FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Magiske Mauritius

Av Erik Valebrokk07.12.18 16:07 | Oppdatert: 10.12.18 09:58

Del saken på:

Drømmen om paradis varierer fra person til person, men de fleste er enige om at Mauritius er bortimot så grønn, frodig og idyllisk som du får det. Med perfekt klima, kritthvite strender og kokospalmer er det nesten umulig ikke å falle pladask for øya.

MAURITIUS (VG reise) 2000 kilometer utenfor sørøstkysten av det afrikanske kontinent ligger Mauritius, det beste valget for tilreisende blant de vakre øyene i Det indiske hav.

Der Maldivene er en samling småøyer og atoller organisert etter modellen «én øy, ett hotell», er Mauritius en stor og innholdsrik øy med et multikulturelt, åpent samfunn. Der Seychellene er overpriset og tilgangen på varer og tjenester er begrenset, vil en ferie på Mauritius kunne oppleves til en langt hyggeligere penge, med et enormt tilbud av aktiviteter, spennende mat og smørblid befolkning. Og der Zanzibar er primitivt og gammeldags med manglende infrastruktur, er Mauritius et velfungerende moderne samfunn.

I hovedstaden Port Louis bor omkring 150.000 av øyas nærmere 1,3 millioner innbyggere. Det er en relativt hektisk storby som viser et godt tverrsnitt av befolkningen. Den største folkegruppen på Mauritius er av indisk herkomst og utgjør cirka halvparten av befolkningen. Resten er fordelt på kinesere, afrikanere og europeere – primært av fransk opprinnelse, og «andre». Mauritius er stjerneeksempelet på det multikulturelle samfunn der folk lever i fredelig sameksistens.

Turisme er den primære inntektskilden på øya, etter at sukkerrørsindustrien er blitt rammet av EUs strenge tollregler og tekstilindustrien langt på vei er utkonkurrert av billig arbeidskraft i Asia. Heldigvis for nasjonen som i mars feiret 50 års uavhengighet, har den da også mye å by tilreisende.

Drømmende idyllisk

Aller finest er det på østkysten der du finner postkortvakre strender som kan måle seg med alt du kan tenke deg av både sørøstasiatiske og karibiske perler. Kritthvit sand glir sømløst ut i turkist hav, og når du ligger på solsengen med en duggfrisk fruktdrikk eller lokal øl av merket Phoenix har du kokospalmer og frodig vegetasjon i ryggen. Mange av de flotteste resorthotellene på øya er konsentrert i området Belle Mare Plage, og dette kombinert med et servicenivå av en annen verden gjør ferien automatisk til en drøm så uvirkelig at du må klype deg i armen.

Vennligheten du blir møtt med på Mauritius kan ikke overvurderes. Selvfølgelig er menneskene som serverer deg på jobb, men den jevne mauritier er eksepsjonelt imøtekommende og trivelig. Lokalbefolkningen har en åpenlys nysgjerrighet på andre mennesker og kulturer som muligens også reflekterer deres egen smeltedigel av et samfunn.

Rikt matfat

På grunn av den mangfoldige befolkningen møtes flere av verdens mest toneangivende kjøkkenretninger på Mauritius og danner sine egne, «kreolske» mattradisjoner. Selvfølgelig er det mye fisk og skalldyr, frukt og grønnsaker her, og dessuten mye kylling og hjort.

Disse råvarene tilberedes etter opprinnelig indiske, kinesiske eller franske matprinsipper, men med en egen mauritisk «touch». Den kinesiske maten du får på Mauritius får du eksempelvis ikke maken til i Kina, den indiske er kun å få her på øya. Alle som har kommet hit gjennom årenes løp har tatt med seg egne tradisjoner som gradvis er blitt til de mauritiske variantene du får servert i dag.

Vannbaserte opplevelser

Mauritius er også et reisemål med et stort aktivitetstilbud og mange severdigheter. Den perfekte ferien hit er å kombinere late dager på stranden med å utforske den vakre øya, både fra land og fra vann.

Alle hoteller har alliert seg med tilbydere av forskjellige aktiviteter som dykking og snorkling hvis de da ikke har egne vannsportsentre. Du bør også være med på en katamarantur, for eksempel til idylliske Île aux Cerfs utenfor østkysten eller Île aux Gabriel i nord. Da blir du hentet på hotellet, kjørt til en havn og plassert om bord på en båt som blir ditt hjem for dagen. Dere stopper underveis for å snorkle litt, går i land på vakre sandbanker ute i havet, og det grilles nydelig mat på dekk eller i land. Pass deg for øvrig for å takke ja til for mange rom og cola som har en tendens til å flyte ganske fritt.

Mauritius er et varmt reisemål og avhengig av sesong varierer temperaturene stort sett fra 20–25 grader til 35, og luftfuktigheten kan være svært høy. To ting å passe på er derfor væskeinntaket og å smøre seg regelmessig med solkrem. Ikke vær redd for å bruke høy faktor heller. Brun blir du så å si uansett, både i direkte sol og takket være refleksjonene fra havet. Badetemperaturene er selvsagt også svært behagelige.

Reis rundt på øya

Når du synes solen blir i meste laget og føler for å oppleve noe utenfor hotelldøren anbefaler vi å leie taxi for dagen. Avhengig av hvor langt du vil betaler du da fra 600–700 og oppover til 1000–1200 kroner for en full dag. Det er altså prisen for bilen med sjåfør, og ikke per person. God valuta for pengene, med andre ord.

En tur til hovedstaden Port Louis er essensiell. Her kan du ta inn det hektiske bylivet, spasere gjennom fredelige Chinatown, besøke det store markedet der du bør passe deg for litt vel ivrige krydderselgere, og ta en pust i bakken i det moderne havneområdet som kalles Waterfront med sine luftkondisjonerte kjøpesentre, kaffebarer og enkle spisesteder. Den beste maten finner du likevel i små matboder rundt i byen.

Når du er på de trakter er det også naturlig å besøke den botaniske hagen Pamplemousses litt utenfor Port Louis, og det er heller ikke langt til koselige Grand Baie – en liten by nord på øya, med gode restauranter, barer, kjøpesentre og frittstående butikker.

En tur til sørdelen av Mauritius sikrer deg de store naturopplevelsene. Her bør du besøke Grand Bassin, en stor innsjø dit den indiske delen av lokalbefolkningen en gang i året valfarter for å be til sine guder. Det er et nydelig sted, med imponerende statuer og templer. På samme rute sørover finner du nasjonalparken Black River Gorges med storslagne fossefall, høye fjell og grønne daler, for ikke å snakke om Chamarel, en annen severdighet med et helt spesielt naturfenomen der jorden inneholder hele syv forskjellige farger. Det må ses for å tros, så spesielt er det.

Ikke så kostbart

Mauritius er altså langt mer enn sol og strender. Øya er ekstremt frodig og grønn, og er generelt også veldig fargerik. De indiske kvinnene kan beundres overalt i sine fargesterke sarier, utsmykninger og butikkfasader er ikke mindre knall, og gå på et hvilket som helst matmarked og du vil se at frukt og grønnsaker er som hentet ut av en regnbue.

De aller fineste hotellene ligger øst på øya, men også i nord og sør finnes større konsentrasjoner av flotte familieresorter og hoteller i alle prisklasser. Rent bortsett fra at flybilletten koster en del trenger ikke Mauritius-ferien å bli så kostbar som mange tror. Prisnivået er fornuftig, og du får mye mat og hotell for pengene.

Og er du først bitt av Mauritius-basillen er sjansen stor for at du vil tilbake. Et godt råd kan være å besøke øya i juli eller august. Da er det vinter der nede, men temperaturer og klima som minner om en god norsk sommer. Altså ikke for varmt, men siden det er lavsesong er prisene lavere.

Vil du imidlertid ha full pakke med skikkelig sol og varme er de norske vintermånedene å foretrekke.

Her bor du

Vest: Firestjerners hotellet La Pirogue ligger rett på stranden. Bassengområdet er nesten like vakkert som sandstranden nedenfor, så her kan det være vanskelig å velge solplass for dagen.

Nord: Zilwa Attitude er et fint familievennlig firestjerners hotell et kvarters taxitur fra hyggelige Grand Baie. Nydelig strand, flere restauranter og gode aktivitetstilbud.

Sør: Riu Le Morne er et flott firestjerners hotell ved det vakre fjellet Le Morne og har nydelig strandlinje, flere restauranter og er et rent voksenhotell.

Slik reiser du

Air Mauritius samarbeider med blant annet Air France, KLM og British Airways. Reisetiden fra eksempelvis Paris, Amsterdam eller London varierer mellom 10,5 og 12,5 timer med priser som starter på oppunder 8000 kroner per person. Dessuten finnes en rekke mindre reisebyråer som Mantareiser og Paradisreiser med gode kontakter på Mauritius.

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.