FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

10 råd fra polfarer Cecilie Skog

Av Bodil Sundbye18.03.08 11:00 | Oppdatert: 18.03.08 11:19

Del saken på:

Cecilie Skog (33) er eneste kvinne i verden som har nådd Nordpolen, Sydpolen og Mount Everest - og vært på toppen av det høyeste fjell på hvert kontinent - «seven summits».

Her er hennes beste tips for å sove ute.
LES OGSÅ:
Ousland-tips for villmarks-ferskinger

1.Planlegg ruten og overnattingsplasser på kartet på forhånd.
2.Ikke vær helt utslitt når du skal etablere leir. Husk at det ofte tar lengre tid å etablere leir på vinteren enn om sommeren.
3.Telt bør barduneres som om det vil bli uvær. Da slipper du forhåpentligvis å stå opp og fikse blafrende barduner og falleferdig telt i løpet av natten.
4.Hvis mulig, velg overnatting i snøen. Det er både lunere og varmere på grunn av isolasjonen som snøen gir, men gjør jobben skikkelig slik at du ikke blir våt av dryppende tak og vegger.
5.Ta med en god og varm sovepose, men husk at liggeunderlaget er like viktig for å få god isolasjon fra bakken. Bruk gjerne det du har tilgjengelig for å få så god avstand til bakken som mulig.
6.Ikke ta for mye klær på deg når du skal legge deg i soveposen. Et lag ull bør være nok. Bruk tørre sokker når du sover, og tørk de våte sokkene på kroppen i løpet av natten.
7.Gå på do rett før du legger deg. Tisseflaske er hendig når det er uvær, men gå gjerne ut og se på stjernene hvis du må på do i løpet av natten.
8.Vannkoking krever mer fuel/gass om vinteren enn det gjør om sommeren. Det kan være lurt å teste ut hvor mye drivstoff du bruker per liter på forhånd.
9.Sov med en god og varm lue ettersom varmetapet er størst gjennom hodet.

10.Så til det «hotteste» tipset. Putt en Nalgene-flaske med varmt vann ned i soveposen når du legger deg.
NB: Brusflasker kan krympe og kan miste korken hvis vannet er for varmt. Hvis man er flere gode venner på tur, kan man kanskje slå sammen soveposene.