MEN PÅ HOTELL SKAL DE BO...: Det er ikke grenser for hva hotellgjestene rapper med seg hjem. Fastmontert kunst, bestikk og servise, hårfønere og til og med do-lokk forsvinner ned i kofferten. Foto: VG, Scanpix, Blomquist Foto: ,

Dette stjeler vi fra hotellet

Do-lokk, senger, kunst og minibarer forsvinner

Ekstrasenger bæres ut. Do-seter skrus av og stjeles. Hele minibarer forsvinner.

«Svinnet» på norske hoteller kan være av det sære slaget.

Eksemplene over er alle sanne og hentet fra vår nære hotellverden.

I utlandet går det enda røffere for seg:

Flygler forsvinner fra hotellresepsjonene. Lysekroner, Andy Warhol-kunst og utstoppede villsvin blir borte – og ett sted ble hotelleierens hund stjålet …

Urin på flaskene …

Tyverier fra minibarer går igjen når VG tar runden til hotellkjedene for å høre hva som stjeles.

At hele minibaren bæres ut, forekommer også.

Gjett hvem? Her er de ærligste hotellgjestene – og de verste

Et så stort problem er det at gjester drikker opp flaskeforet og fyller på med vann (eller urin!), at hotellene nå velger å hive ut minibarene sine.

EN KLASSIKER: Så mye svinn er det fra minibarene at stadig flere hotellkjeder kutter dem ut. Foto: Tore Berntsen , VG

En klassiker er også alle som spiser opp innholdet i Pringles-boksen, setter på lokket og setter den tilbake i hyllen.

Om ikke ryddehjelpen oppdager tyveriet, får neste gjest en dårlig opplevelse.

LES OGSÅ: Verdens mest spektakulære tyverier

Badekåpe-tyverier er også en klassiker. Fra spa-anleggene rapper vi gjerne med oss både lotion og barberkremer.

Også kunst blir borte fra veggene – selv om den er skrudd fast!

TV-fjernkontrollen

Ikke sjelden stjeler gjesten med seg fjernkontrollen til TV-en. Hårfønere er mer populære enn bibler, får VG opplyst.

– En gang oppdaget ryddehjelpen at TV-kontrollen var borte. I stedet lå det igjen en mobiltelefon. En stresset gjest hadde åpenbart vært travel når han skulle sjekke ut, ler Erlend Ellingsen, kommunikasjonssjef i First Hotels.

BLÅSER I RISIKOEN: Også hårfønere er lette å putte i bagen før utsjekk. Foto: Bjørn Sigurdsøn , NTB scanpix

Dusjhoder står også høyt i kurs – særlig de som masserer.

Stålamper er et annet attraktiv hotellgjest-trofé.

Tyveriet av led- og sparepærer har tatt seg opp på Scandic-hotellene i takt med innføringen av mer energibesparende belysning.

LES OGSÅ: Robbet flere luksushoteller

Salt- og pepperbøsser, bestikk og tallerkener er gjengangere fra «rappelisten», forteller Kristian Røise Dahl, talsmann for kjeden:

– Fra et av våre Bergens-hoteller forsvant en skopussemaskin, og fra resepsjonen på Holmenkollen Park tok noen julebordgjester med seg en utstoppet tiur …

Gir tyveri-amnesti

Våre historiske hoteller besitter mange klenodier – arvegods og pyntegjenstander som kan trigge langfingrede gjester.

KALDDUSJ: Også dusjhoder er attraktive trofeer for norske hotellgjester. Foto: Trond Solberg , VG

Mye har forsvunnet ærverdige Fleischer’s Hotel på Voss gjennom årene:

Et sett femarmede messinglysestaker fra 1906 er blant tingene som er blitt stjålet. Sveitserstil-hotellet har gitt tyven «lysestake-amnesti» – så langt uten hell.

Pass på: Her er tyvenes smarteste metoder

Også fire kraftige lammekrakker har noen klart å få med seg ut av hotelldøren. – og med vemod snakkes det om et stort drikkehorn som forsvant fra restauranten etter at et amerikansk reiseselskap hadde vist stor interesse for det …

– Siden hotellene våre besitter mye kulturhistorie, hender det at antikviteter og interiører forsvinner. Men heldigvis er gjestene våre ærlige folk som snarere evner å glede seg over klenodiene våre, sier Nils Henrik Geitle i De Historiske.

Følg VG på Facebook

Bar ut ekstrasengen

Verre er det i storbyene:

– Noe av det pussigste jeg har opplevd er gjesten som tok med seg en ekstraseng hjem fra hoteller, forteller Henric Carlsson på Hotel Skt. Petri i København.

LES OGSÅ: Stjeler bagasjen din mens du sjekker inn

– I hotellobbyen har jeg også «fersket» gjester i ferd med å forsyne seg av juledekorasjonene – tomme julepakker under treet, forteller Carlsson.

BØR SCREENES?: Ikke sjelden ser hotellbetjeningen gjester bære ut flatskjerm-TV'er bakveien. Foto: Tore Andre Baardsen , VG

Colin Bennett, tidligere daglig leder for Starwood Hotel Group, har sett mangt et vaktvideo-opptak av gjester som bærer en vegg-TV under armen i det de drar fra hotellet.

LES OGSÅ: Tyvenes egen hotell – blant verdens beste

Hotell-veteranen har også opplevd at et flygel ble stjålet fra hotellresepsjonen. Tre menn i kjeledress trillet det ut – uten at noen reagerte.

Byste på avveie

På Hotel du Vin i Birmingham rev en gjest ned et utstoppet villsvinhode fra veggen i hotellets biljardrom, mens en gjest på Franklin Hotel i Londons Knightsbridge ble tatt idet han skrudde ned nummerskiltene på hotellets værelsesdører.

Stort bedre er ikke Paul Heaton i bandet The Beautiful South, som offentlig har fortalt om sin barnslige glede over å stjele med seg «Ikke forstyrr»-skiltet overalt hvor han bor.

Tro det eller ei: Hver 5. hotellgjest stjeler

To byster som forsvant fra lobbyen til Chesterfield Hotel i Mayfair, ble returnert i en taxi morgenen etter.

ZZZZ: Enkelte gjester synes det er så godt å sove på hotell at de tar med seg sengetøyet hjem. Foto: Henning Carr Ekroll , VG

En røslig gjest på Four Seasons Beverly Wilshire Hotel – kjent fra filmen Pretty Woman – påstås å ha tatt med seg hele marmorpeisen da han dro …

Hva er tyveri?

Hvor går grensen mellom tyveri og «dette har jeg betalt for, så det tar jeg med meg»?

Er du en tyv hvis du plukker med deg pennen og shampo-flasken fra hotellrommet?

Pennen på skrivebordet er jo reklameartikkel med hotellets navn på. Den er vel grei å rappe?

– Hvis noen av gjestene ønsker å ta med seg kulepennene, toalettartiklene eller tøflene de får på rommet, er de hjertelig velkommen til det, sier Tarje Hellebust, hotelldirektør på Radisson Blu Plaza i Oslo.

LES OGSÅ: Hotellgjesten fra helvete!

Han sier de er opptatt av å gi gjestene så gode hotellopplevelser som mulig, og opplever ikke tyverier fra hotellrommene som noe problem:

– Ikke engang av badekåper. Gjestene våre er hyggelige og forstår såpass, sier den erfarne hotelldirektøren.

VEGGPRYD: Hotellgjester forsyner seg også av veggkunsten - selv om den er skrudd fast. Foto: BLOMQVIST KUNSTHANDEL Foto: ,

Hellebust legger til at Plaza har et svært høyt sikkerhetsnivå, med egen sikkerhetssjef og 24-timers kameraovervåkning – som bidrar til å forhindre tyverier.

Håndklær populære

Håndklær er den mest stjålne artikkelen fra hotellrom verden over, og de fleste vil nok innrømme at de en eller annen gang har brukt et hotellhåndkle til å pakke inn en skjør eller knuselig gjenstand de har kjøpt i ferien.

Laken og gardiner forsvinner også iblant norske hotellrom.

– Det er helt greit at gjester tar med seg penner, såper og shampoo-er, men håndklær og badekåper er selvsagt ikke greit, sier Erlend Ellingsen i First Hotels.

Han tror de fleste av oss har et «moralsk kompass» og vet hvor grensen går.

HAR MAKEN HJEMME?: Servise og bestikk er også populære ting å stjele med seg fra hotellene. Foto: Roger Neumann Foto: Roger Neumann , VG

Tyverier anses ikke som noe stort problem hos First, men noen kuriøse episoder har de hatt:

– Det fysisk sett største tyveriet var av en gjesteseng. En annen gjest valgte å skru av et godt brukt toalettsete og ta det med hjem, forteller Ellingsen til VG.

Må i fengsel

I utlandet slås det hardere ned på hotelltyverier enn i Norge:

I Japan ble et ungt par arrestert for å kjøre av sted med badekåper og et askebeger fra rommet, mens en kvinne i Nigeria ble dømt til tre måneders fengsel for å ha stjålet to håndklær fra Trans Hilton Abjua Hotel.

I Norge risikerer du å finne et ekstra trekk på kredittkortet ditt når du kommer hjem – i tillegg til å bli svartelistet av hotellet du har stjålet fra.

Eksterne lenker

First Hotels - Unique Hotels In Scandinavia. Copenhagen / Stockholm / Oslo / GothenburgDe HistoriskeScandic Hotels - Scandichotels.no | Scandic HotelsRadisson Blu Hotels - Book & Explore Hotels

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder