FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

København: «Verdens minste hotell»

Av Erik Valebrokk28.03.18 13:46 | Oppdatert: 11.04.18 14:47

Del saken på:

Et rom og en kafé. Du trenger ikke mer. Bli med til Central Hotel & Café i København.

KØBENHAVN (VG reise) Tidligere har vi skrevet om Gevora Hotel i Dubai – hotellet som har overtatt tittelen som verdens høyeste hotell etter JW Marriott Marquise Dubai, skjellhuset du kan leie i Mexico og hvordan du kan oppfylle luksusferiedrømmen på luksushotellet Cape Weligama på Sri Lanka.

I denne artikkelen får du en titt på Central Hotel & Café, som kanskje er verdens minste hotell.

Leif Thingtved åpnet i 2013 det som er Københavns aller minste hotell. Central Hotel & Café ligger perfekt til i Tullinsgade midt i trendy Vesterbro, rett ved den kjente Værnedamsvej. Hotellet består av ett stykk hotellrom på 12 kvadratmeter og en liten kafé på omtrent samme størrelse. Det hele er fordelt på to etasjer i et knøttlite bygg, som er klemt inn og integrert i en større bygård som ligger umiddelbart bak. Central Hotel & Café er såpass kuriøst at det er blitt en attraksjon, og hotelleier Leif Thingtved tar imot gjester fra hele verden – og fra nærmiljøet.

– Ja, det er faktisk enkelte her på Vesterbro som har leid seg inn for en natt, ler han.

Bittelite

Thingtved drev fra før serveringsstedet Granola i Værnedamsvej, drøye 100 meter fra det lille hotellet, da han og kompanjongen Jacob Kampp kjøpte den lille bygningen som tidligere hadde huset en skomaker med en knøttliten leilighet på toppen. Det startet med kafeen på bakkeplan i 2011 – «verdens minste» den også – før hotellet sto ferdig to år senere. Da hadde Thingtved brukt lang og god tid på å bygge og innrede det lille værelset med sitt skarpe øye for detaljer.

I dag er kafeen og hotellet en naturlig integrert del av bybildet, men mange av dem som kommer intetanende forbi skvetter naturlig nok til når de ser den lille bygningen med skiltet der det står Central Hotel & Café på taket.

– Enhver by med respekt for seg selv må ha et hotell som heter Central, sier Thingtved.

– Vi hadde et i København tidligere, men det ble stengt for mange år siden og derfor benyttet jeg anledningen.

Noen særlig god butikk er det dog ikke å drive et hotell i en størrelsesorden som Central.

– Nei, hverken hotellet eller kafeen er noe jeg kan tjene penger på.

Frokost på kjøpet

En overnatting koster 2500 danske kroner per døgn, noe Thingtved selv synes er litt stivt. Prisen er imidlertid ikke per person, men dekker rommet så du og partneren får en helt unik hotellopplevelse, samt en velsmakende frokost på kjøpet. Den serveres på rommet eller i den koselige lille kafeen som er populær blant folk i nabolaget. Det er også noen få utebord og stoler som gir litt ekstra piff til stemningen når det er noenlunde varmt ute.

Luksus i detaljene

Rommet er innredet med møbler og forskjellige prydgjenstander Thingtved har plukket med seg herfra og derfra. Dette er ikke luksus slik vi kjenner det fra de dyre femstjernershotellene i København, men luksus av et annet slag.

– For meg er ikke ting automatisk luksus bare fordi de koster mange penger, sier han.

– Jeg mener at du ved å innrede på en smakfull måte, med gjenstander som ikke finnes andre steder, signaliserer en annen form for luksus. Den som ikke nødvendigvis koster, men som er synlig i detaljene.

– Men er virkelig Central verdens minste hotell?

– Jeg har aldri likt den merkelappen, sier Thingtved bestemt.

– Det er liksom ikke poenget. Meningen er at dette skal være et hyggelig og spesielt lite sted å overnatte, ikke noe annet.

Når sant skal sies finnes et hotell i den tyske byen Amberg som ifølge Guinness er verdens minste, men det stemmer ikke. Med sine 53 kvadratmeter er Eh'häusl Hotel for et palass å regne sammenlignet med Central, så kom ikke her!

Adresse: Tullinsgade 1, 1618 København