UTSPRANG: Paco Romero og Mona Langset hopper ut over Maspalomas Foto: Skydive Gran Canaria

Test ferie i fritt fall over Gran Canaria

Vi er fem som skal hoppe tandem over sanddynene på Maspalomasstranden denne dagen: VGs journalist, VGs fotograf, pluss engelske Jill og Peter.

- Og så har vi med oss Gee Harrison, sier Jill strålende, og viser medaljongen hun har rundt halsen.

Den inneholder litt av asken til bestevennen Gee, som omkom i en trafikkulykke på Gran Canaria i oktober.

- Gee hadde alltid så lyst til å hoppe fallskjerm men fikk aldri gjort det. En gang kom han så langt som til å booke et hopp, men det ble det vær-avlyst i siste liten, forteller Jill.

OPPRØMT: Engelske Jill kan nesten ikke stå stille mens Peter tar bilder før de hopper. Foto: Gøran Bohlin

Den dagen vi skal utføre vårt tandemhopp er det nøyaktig 32 år siden Gee Harrison ble født, og engelskmannens mange venner på Gran Canaria er samlet for å feire hans liv.

VGTV: Fritt fall på Gran Canaria

Jill tripper rundt og er så opprømt at hun nesten ikke kan stå stille.

Hun er ikke helt sikker på om det er fordi hun selv skal stupe ut av et fly 3500 meter over bakken, eller fordi hennes aller kjæreste venn - riktig nok i form av aske - endelig skal få sitt hopp.

Selv er jeg ikke like opprømt. Dette er spesielt for meg også, men ikke på samme måte som for Jill.

I «gamle dager» brukte jeg nesten all fritid på å hoppe fallskjerm. Men det er lenge siden nå. Det siste hoppet skrev jeg inn i loggboka etter NM i formasjonshopping i august 2000.

Jeg har aldri hoppet tandem før. Aldri vært 100 prosent avhengig av at andre skal ha kontroll over min sikkerhet under fallskjermen. Det er skummelt.

LES OGSÅ: Magasug på Gran Canaria || Gå i fjellene på Gran Canaria || Den store Kanari-guiden

SIKKERHETSFOKUSERT: Tandempilot Paco Romero forsikrer seg om at passasjer Mona Langset er klar til å hoppe. Foto: Gøran Bohlin

Sikkerhetsfokus
På forhånd har jeg stilt så mange spørsmål om utstyr og sikkerhet at Paco Romero, sjefen for Skydive Gran Canaria, nesten litt oppgitt sier «Hallo, dette er Europa! Jeg har det beste tandemutstyret, Sigma skjermer og Cypress 2 automatåpnere. Og selvsagt har jeg forsikringer.»

Jeg blir overbevist. Ikke minst når vi ankommer hoppfeltet til avtalt tid, solen skinner, og vi er veldig klare for å hoppe. Men det blir ingen hopping den dagen likevel.

- 30 knop, sier Paco Romero, og peker på pc-skjermen inne på kontoret.

- Det er for sterk vind.

Vi får beskjed om å sette oss ned og vente. Og vente. Kanskje vinden vil løye ut over kvelden.

Men nei. Vi hopper bare hvis værgudene tillater det, og det gjør de ikke denne dagen.

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK

Endelig!
Men neste dag er det nesten vindstille. Det er da vi treffer Jill og Peter, og Gee i en medaljong rundt Jills hals.

I flyet er det plass til to tandemekvipasjer pluss en kameramann med fotoapparat og videokamera på hjelmen.

Jill og Peter skal hoppe før oss. Mens de to tar med en liten bit av den døde engelskmannen opp til skyene, skal den store vennegjengen deres strø resten av asken hans ut over havet.

Vi venter til neste løft. Dagens siste. Solnedgangsløftet.

FRYSEPLASSEN: Jeg får plassen nærmest døra, mens fotograf Gøran får sitte på den varme plassen ved siden av flyveren. Foto: Skydive Gran Canaria

Når det blir vår tur går tandempilot Vince og VG-fotograf Gøran inn i flyet først. De får den varme plassen, den ved siden av flyveren.

Paco og jeg skal ut før dem, så vi sitter nærmest den åpne døra, på fryseplassen. Men vi har best utsikt.

Mens flyet klatrer langsomt mot utspringshøyden på 3500 meters høyde, ser vi stadig mer av strendene og hotellene under oss.

Flyklubben med den lille rullebanen ligger i Bahia Feliz, men vi skal lande mykt i sanden på Maspalomas-stranden.

Vi er heldige som får være med på solnedgangsløftet. Himmelen blir gyllen mens vi klatrer forbi de lette, hvite skydottene.

Etter 20 minutter er vi på full høyde. Paco strammer seletøyet, så jeg sitter som klistret til hans kropp, min rygg mot hans mage, før vi aker oss helt ut i døråpningen.

Vinden presser i ansiktet i det vi stikker hodene ut for å sjekke at flyet er i riktig posisjon i forhold til landingsområdet.

Når vi stikker bena ut av døråpningen tar vinden tak i føttene, og drar dem bakover.

I neste sekund er vi i fritt fall.

Saken fortsetter under bildet

FRITT FALL: 200 kilometer i timen. Tandempilot Paco Ronmero og VG Foto: Skydive Gran Canaria


Jiii-ha! Paco løsner en liten skjerm som bremser farten til 200 kilometer i timen. Da har vi samme hastighet som solohoppere, og beveger oss like fort som fotografen med kamera på hjelmen.

Jeg smiler til kameraet, vel vitende om at få er pene i 200 kilometer i timen. Vindpresset river i kjaker og kinn.

Vi begynner å svinge rundt, rundt, igjen og igjen. Dette er gøy!

Men 50 sekunder i fritt fall går fryktelig fort. På 1800 meters høyde åpner Paco fallskjermen, og farten bremses raskt ned.
Det blir stille.

- Nå kan du styre, sier Paco, og gir meg styrelinene.
Jeg trekker den høyre ned, og vi vender langsomt mot høyre. Jeg trekker den venstre ned, og vi vender langsomt mot venstre.

SIDE VED SIDE: Her kommer VGs team på Gran Canaria, Mona Langset og Gøran Bohlin inn for landing. Foto: Skydive Gran Canaria

Den skjermen jeg eide selv for mange år siden var mye raskere enn dette. Men det er morsomt å være tilbake i lufta.

Så tar Paco over styringen. Han og Vince har avtalt at de skal kjøre skjermene sammen på vei ned.

Jeg blir litt blek. Dette er en type skjermkjøring jeg selv ville vært veldig forsiktig med, men de to tandempilotene ser ut til å ha full kontroll der de kjører side ved side inn mot landingsområdet på Maspalomas-stranden.

Der treffer vi Jill og Peter igjen, de som hoppet like før oss. Peter smiler fra øre til øre, og Jill ser ut som om hun svever ennå.

Det tar litt tid å lande etter det første fallskjermhoppet.

Les mer under bildet av Jill:

SVEVER LENGE: Engelske Jill Taylor har nettopp landet, likevel svever hun lenge etter det første fallskjermhoppet. Foto: Gøran Bohlin

FALLSKJEMHOPPING PÅ GRAN CANARIA:
To aktører holder til på Real Aeroclub de Gran Canaria ved Bahia Feliz:

Skydive Gran Canaria driver hovedsakelig med tandemhopping og nybegynnerkurs (AFF). Hopper fra en Cessna 206.

Tar ca 1770 kroner for et tandemhopp. DVD med bilder av hoppet 785 kroner, film 785 kroner, eller 1180 for både film og bilder. Totalt 2950 for hopp, bilder og video.

Paraclub de Gran Canaria er en idealistisk fallskjermklubb som også tilbyr tandemhopping. Hopper fra en Cessna 182.
Tar ca 1800 kroner for et tandemhopp. Bilder ca 630 kroner, film 630 kroner, eller 1020 kroner for både film og bilder. Totalt 2820 kroner for hopp, bilder og film.

Prisene for selve hoppet kan variere litt.

Flere tilbydere: Det er mulig å bestille tandem gjennom flere aktører, men uansett vil det være en av disse som utfører selve hoppet. Det billigste er å bestille direkte av dem.

I Norge koster et tandemhopp i regi av Oslo Fallskjermklubb 3980 kroner inkludert film og bilder. Da hopper du fra en Pilatus PC-6 Porter på Østre Æra ved Rena. (mai-september)

Forsikring: En del reiseforsikringer dekker ikke fallskjermhopping. To av de største gjør det; Europeiske og Tryg Pluss. Men ikke alle.

Begge tandemtilbyderne på Gran Canaria har forsikring som dekker blant annet privat sykehus, forlenget opphold og forsinket hjemreise dersom det skulle bli nødvendig.

SOLNEDGANGSHOPP: Vi lander mykt i sanden på Maspalomas-stranden like før solen går ned. Foto: Skydive Gran Canaria

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder