til fots. Det er et stort nettverk av stier. En fin liten tur er fra fjellandsbyen Taganana, som var den første bosetningen grunnlagt av de spanske erobrerne, og ned til kysten.

Det er flere strender i naturreservatet. På Benijo og Roque de las Bodegas kan du spise fersk fisk til middag. Vil du overnatte, er det flere bed-and-breakfast i området, pluss vandrerhjemmet Montes de Anaga.

De norske charterselskapene arrangerer også dagsturer fra sørsiden av øya med fotturer i Anaga.

Verden under vann

Tenerife har ikke bare vulkanske fjell på land. Lavaen har også dannet et spektakulært undervannslandskap med raviner, overheng, tunneler og grotter. Det vrimler av dykkesentre som tilbyr turer tilpasset ulike erfaringsnivåer, fra snorkling til avanserte dykk.

Grotten på bildet- Cueva de Palm Mar – er ikke for nybegynnere. Ved inngangen på 30 meters dyp er det satt opp et kors til minne om dykkerne som omkom da de prøvde å finne ut hvor dyp den egentlig er.

De fleste dykkesentrene har bilder av havskilpadder på sine nettsider. Muligheten er absolutt til stede for å treffe på en skilpadde i vannet. På Tripadvisor forteller snorklere og dykkere om møter med disse nysgjerrige skapningene.

Vi minner om at du ikke skal ta på skilpaddene eller jage etter dem, men du kan svømme rolig i samme undervannslandskap som dem.

Hvis du vil oppleve verden under vann uten å bli våt, kan du ta en tur med den gule ubåten som har base i Marina de San Miguel. Den tar passasjerer med til 30 meters dyp og lar både barn og voksne se livet i havet på nært hold.

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.