ONE DOLLAR HOTEL: Hotellet Asahi Business Ryokan har fått et nytt kallenavn etter eierens påfunn. Foto: Privat

På dette hotellet kan folk se deg på rommet om natten

Et japansk hotell tilbyr overnatting for under ti kroner natten. Men det er en hake ved det.

Dersom du livestreamer oppholdet slipper du nemlig unna med å betale 100 japanske yen, som i skrivende stund tilsvarer åtte kroner og førti norske øre. Hotellet i byen Fukuoka heter egentlig Asahi Business Ryokan, men går også under betegnelsen «One Dollar Hotel.»

Den 27 år gamle hotelleieren har fått mye oppmerksomhet etter at han lanserte den kreative betalingsmodellen livestream i stedet for penger. YouTube-kanalen One Dollar Hotel hadde nylig 14.500 abonnenter. Det er nesten 15 ganger så mange som da CNN først omtalte saken i slutten av november.

HJERNEN BAK: Hotelleier Tetsuya Inoue Foto: Privat

– Men noen hacket kanalen, så nå må jeg livestreame fra en annen konto inntil jeg kan få den gamle tilbake, sier hotelleier Tetsuya Inoue til VG.

– Hva blir egentlig sendt på denne kanalen?

– Når det ikke er gjester på et av de to rommene som har kamera, sender jeg fra hotellresepsjonen, kontoret mitt eller hjemme, sier Tetsuya Inoue.

VG reise har vært i kontakt med Datatilsynet, som maner til forsiktighet.

Selv om betalingsmodellen har fått mye oppmerksomhet er det ikke flere enn 15 gjester dom har valgt å overnatte på et av de to rommene med kamera og livestream. Hotellet har i alt ti rom.

GIR RÅD: Vær forsiktig forn kameraet. Foto: Privat

Ikke naken foran kamera

Gjestene blir advart mot å legge kredittkort og annen sensitiv informasjon foran kameraet. Det er heller ikke tillatt å være naken eller ha sex foran kameraet, skriver The Washington Post.

– Alle gjestene som har valgt å overnatte på rom med kamera har oppført seg anstendig, understreker hotelleier Tetsuya Inoue overfor VG.

Ifølge Inoue er omtrent halvparten gjestene japanske, mens resten er fra USA eller Europa.

– Vi hadde en kvinnelig gjest fra Danmark. Hun spiste nattō (tradisjonell japansk rett laget av gjærede soyabønner) på brødskive. Det er vel det underligste øyeblikket så langt, sier han.

Ordningen er slik at det bare er video uten lyd som vises, så telefonsamtaler og lignende forblir privat. Gjestene har også lov til å skru av lyset, og det er heller ikke kamera på badet.

– Vær forsiktig

Datatilsynet mener at man likevel bør tenke seg nøye om før man takker ja til et slikt tilbud.

– Når oppholdet på hotellrommet livestreames og havner på internett, vet man ikke hvilke konsekvenser det kan få senere. Kanskje kan andre gjøre opptak av det du har foretatt deg innen din private sfære, og kanskje har du med deg noen på rommet som ikke kjenner til at det livestreames, sier juridisk rådgiver Jeanette Dyrkorn i Datatilsynet.

Asahi Business Ryokan er opprinnelig et tradisjonelt japansk overnattingssted der rommene har tatami-matter på gulvet, man sover på futon-madrasser som legges på mattene, og det er felles bad og oppholdsrom. Tetsuya Inoue overtok hotellet etter sin bestemor for ett år siden.

– Hotellet er i den rimelige enden, og jeg så etter en ny forretningsmodell, noe som kunne gi merverdi som alle ville snakke om, sier Tetsuya Inoue til CNN. Og fortsetter:

– Mange unge i dag bryr seg ikke så mye om privatliv. Noen synes det er greit å bli sett bare for en dag.

EIEREN: Tetsuya Inoue på et av rommene. Foto: Privat

Til VG utdyper han at han ønsker å lage et hotell som kan drives med reklameinntekter fra YouTube i stedet for at gjestene betaler for å bo der. Tiden vil vise om det kan bli lønnsomt.

Jeanette Dyrkorn i Datatilsynet minner om at selv om hotellet tilbyr rom til en lav kostnad, kan prisen bli høy.

– Her må man betale med personopplysninger, noe som er etisk betenkelig. Personopplysninger er all slags opplysninger som enten direkte eller indirekte kan knyttes til en enkeltperson. Det er ikke nødvendig at man oppgir navnet på dem man filmer. Hvis man filmer enkeltpersoner, og kvaliteten er så god at man kan gjenkjenne personene, er det en behandling av personopplysninger, sier hun.

KAMERA: Dette står på bordet på rommet. Foto: Privat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder