FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Verdens beste drikker

Av Gjermund GlesnesAv Hege Lyngved OdinsenAv Dag Fonbæk Av Mona LangsetAv Jostein Matre 02.09.12 14:29 | Oppdatert: 02.09.12 15:14

Del saken på:

(VG Nett) God drikke er en del av god matkultur - og gir deg en smak av verden.

Kom med dine forslag i kommentarfeltet

På våre mange reiser i inn og utland har VGs reisejournalister hatt gleden av å smake på gode lokale drikkevarer. Nå har vi satt sammen våre beste anbefalinger - samt én advarsel - forhåpentligvis til glede og inspirasjon for våre reiseglade lesere:

* Te i Sahara
Stings band The Police sang om det, forfatteren Paul Bowles skrev om det, og heller ikke du vil klare å holde kjeft hvis du opplever gleden ved Sahara-folkets tekultur. Brygget på «gunpowder»-te, mynteblader og sukker serveres den tradisjonelt tre ganger - skjenket fra stor høyde - med svært forskjellig smak fra gang til gang. Første kopp sies å være bitter som livet, andre søt som kjærligheten, og den tredje og siste mild som døden. I de fleste landene rundt Sahara er ikke alkohol særlig akseptert (og noen steder ulovlig), men te kan kanskje gi deg litt trøst. Den kalles nemlig «Saharas whisky».

* Clara - Spania
Spanjolenes leskende Clara er en blanding av øl og sitronbrus. Samme resept kalles panaché i Frankrike, Sveits og Italia, og radler i Tyskland, Østerrike og i mange tidligere habsburgske områder. Perfekt for avkjøling i en strandbar, irriterende for de som måtte mene at edelt innhold som malt og humle aldri må sauses sammen med resten av jordens frukter.

* Mangolassi - India
1,2 millarder indere elsker Mangolassi - og resten av verden er også i ferd med å oppdage denne herlig leskende, svettejagende sommerdrikken. Drikken består av moset mangokjøtt, yoghurt og melk, og vil du ha den ekstra søt lages den også med brunt sukker. Mynte og kardemomme kan også tilføyes. Forfriskende og en herlig match til chilisterk indisk mat.

* Julmust - Sverige
Det kan i utgangspunktet være litt vanskelig å forstå at noe som smaker en blanding av juleøl og Coca Cola er godt. Om du ikke er svensk da, for Julmust er selve juledrikken for mange svensker. Julmust er alkoholfritt, og inneholder blant annet vann, sukker, humle og maltaroma. Og når man først har fått smaken på det, vil man gjerne ha en til.

* Poncha - Madeira
Drinken som har blitt mer eller mindre en nasjonaldrikk på Madeira, kom opprinnelig fra India men ble tatt med til Atlanterhavet av britene. Poncha skal alltid bestå av hvit rom, presset sitronsaft og honning. Noen tilsetter også litt hvitvin, noen har i revet sitronskall, og andre appelsinsaft. Men da vil andre igjen protestere kraftig, og si at det ikke lenger er en ekte poncha. Uansett: Det sies at den skal hjelpe mot vondt i halsen og de fleste andre sykdommer.

* Baobabjuice - Afrika
Afrikas baobabtrær er ikke bare vakre og fascinerende (de kalles også oppned-trær fordi grenene ser ut røtter); de brukes også til «alt» innen folkemedisin. Og ikke nok med det. Baobab er også grunnlaget for en svært god juice, frisk i smaken og passe søt. Er den bedre enn annen juice? Vanskelig å si. Men den er i hvert fall annerledes. Og ifølge afrikansk medisin svært sunn: Ikke bare er den full av C-vitamin, den skal også virke mot både malaria, diaré og betennelser i tarmsystemet og leveren.

* Guinness - Irland
På puber i Irland er det Guinness som gjelder. Det mørke brygg med den tykke kremaktige toppen, som i seg selv er mettende som et lite måltid, oppsto på Arthur Guinness-bryggeriet i Dublin, og er nå Irlands fremste eksportvare verden over.
Men nasjonalølet nytes ikke bare som pur drikke. Også som tilsetning i matretter gjør Guinness'en er formidabel jobb. Prøv Guinness-marineert beef (stew) neste gang du besøker en pub på den irske vestkysten. Mmmmm!


* Caipirinha - sursøt brasilianer
Caipirinha, den brasilianske nasjonaldrinken, betyr «lille bonde» og ble før drukket som styrke- og tørstedrikk av arbeiderne på sukkerplantasjene. Sursøtt og godt med limebiter, knust is og sukkerrørsbrennevinet cachaça.
Nytes før og etter maten, i baren, på terrassen, kort sagt der det passer. Og hele dagen lang.

* Mojitos i Havana
Mojitos kan være en prøvelse i en gjennomsnittlig norsk bar: Sukkeret knaser mellom tennene og noen få myntekvaster hviler dvaskt i glasset. På Cuba er saken en helt annen. Der kan de mojitos. Og ingen steder kan de romdrinken - en kubansk oppfinnelse - bedre enn på Ernest Hemingways favorittbar, La Bodeguita del Medio i Havanna. Dette er den kubanske hovedstadens mojitomekka, ifølge Wayne Curtis i boka «And a bottle of rum».


* Es kelapa muda - Indonesia

Kokosnøtta er en populær ingrediens i både mat og drikke i det sørøstlige Asia. Og dette er en tradisjonell indonesisk drikk basert på kokossaft fra en ung kokosnøtt, blandet sammen med isbiter og biter av kokos. En drikk for kokoselskere og følelse som sier sol, palmesus og bølgebrus.

* Singapore Sling på Raffles Hotel i Singapore

Denne drinken kan du selvsagt få mange steder i verden, trolig også i bedre varianter, men det var på Long Bar på Raffles Hotel i Singapore drinken ble oppfunnet for snart 100 år siden. Dermed gir det jo en helt spesiell følelse å prøve den enn nettopp her.

Selv om varianten som blir servert i dag er noe justert i forhold til orginalen. Pass på å spørre etter en som er håndmikset, og ikke en som blir automatmikset. Dette gjør man fordi drikken er så populær i Long Bar at man ikke har tid til å håndmikse samtlige. Mens du drikkker din Singapore Sling kan du spise av peanøttene på bordet. Skallet kaster du, tradisjonen tro, rett på gulvet.
Drinken inneholder alkohol i form av gin, kirsebærbrandy og cointreau. Elles har den blant annet store mengder ananasjuice, samt sitronjuice.

Og her er én du bør styre unna:

* Svartadaudir - Island
Dette islandske «nasjonalbrennevinet», som alle førstegangsturister MÅ smake på, egner seg best til å skylle ned vondsmaken av raket hai - en annen islandsk villfarelse. I hvert fall har den lite med vår egen akevitt å gjøre, slik noen påstår. På islandske vinterblot får du den servert i svære melkeglass. Fæl er den i hvert fall.

LES OGSÅ: Se VGs journalist i fritt fall over Victoria-fallene

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK OG TWITTER !