FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Storbyguide til fantastiske Paris

Av Erik Valebrokk28.09.18 15:05 | Oppdatert: 05.09.19 18:15

Del saken på:

Få byer har mer atmosfære og romantikk i luften enn Paris. Frankrikes hovedstad er et eventyr proppfullt av koselige fortausrestauranter, praktbygg og severdigheter, en oase midt i Europa.

PARIS (VG reise) Førstegangsreisende til Paris har det med å nevne en stemning eller atmosfære de ikke helt klarer å beskrive. Det bare er noe i luften, liksom. Og det er lett å gi dem rett. Paris har dette udefinerbart fine over seg, eller som franskmennene sier det selv, «je ne sais quoi».

Paris er spesiell.

Annonse
Reise til Paris

Eiffeltårnet og Sacré-Coeur, Triumfbuen, Bastillen, Pompidou-senteret, Louvre og Pantheon … Paris har så mange praktbygg at en blir svimmel av mindre. De er levende, integrerte bestanddeler av byen i stadig bruk, og virker som magneter på turister fra hele verden. Det er lange køer for å komme inn de forskjellige stedene, men som oftest er det verdt ventetiden.

Det er nemlig ganske spesielt å stå foran Leonardo da Vincis «Mona Lisa» og se hvor knøttlite verdens kanskje mest berømte maleri er i virkeligheten. Det er minst like spesielt å stå inne i den vakre katedralen Notre-Dame og la seg forbløffe av de enestående glassmaleriene der de eldste kan dateres til 1200-tallet. De er ikke fullt så beskjedne.

Sjarmen på fortauet

Men hvor storslåtte og praktfulle mange av byens landemerker enn måtte være, er det likevel ikke mye som slår det å sette seg på en parisisk fortausrestaurant og se på folkelivet. Bestill en kopp kaffe, en Perrier, et glass god vin eller kanskje en pastis, og la deg fascinere av mademoiseller på høye hæler som svinser forbi eller velkledde unge herrer som flanerer nedover fortauet.

Selv om ikke alle er like velkledde vil et parisisk fortau med en viss selvrespekt kunne fremstå som den mest elegante catwalk.

Som besøkende har vi heldigvis alle muligheter til å handle klær og sko og assesoirer som forutsatt at vi skjønner hvordan vi skal bruke dem hjelper oss å gli inn i mengden. Med enorme varemagasiner som Galeries Lafayette og Printemps side om side på Boulevard Hausmann eller det noe mindre Le Bon Marché på den andre siden av Seinen i Rue des Sèvres. For ikke å snakke om «motegatene» Rue du Faubourg Saint-Honoré og Avenue Montaigne og et mylder av moteforretninger over hele byen, har vi alle muligheter til å kle oss etter forholdene.

Det er mulig språket vil avsløre oss, men det skal ikke stå på garderoben.

Som besøkende har vi heldigvis alle muligheter til å handle klær og sko og assesoirer som forutsatt at vi skjønner hvordan vi skal bruke dem hjelper oss å gli inn i mengden. Med enorme varemagasiner som Galeries Lafayette og Printemps side om side på Boulevard Hausmann eller det noe mindre Le Bon Marché på den andre siden av Seinen i Rue des Sèvres. For ikke å snakke om «motegatene» Rue du Faubourg Saint-Honoré og Avenue Montaigne og et mylder av moteforretninger over hele byen, har vi alle muligheter til å kle oss etter forholdene.

Det er mulig språket vil avsløre oss, men det skal ikke stå på garderoben.

Myten om franskmenn

En slitesterk myte er at franskmenn er arrogante og uhøflige og ikke snakker engelsk. Det er heldigvis bare i få tilfeller korrekt. De fleste du møter i butikker, på restauranter og i hotellresepsjoner er vennlige, imøtekommende mennesker som snakker engelsk så godt de kan. Det skader aldri å lære seg noen franske gloser før turen, og hvis du gjør den lille innsatsen det er å tiltale folk med et «bonjour», si «s’il vous plaît» når du bestiller og ønske en «bonne journée» når du tar farvel, blir du tatt enda bedre vare på.

Den logiske sirkel

Paris er ikke inndelt i bydeler på helt normal måte, men i det som kalles arrondissementer. De gir tilsynelatende ingen mening når du beveger deg gjennom byen. Du kan gå fra sjette til første og rett videre til fjerde og tolvte arrondissement, og det er ikke egnet til annet enn å forvirre. Ser du derimot et kart over arrondissementene vil du se at de ligger i en spiral som starter innerst og jobber seg med klokken fra første til tyvende arrondissement. For pariserne er dette helt logisk.

Vi andre får heller nøye oss med normale bydelsnavn som Latinerkvarteret (femte), St. Germain des Prés (sjette), Le Marais (tredje) og Montmartre (attende).

Metrosystemet i Paris er godt utbygd, lettforståelig og forholdsvis rimelig. En app hjelper deg å holde styr på de forskjellige linjene og legger opp ruter for deg når du må bytte tog. Taxi er også billig i Paris, men det er mye trafikk, og særlig på dagtid er det ikke nødvendigvis tid å spare. Aller best er selvfølgelig å bruke bena. Det er ingen bedre måte å bli kjent med en by på enn å spasere gjennom den.

Paris' skatter

Siden Paris er såpass stor i utstrekning er det ikke realistisk at du kan gå alle steder, men et godt råd er å gjøre det så mye som mulig. Det er rett og slett utrolig hyggelig å traske gjennom Paris’ gater, og du vet aldri hva du snubler over av hyggelige kafeer, spennende restauranter og underlige butikker. Paris er en skattkiste av opplevelser i så måte.

Elven Seinen deler byen i to, og de to delene kalles venstre- og høyre bredd. For enkelhets skyld kan du si at Operaen er på høyrebredden og Latinerkvartet på venstrebredden. Til dels svært vakre broer binder de to delene sammen slik at det er enkelt å ta seg rundt. Pont Neuf, Pont des Arts og Pont Alexandre III er som smykker eller praktbygninger i seg selv og omtrent like ikoniske.

Gode restauranter finnes over hele Paris, men to områder med en muligens spesielt stor tetthet av slike er St. Germain des Prés på venstrebredden og et større område som dekker de tre bydelene Nation, Canal Saint Martin og Belleville på høyrebredden. I denne tidligere ganske rufsete delen av Paris skjer veldig mye spennende på restaurantfronten for tiden.

Så hva venter du på? Bestill paristur, sørg for gode sko, nok levetid på mobilen slik at du kan bruke GPSen der den trengs, og selvsagt for at du har god appetitt og et visst budsjett. Selv om Paris ikke er en spesielt dyr by sammenlignet med mange andre, er det veldig lett å bruke penger her. Bon voyage!

Her spiser du

Luksus: Alain Ducasse au Plaza Athénée er en av mange trestjerners Michelin-restauranter i Paris. Den ligger i hotellet Plaza Athénée, men Ducasse har mange andre restauranter også og har per i dag 21 stjerner totalt.

Adresse: 25 Avenue Montaigne

Middels: Café Procope hevdes å være det serveringsstedet i verden som har hatt lengst sammenhengende service, siden 1686. Klassisk fransk kjøkken som er meget bra til moderate priser.

Adresse: 13 Rue de l'Ancienne Comédie

Budsjett: Pizza Vesuvio er en enkel og populær italiensk restaurant som blant annet serverer nydelige pizzaer, rett ved kirken Saint Germain.

Adresse: 1 Rue Gozlin

Her bor du

Luksus: Four Seasons George V er kanskje Paris’ mest berømte hotell. Det er grisedyrt, med alt du kan forvente av luksus, og ligger i en nydelig art deco-bygning fra 1928.

Adresse: 31 Avenue George V

Middels: Hotel Signature Saint-Germain-des-Prés

Lekkert og moderne, helt nyoppusset i Paris’ kanskje aller beste shoppingstrøk.

Adresse: 5 Rue Chomel

Budsjett: Hotel Le Clément ligger rett ved metrostasjonen Odeon i skjæringen Latinerkvarter/Saint Germain. Enkelt, men veldig bra.

Adresse: 6 Rue Clément

Verdt å vite

Noen severdigheter: Hvor skal man begynne? Paris er full av severdigheter; Eiffeltårnet, Notre-Dame, Sacre-Coeur, Louvre, Musée d’Orsay, Luxembourghagen, Moulin Rouge, Montmartre og veldig mye mer.

Transport: Det enkleste er T-bane. Rutenettet er godt utbygd og har hyppige avganger. Taxi er billig og fungerer veldig godt, men du blir selvsagt best kjent om du bruker bena. Fra flyplassen kan du enten ta buss, tog eller taxi. Velger du det siste bør du bli enige med sjåføren før du setter deg inn i bilen om fastprisen som er på 55 euro. Alternativet er å kjøre på taksameter, og da kan du risikere å betale dobbelt.

Slik reiser du

Både Norwegian og SAS har daglige direkteflyginger fra Oslo Lufthavn til Paris Charles de Gaulle.