FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

På weekendtur til Belfast

Av Trine Jensen-Burke16.02.18 16:00 | Oppdatert: 26.04.18 10:18

Del saken på:

Belfast er en by i full blomst. Legg storbyturen til Nord-Irland i vår.

BELFAST (VG reise) Nylig ble Belfast kåret til et av de heteste stedene å reise til i 2018 av Lonely Planet. Det er kanskje ikke så uventet for de som nylig har besøkt Belfast, men for byen selv føles det nok ekstra spesielt siden byen de siste årene har gjennomgått store forandringer. Ikke minst for å riste av seg minner fra den lange og blodige politiske konflikten i landet som varte i nesten tre tiår.

I dag, nesten 20 år etter at fredsavtalen først ble underskrevet, fremstår Belfast på mange måter som en ny by – hvor historien fortsatt både kan sees og føles på hvert gatehjørne, men også en by hvor optimismen ligger i luften. Dagens Belfast syder av liv, og her står opplevelsene i kø. Fra historie og arkitektur til kultur og mat – der mange mener byen virkelig har gjort seg bemerket de siste årene.

Annonse
Reise til Belfast

Kjent industriby

Ved første øyekast kan Belfast minne om nærliggende industribyer som Liverpool og Glasgow. Ikke minst på grunn av byens store skipsverfts- og havneområde, hvor blant annet Titanic ble bygget.

I dag er verftsindustrien i byen i stor grad forsvunnet – selv om byens mest kjente skipsverft, Harland & Wolff, fortsatt er i operasjon. Havneområdet er blitt omdøpt til «Titanic Quarter», en moderne og livlig bydel hvor du blant annet finner Titanic Belfast opplevelsessenteret. Belfast var også i sin tid hjem til et stort antall tekstilfabrikker, og var en av verdens største produsenter av Irsk lin, noe de også fortsetter å være.

Opplev byen

I utstrekning er Belfast en nokså kompakt by, slik at du kan få med deg mye på en langhelg. Aller enklest og billigst beveger du deg til fots mellom de ulike bydelene og attraksjonene. Trenger du en taxi, er det ikke langt mellom de klassiske «black cabs» som du sikkert er kjent med fra London. Selve sentrum i byen befinner seg i området rundt det store bytorget Donegall Square, hvor rådhuset ligger. Om det er shopping som frister, er det gatene rundt her som gjelder, samt det store kjøpesenteret Victoria Square.

I Van Morrisons fotspor

Er du først i Belfast må du ikke gå glipp av byens mange kjente musikkpuber og konsertarenaer, Belfast er en by med musikk i blodet. Van Morrison er nok kanskje byens mest kjente musikklegende, og for spesielt interesserte kan du nå ta en vandretur gjennom Van Morrisons Belfast. Vandreturen inkluderer gatene og bydelen hvor musikeren vokste opp på 50- og 60-tallet. Du kan se Morrisons barndomshjem, skole og kjenne igjen flere av stedene og landemerkene han synger om i noen av sine mest kjente sanger – som for eksempel «Brown Eyed Girl».

I tillegg til musikk er det et par andre ting du bør se.

Ulster Museum er topp for deg som har interesse for moderne kunst. Du kan blant annet se Francis Bacons makabre «Head II». Men aller mest imponerende er kanskje museets «Nature Zone», hvor du kan komme tett på dinosaurskjeletter og fossiler. Her kan barna gå på skattejakt og krysse av for alle dyreskjeletter og figurer de finner på veien. Det er gratis adgang, men legg gjerne igjen noen pund i donasjonsboksen som står i resepsjonen.

Titanic Belfast ble i fjor kåret til verdens beste turistattraksjon under World Travel Awards, og utkonkurrerte dermed både attraksjoner som Perus Machu Picchu og Ferrari World i Abu Dhabi. Titanic Belfast åpnet i 2012 til det som var Titanics hundreårsjubileum, her kommer du så tett på historien som det går an å komme.

Her vandrer du gjennom hele skipets historie – fra konstruksjon til dekor, og får en innføring i hvordan datidens flotteste og mest sikre skip kunne møte en så tragisk slutt i det iskalde Atlanterhavet den skjebnesvangre april-natten i 1912. La deg forferde over arbeidsforholdene til de som jobbet ved verftet og var med på byggingen av skipet. Hør nødsignalene som ble sendt ut og innspillinger av overlevendes egne fortellinger fra natten Titanic sank. Du får også oppleve ekstasen til oppdageren Robert Ballard og hans team, som i 1985 fant vraket av Titanic på over 3,800 meters dyp midt ute i Atlanterhavet.

St George's Market, den gamle viktorianske markedshallen har vært i drift siden den ble bygget i 1896. Her finner du hver fredag, lørdag og søndag mer enn 300 boder med lokale matprodusenter, kunstnere og andre kremmere som selger varene sine. Legg inn et besøk hit på en lørdags- eller søndags formiddag, og et godt tips: Ankom markedet på tom mage, for her er fristelsene tett i tett.

Crown Liquor Saloon, er det én pub du skal besøke er det denne. Crown Liquor Saloon eies i dag av det offentlige National Trust, og har de siste årene blitt restaurert for i overkant av en million pund. Hit går du nemlig like mye for de dekadente omgivelsene som for byens mest utsøkte pint med Guinness – som så klart serveres med et trekløver utformet i skummet på toppen.

Her spiser du

Belfast har de siste årene gått hen og blitt en av Storbritannias heteste matdestinasjoner. I bydelen Cathedral Quarter finner du mange av byens beste og mest populære barer og restauranter, særlig tett ligger disse i gatene rundt St. Anne’s Square.

Deanes at Queens: Midt i University Quarter finner du Deanes at Queens, en restaurant og bar som kan skilte med en høythengende Michelin Bib Gourmand utmerkelse - for fantastisk mat til overkommelig pris.

Coppi: Om du elsker skikkelig italiensk mat, så bør du ta turen hit. Bonuspoeng for både egen vegansk meny og skikkelig kult interiør.

Ox: Siden oppstarten i 2013 har Ox høstet flere priser, likevel er ikke prisene avskrekkende med en toretters lunsjmeny til 20 pund.

Made: Gastro-pub som serverer finere «grub hub» fra lokale og bærekraftige kilder. Prøv den klassiske fish'n'chips på menyen.

Her bor du

Jurys Inn Belfast: Nyoppusset og fint tre-stjerners hotell like ved Victoria Square og det som er byens beste shopping-område. Hyggelig og praktisk for førstegangsbesøkende.

Titanic Hotel Belfast: I det som en gang var hovedkontor og tegnerom til verdens største skipsverft, Harland & Wolff, ligger i dag det nyåpnede Titanic Hotel Belfast. Interiøret gjenspeiler fortiden med fantastiske detaljer.

Europa Hotel: Under konflikten ble dette kjent verden over som «verdens mest bombede hotell». Men det til tross, Belfasts Europa Hotel stengte aldri dørene, og står godt den dag i dag.

Merchant Hotel: Drømmer du om 5-stjerners luksus er dette hotellet for deg. Vakkert bygg, gourmetmat og rom innredet i forskjellige epoker – fra art deco til victoriansk.

Slik reiser du

Det går ingen direktefly fra Oslo til Belfast, men du kan reise via London eller Manchester, og så videre til Belfast. Aller billigst – og raskest, er det nok å fly direkte med SAS eller Norwegian til Dublin, og så hoppe på en ekspressbuss fra flyplassen som tar deg til Belfast på i underkant av to timer.