FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Roma for de matglade

Av Anne Bergseng23.04.13 18:00 | Oppdatert: 23.04.13 21:23

    Del saken på:

    ROMA (VG) Alessandro Volpettis (39) livsoppgave er å fremme gode italienske matvarer.

    Her spiser og drikker du godt i Italias hovedstad

    EKTE VARER: Alessandro Volpetti driver delikatesseforretning sammen med sin far. Han gir gjerne kundene smaksprøver på godsakene. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.

    Far Emilio og sønn Alessandro Volpetti driver delikatesseforretningen med familiens navn sammen. Den åpnet i 1973 og ligger i Testaccio-området. Her er det så mye sjarm og gode lukter at det er lett å glemme at det finnes en verden utenfor.

    Ekspeditørene står med hvite forklær på rad og rekke bak den lange disken, alle med sitt fagområde.

    Annonsørinnhold

    - Jeg har jobbet her siden jeg ble født, forteller Alessandro, mens han skjærer smaksprøver av ulike typer pecorino-ost, laget av geitemelk. Ostene er lokalt produsert.
    Han forsyner oss også med smaksprøver på skinker, pølser og balsamicoeddik.

    Hver fredag får de inn en vare som derimot ikke er lokalt produsert: Torsk fra Lofoten som de lager bacalao av.
    Alessandro vakuumpakker maten for turister, slik at det skal være enkelt å få med seg godsakene hjem.

    Her er gode deliktassebutikker i Roma:

    * Volpetti, Via Marmorata 47, Testaccio.

    * Antica Caciara, Via S. Francesco a Ripa 140, Trastevere, samme type butikk som Volpetti.

    * Drogheria Innocenzi, Piazza San Cosimato 66, er en gammeldags kolonialforretning med litt av alt, men størst utvalg av nøtter, krydder og sjokolade.

    * Salumeria Roscioli, Via dei Giubbonari 21, rett ved Campo dei Fiori. Her kan du nyte lunsjen ute.

    Verdens beste is

    ITALIENSK SPESIALITET: På den berømte isbaren Giolitti er det mange smaker å velge blant. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.


    Giolitti er et landemerke i Roma, og isen her regnes som byens beste. Denne klassiske kafeen er den mest kjente av Romas isbarer, eller gelaterier som de heter.
    Filmstjerner, paver og alle andre elsker isen her. Derfor strømmer også turistene til, og det er ofte lange køer. Men det er det verdt, for både atmosfæren og smaken på isen er en opplevelse.

    Kafeen ble grunnlagt i 1900 og er arvtager etter de legendariske «belle epoque»-kafeene. Stedet ligger rett ved parlamentet, og byr også på kaker, konfekt og andre søtsaker. Innendørs er det en stor salong med bord. Ute på fortauet er det noen få bord.
    De lager selvsagt isen selv etter gamle oppskrifter, og med de de beste råvarene. Smakene på isen er utallige, ananas, lime, champagne, mint osv. Det er kjekt å vite at du først må betale for det du skal ha i én kasse, så ta med deg kvitteringen og stille deg i kø for å få isen din.

    Her er gode isbarer i Roma:

    * Giolitti, Via degli Uffici del Vicario 40.

    * Il Gelatone, Via dei Serpenti 28. Her lages all isen på bakrommet. Fruktisene er utsøkte og berømte.

    * Gelateria del Teatro, Via Di San Simone 70. Denne isbaren ligger bak Piazza Navona i et vakkert lite smug.

    Romansk kjøkken

    CHEF'EN SJØL: Alessio Liberatore er både kjøkkensjef og eier av La Taverna dei Fori Imperiali i Roma. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.


    Alessio Liberatore veksler mellom å stå ved grytene og å gå rundt og småprate med gjestene på restauranten sin.

    Det er ingen tvil om at det er Alessio som er sjefen, der han smilende vandrer fra bord til bord iført sin høye, hvite kokkelue. Han hjelper gjestene med å finne ut hva de skal spise.
    - Dere må prøve det ekte romanske kjøkken, sier han, og anbefaler oss å gå for fiskesuppe, aubergine-lasagne og ricotta-ost med smeltet sjokolade og nøtter over til dessert.
    Han forteller at norske prinsesse Astrid spiste her for ikke så lenge siden, og på veggene henger bilder av ham sammen med en rekke kjente personer. Etter maten kommer Alessio med en fennikel-likør. - Den anbefales for helsens skyld, men den smaker også godt, sier han.

    Her er spennende spisesteder i Roma:

    * La Taverna dei Fori Imperiali, Via della Madonna dei Monti 9.

    * Ristorante Fabrizio, Via di S. Dorotea 15. Familiedrevet og sjarmerende sted med god mat.

    * Ditta Trinchetti, Via della Lungaretta 76, Trastevere

    * Ristorante La Taverna Degli Amici, Piazza Margana 36, i jødekvarteret.

    * Pizzeria Da Baffetto, Via del Governo Vecchio 114. En av Romas mest berømte pizzeriaer, i gatene bak Piazza Navona. Det er kun åpent på kveldstid, og du må trolig stå i kø for å få bord. Unikt og hektisk.

    Kaffe ved disken

    EN ESPRESSO, TAKK: Italienerne, og også mange turister, inntar kaffen langs disken, som her på La Casa del Caffè rett ved Pantheon. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.


    Nyt en espresso ved disken, og bestill for all del ikke en cappuccino etter klokken to på dagen.

    Italienerne rister på hodet av skandinaver som drikker kaffe med melk døgnet rundt. Men det er selvsagt valgfritt.
    Duften av kaffe møter oss lenge før vi ser inngangsdøren til kaffehuset la Tazza D'Oro, etablert i 1946.
    Stedet ligger få skritt fra Pantheon, og her lager de det som skal være Romas beste espresso. I tillegg har de et enormt utvalg av kaffeblandinger i det ganske beskjedne lokalet. De er berømt for sin egen spesialblanding, «La Regina dei Caffe» som de kontinuerlig utvikler. I tillegg importerer de kjente merker, som bidro til å gjøre Tazza D'Oro til det foretrukne kaffehuset blant romerne.
    Prisen for en kopp kaffe ved disken i Roma har tradisjon for å være demokratisk. Selv om kvaliteten er på topp, koster en kopp fra 80 cent til 1 euro, uansett hvor du drikker den. Setter du deg ned, koster koppen kjapt 4 euro.

    Gode kaffesteder i Roma:

    * La Casa del Caffè, Antigua Tazza D'Oro, Via Degli Orfani 84, Pantheon.

    * Bar San Calisto, Piazza di S. Calisto 3, I Trastevere. Her møtes vanlige folk, kunstnere og forfattere.

    * Sant'Eustachio Il Caffè, Piazza Sant 'Eustachio 82, er en legendarisk kaffebar fra 1938.

    * Camilloni a Sant'Eustachio, Piazza Sant'Eustachio 54, ligger på det samme torget.

    Kilde: Roma-ekspert Anders Hornslien var guide for VG i Italias hovedstad.

    Slik kommer du deg til Roma:

    Både SAS, Norwegian og Ryanair flyr direkte til Roma fra flere flyplasser i Norge. Det finnes rimelige billetter, spesielt hvis du er fleksibel i forhold til når du skal reise. SAS og Norwegian har billetter fra ca. 1500 kr. tur-retur, Ryanair fra ca. 500 kr. tur-retur. Midtuke er rimeligere enn helg.

    Følg VG Reise på Facebook!

    Klikk deg frem til din drømmedestinasjon