FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bitt av klapperslange - fikk sykehusregning på 900.000 kroner

Av Theis Roksvåg PedersenAv Synnøve ÅsebøAv Mona Grivi NormanAv Mona LangsetAv Jørn Kaalstad28.05.12 10:20 | Oppdatert: 31.03.16 11:41

Del saken på:

Dag-Are (23) ble bitt i foten i USA, og fikk tidenes høyeste sykehusregning. En av fem nordmenn reiser uten forsikring.

Èn av fem reiser utenlands uten forsikring

Dag Are Trydal fra Kristiansand spaserte rolig til bilen sin på en parkeringsplass i San Diego, da han fikk sitt livs støkk.

- Jeg hoppet bokstavelig talt ut av begge slippersene mine, mellom to biler. En klapperslange hadde smøget seg innpå og bitt meg i foten, men siden den var ung ga den ingen lyd fra seg. Jeg ble ganske redd og prøvde å si ifra til noen rundt meg, forteller Trydal til VG.

Et døgn senere skal han få et nytt sjokk, i det sykehuset skriver ut en regning på 143.000 dollar for behandlingen etter slangebittet.

- Prikket i kroppen

Trydal gikk selv til fots til sykehuset.

- På vei bort kjente jeg at det begynte å prikke i kroppen. Da var kroppen vei til å bli lammet. Jeg fikk også en sterkere og sterkere metallisk smak i munnen, sier han til VG.

Det første personellet på sykehuset spør Dag-Are om, er forsikring. Ti minutter senere får han endelig den etterlengtede motgiften.

Et døgn og fire motgifter senere er foten hans hoven, men prikkingen og metallsmaken i munnen borte. Dag-Are føler seg pigg, men er i ferd med å få en annen vond smak i munnen.

- Det hørtes helt sinnsykt mye ut. Jeg skjønte ikke hvordan det kunne ha blitt så dyrt. Heldigvis er jeg studentforsikret. Hvis ikke hadde jeg vært personlig konkurs, sier 23-åringen, som er utvekslingsstudent fra NTNU i Trondheim.

All time high

Regningen måtte Europeiske Reiseforsikring dekke.

- Jeg har jobbet i Europeiske Reiseforsikring i 25 år og aldri vært borti lignende. Vi trodde ikke det var mulig da vi fikk se summen, og måtte dobbeltsjekke med USA-kontoret vårt to ganger. Dette er all time high for oss, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland. Men hun bekrefter at det kan være dyrt å bli syk i USA.

- Bare et enkelt legebesøk, som hvis man har influensa, kan koste opp mot 15.000 kroner, sier hun.

Saken fortsetter under bildet


Stadig flere risikoreiser

I 2011 ble det totalt utbetalt rekordhøye 1,5 milliarder kroner i reiseerstatninger fra norske forsikringsselskaper. Det er en økning på 12 prosent i forhold til 2010, melder Tryg Forsikring. 12 prosent av de med reiseforsikring fikk i fjor erstatning.

- Økningen kan skyldes at stadig flere reiser, og at folk gjerne velger litt mer risikofylte reisemål enn tidligere. I tillegg er det stadig flere eldre som reiser, forteller reiseskadesjef Monica Rimestad i Tryg.

- Mange må leve med en personlig konkurs resten av livet, fordi de droppet forsikringen for å spare noen hundrelapper, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Hun er kjent med alvorlige tilfeller, som en bilulykke i Thailand, der en uforsikret nordmann måtte punge ut med over 600.000 kroner.

- Jeg vet om kronerullinger på småsteder i Norge for å dekke skyhøye sykehusregninger.

Uforsvarlig trafikk

Den norske konsulen i feriebyen Pattaya, Stig Vagt-Andersen, sier til VG at det er «totalt uforsvarlig» å reise til Thailand uten gyldig reiseforsikring.

Han advarer særlig mot å sette seg ut uforsikret i thailandsk trafikk.

- Myten om at man reiser hjem på konsulatets regning dersom noe skjer og man sitter igjen uten penger, kan godt avkreftes, er Vagt-Andersen klar på.