NORSK SOMMER: En rekordvarm sommer i fjor har ført til at flere nordmenn velger å tilbringe sommeren i eget land. FOTO: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Norge er årets sommerferiefavoritt

Nordmenn satser på en reprise av fjorårets rekordsommer og utsetter dermed varmegarantien til høstferien.

 • Melina Pambou Sundfør

Hele 75 prosent av oss har planlagt sommerferie i år, og av disse skal 53 prosent til utlandet, viser ferske tall fra Virkes reiselivsundersøkelse.

Reiselysten til nordmenn holder seg dermed stabil og høy, men den største endringen er at Norge har seilt opp som en sommerfavoritt.

– Det er ikke så overraskende at Norge er attraktivt, men at så mange sier at de skal være i Norge er kanskje høyere enn hva vi hadde trodd, sier Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv.

Årsaken til nettopp dette kan skyldes fjorårets sommer og at folk ønsker det samme i år. Men selv om nordmenn satser på en norsk sommer, viser tallene at man gjerne ikke dropper utenlandsturen, men heller skyver på den.

les også

Strandferie i Setesdal

– I høstferien skal 57 prosent til utlandet. Man vet at høstferien er ustabil, og at man ikke kan forvente fint vær i Norge. Men det det viser er jo at uavhengig om når man velger å ta utenlandsturen, er det viktig for folk å få varmegarantien i løpet av året, sier Bergmål.

I tillegg til tropevarmen i fjor, mener Bergmål at Norge har blitt en mer attraktiv ferie-destinasjon, både for nordmenn og utlendinger.

– Man kan oppleve et vanvittig bra kulturtilbud mange steder i landet. Med gode tilbud hvor man stadig har flere opplevelser og attraksjoner man kan dra på og til i hele landet, så det er egentlig ikke overraskende at man ønsker å reise i Norge, forteller hun.

SOMMERIDYLL: Nordmenn drømmer tilbake til fjoråret og håper på reprise av sommeren i år. FOTO: Mona Langset / VG

les også

Europeiske hoteller med direkte utgang til basseng

Skandinavia populært

Av dem som planlegger å ta sommerferie, har 53 prosent intensjoner om å legge turen til utlandet, en nedgang på fem prosent fra fjorårets 58 prosent. Nytt for i år er endringen som ligger i destinasjonen for utenlandsreisene våre.

– Skandinavia er blitt veldig populært, og det henger nok sammen med sol og sommer, at folk tar den samme vurderingen som de som blir i Norge. I tillegg er det nærmere, så man kan planlegge litt kortere i forkant og være mer fleksibel kanskje, forteller Bergmål.

Danmark klatrer opp som en klar favoritt, Sverige og feriefavoritten Spania følger like etter, mens Hellas og Italia deler en fjerdeplass.

– Spania går noe tilbake, mens Tyrkia kommer tilbake. I tillegg så er tilbudet blitt større, som for eksempel nykommeren Albania, som nok stjeler noen turister fra de andre typiske charter-destinasjonene, forteller hun.

Uansett ferie-destinasjon, så er det en fellesnevner for alle, ifølge Bergmål.

– Folk ønsker seg fortsatt soling og bading, bare at de i år gjerne velger å gjøre det i Norge eller Skandinavia.

DANSK FERIEIDYLL: Skandinavia er en ny hit blant nordmenn, og da spesielt Danmark. FOTO: Hilde Mesics Kleven

les også

Ta toget til villaksen

Stor pågang for bransjen

Selv om sommervarmen har latt vente på seg, forteller Bergmål at fjorårets strålende sommer har ført til at nordmenn i år har ventet lengre enn normalt med å bestille ferie, men at mange nå hopper på i siste liten.

– Reiseoperatørene har hatt en veldig stor pågang nå de siste ukene og inn mot sommeren. Folk har gjerne hatt is i magen til nå, men så har været ført til at man bestiller like før avreise, sier hun.

les også

Venninneturer som gir minner for livet

Miljøet påvirker ikke ferieplanene

Til tross for at Bergmål mener været er den store grunnen til at Norge er den nye sommerfavoritten, var Virke Reiseliv også spent på om flyskam-debatten kunne være noe av årsaken til statistikken.

– «I hvor stor grad er miljøet styrende for ditt valg av ferie-destinasjon» er et spørsmål vi har stilt over lang tid. Og det vi har sett er at det blir viktigere og viktigere, men det har ikke vært noe endring det siste halvåret, forklarer hun.

Tallene fra undersøkelsen viser at 32 prosent oppgir at miljøhensyn i svært eller i ganske stor grad er styrende for deres valg av destinasjon og produkt, et tall som har vært stabilt siden desember 2018.

– Det tyder at folk blir mer og mer opptatt av bærekraftige reisealternativer, men at de siste måneders debatt om flyskam ikke ser ut til å ha påvirket folks ferieplaner for 2019.

les også

Tyrkia-boom: De populære reisemålene

Lavere budsjett

Det gjennomsnittlige feriebudsjettet fra 2018 lå på 40 650 kroner, mens det i 2019 har gått noe ned, og ligger nå på 36 450 kroner.

– Vi vet at rentene går opp, så man kan jo spekulere rundt at det henger sammen med det. Ellers så var det også et veldig godt år i fjor, det var mange som skulle bruke mye penger på ferie, så det er nok mer en stabilisering, enn en veldig nedgang, forklarer Bergmål.

Uavhengig om man skal reise til syden, bli i Norge eller gjøre noe helt annet, så forteller de aller fleste at formålet med sommerferien er å tilbringe tid sammen med familie og venner.

– Tid med venner og familie er absolutt det viktigste for folk. Men så ser vi også at soling og bading ligger veldig høyt, samt det å dyrke egne interesser.

Mer om

 1. Reiseliv
 2. Familie
 3. Ferie
 4. Reise
 5. Bading
 6. Miljø
 7. Spania

Flere artikler

 1. Undersøkelse: Velger Norgesferie selv om grensene åpnes

 2. Norgesferie som aldri før til sommeren

 3. Flyskam i sommersol

 4. Lite flyskam over nordmenns høstferievalg

 5. Pluss content

  Coronaviruset: Slik rammes ferien

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder