FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Helt alene på åttefelts motorvei

Av Kristian Holli08.09.13 19:56 | Oppdatert: 08.09.13 22:13

Del saken på:

PYONGYANG (VG) Det blir beskrevet som verdens mest lukkede land, men Kim-dynastiets Nord-Korea blir mer og mer tilgjengelig for turister.

- Phones, please!

Vår europeiske guide står i ankomsthallen på Pyongyang internasjonale flyplass og samler inn gruppens mobiltelefoner.

De forblir i myndighetenes varetekt inntil vi forlater landet igjen.

Mobilforbudet i Nord-Korea er opphevet siden denne saken ble skrevet.

Herfra er guiden fra det svenske reiseselskapet vi er med nærmest kun en del av følget. Det er to koreanske guider, en sjåfør og en kameramann, som dokumenterer alt vi gjør, som har ansvaret for oss de neste dagene.

- Welcome to Korea, smiler hovedguiden.

Han heter selvsagt Kim.

Får ikke gå alene

Kim er mannen å holde seg inne med, vi får ikke gå en meter uten hans velsignelse. Eller det vil si - Kims sjefs velsignelse, eller sjefen hans igjen, som han stadig er i kontakt med over telefon.

En reise til Nord-Korea er gruppereise i ordets rette forstand. Det eneste stedet vi kan gå fritt er inne i den enorme betongklossen av et hotell. Prøver man seg en sving ut av døren blir man stanset før skyvedøren har gått halvveis opp. Dette er den perfekte ferien dersom du har det med å forville deg bort i storbyer når du må klare deg på egenhånd.

Vi blir kjørt fra dør til dør, og raskt loset frem til severdighetene uten å få mange muligheter til å nærme oss de lokale. Sjanse til å påvirke hva vi får se har vi heller ikke. En fast løype er staket ut til de 2000-3000 vestlige turistene som besøker landet hvert år.

LES OGSÅ: Kim bygger skianlegg i verdensklasse

Nøyaktig hva man får se avhenger stort sett av lengden på oppholdet. Attraksjonene kan i hovedsak deles opp i to: Krigsrelaterte og hyllester av Kim-dynastiet, samt enkelte andre «severdigheter», som t-banen og sykehus.

Nabohat

Et av høydepunktene under et besøk til Nord-Korea er avstikkeren to timer sør for Pyongyang til den demilitariserte sonen på grensen til Sør-Korea.

Opplevelsen av reelt nabohat er ikke til å ta feil av når man kommer til selve grensen. Der står soldatene og ser hverandre i hvitøyet, mens vi som turister får kikke rundt brakken der det er satt opp skrivebord nøyaktig på grenselinjen mellom de to landene, med stoler på hver side av grensen. Her ble det, inntil den siste klinsjen mellom de to landene, holdt møter på høyt nivå.

BILSESERIE: Bli med om bord på Nord-Koras første cruiseskip

Landene er fremdeles - teknisk sett - i krig med hverandre.
Kjøreturen frem og tilbake til grensen gir et godt innblikk i den utfordrende situasjonen Nord-Korea er i. Vi er nærmest alene på den åtte felt brede motorveien. Langs veien ser vi tørre jorder, der lokalbefolkningen gjør sitt beste for å dyrke frem noe som kan fylle magen. Arbeidet på åkrene skjer stort sett ved hjelp av husdyr, og moderne hjelpemidler er ikke å se. Tanken om at alle skal i arbeid er fremtredende, men arbeidsoppgavene synes ikke alltid like meningsfylte. Som om å vaske autovern for hånd med såpevann.

Kim

Vel tilbake i hovedstaden Pyongyang ønsker nordkoreanerne å fortelle mer om sitt syn på konflikten med naboen i sør og resten av verden.

Nordkoreanerne lar heller ikke sjansen gå fra seg til å vise frem sitt stolteste krigstrofé - den amerikanske spionbåten USS Pueblo som ble tatt i arrest i 1968.

Foruten en rekke andre krigsmonumenter og æresplasser for falne soldater, blir resten av vår tur viet Kim.

LES OGSÅ: Gunnar har besøkt alle verdens land

Kim 1, 2 og 3, eller «Store leder» (Kim il-Sung 1912-1994), «Kjære leder» (Kim Jong-il 1941-2011) og «Den nye lederen» (Kim Jong-un 1984-), har regjert dette isolerte landet i arverekkefølge siden 1948.

Spesielt landsfaderen Kim il-Sung blir tilbedt som en Gud. Flere av guidene vi møter snakker med gråtkvalt stemme når de forteller om il-Sung, «som jobbet dag og natt til det beste for det koreanske folk».

Mens statuer av Kim il-Sung er å se overalt, finnes det foreløpig færre statuer og minnesmerker etter hans sønn, Kim Jong-il.

Vil satse på turisme

Men det er ingen tvil om at kanoniseringen av ham er i full gang.

Under 100-årsmarkeringen for landsfaderens fødsel for et drøyt år siden, ble det ikke bare avholdt en gigantisk militærparade og skutt opp en rakett. Foran 300.000 tilskuere ble en 46 meter høy statue av Jong-il avduket ved siden av faren midt i Pyongyang. Og i desember ble Kim il-Sungs mausoleum gjenåpnet, nå med Kim Jong-il ved hans side i en bygning som skal ha kostet fem milliarder kroner å konstruere.

Landets nye leder vet man foreløpig lite om. Men Kim Jong-uns krigshisselser mot naboen i sør i løpet av det siste året viser at også han har et markeringsbehov, som sin far og sin farfar.
En fri tur i landet hans uten 24-timers overvåkning ligger nok et stykke frem i tid.

LES OGSÅ: Verdens sykeste hotell

Det til tross for at direktøren i landets internasjonale reiseselskap i forrige uke uttalte at landet nå vil gjøre turisme til en av landets største industrier.

FAKTA Nord-Korea

* Det samlede Korea var i perioden 1905 til 1945 okkupert av Japan. Da Japan kapitulerte mot slutten av 2. verdenskrig overga nord-koreanerne seg til Sovjetunionen og Kina, men sør-koreanerne søkte støtte hos USA.

* 25. juni 1950 angrep det kommunistiske Nord-Korea sør og erobret mesteparten av landområdet. I 1953 ble en våpenhvile undertegnet. Fremdeles er ingen fredsavtale signert. Nord-Korea hevder at det var Sør-Korea som angrep deres land.

* Kim-il Sung var landets leder til sin død i 1994. På 1970-tallet innførte han Juche-ideologien, som i hovedsak går ut på selvforsyning av varer og tjenester. Med Sovjetunionens støtte fungerte dette, men etter Sovjets fall har Nord-Korea opplevd store humanitære problemer.

* Regimet har blitt betegnet som nådeløst, og skal i følge flere menneskerettighetsorganisasjoner ha rundt 200.000 mennesker i fangeleirer. Leirenes eksistens benektes av nord-koreanske myndigheter.

* Flere selskaper tilbyr reiser til Nord-Korea. To som kan anbefales er Korea Konsult, som er basert i Sverige og Koryo Tours som er basert i Beijing.