FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Storby og bad: 12 strender ved Athen

Av Mona Langset09.04.19 07:55 | Oppdatert: 07.05.19 11:40

Del saken på:

En storbytur til Athen kan også være en badeferie. Kort vei fra sentrum ligger Athens riviera med strender på rekke. Mange av dem er lett tilgjengelige med trikken.

ATHEN (VG reise) Etter at du har tatt bilder av templene på Akropolis, og soldatene ved Den ukjente soldats grav på Syntagma-plassen, kan det kanskje friste med en tur på stranden. Sjøen er aldri langt unna i Athen.

Trikk nummer fem fra Syntagma tar deg raskt ut av sentrum, før den kjører videre langs kysten med alle strendene. Når du ser et sted du vil bade er det bare å trykke på stoppknappen, og gå av på neste holdeplass.

Trikken koster 1,40 euro uansett hvor langt du kjører. Når du kommer til siste holdeplass ved Voula, kan du reise videre med buss eller taxi. Noen mener at de fineste strendene ligger lenger ut, i alle fall at det er renere vann der. Men også strender innenfor trikkedistanse har blått flagg.

Den internasjonale sertifiseringen «Blått flagg» er et bevis på at stranden ikke bare oppfyller strenge krav til renhet i vann og på land, men også til sikkerhet, serveringssteder, toaletter og tilgjengelighet for bevegelseshemmede.

Noen av strendene har fire-fem eller seks euro i inngangspenger, men da er solseng inkludert i prisen. Prisen er ofte høyere i helgen enn på hverdager. Mange av strendene har gratis inngang, og du betaler for solseng hvis du vil ha det, men kan også ligge gratis på sanden.

Et tips: Søndag er stranddag for Athenerne. Hvis du vil ha bedre plass er det best å gå dit på en hverdag.

Her er noen av strendene mellom Athen sentrum og Sounio:

Edem: Dette er en av sentrums nærmeste organiserte gratisstrender. Her er det taverna, og mulighet å leie solseng om sommeren. Varierende finkornet sand og småstein.

Trikken stopper noen få meter unna. Fra Syntagma tar trikketuren 30 minutter. Taxi tar ti minutter og koster under 10 euro.

Jacquelina De Los Ríos er en av de faste gjestene her.

– Jeg elsker havet, og denne stranden spesielt. Den er gratis, og lett tilgjengelig. Da jeg fylte 50 for litt siden hadde jeg stor fest her, forteller hun.

Agios Kosmas: Denne rolige gratisstranden med palmetrær og noen solsenger ligger like etter Edem. Holdeplassen heter Ag. Kosmas. Solsengene – som hører til snackbaren på stranden – er gratis i lavsesong. Her er det også surfeskole og utleie av brett.

Glyfada: Dette er en 2,5 kilometer lang strekning der strendene avløser hverandre. Noen av dem er gratis, og noen betalt. To av strendene i Glyfada har blått flagg. Området ligger omtrent 40 minutter med trikk fra sentrum.

Her finner du også Athens «skilpaddesykehus» som drives av organisasjonen Archelon. De tar seg av skadde havskilpadder fra hele Hellas. Det er mulig å komme inn på «sykehuset» og se skilpaddene.

Voula: Denne offentlige stranden regnes som en av de beste gratisstrendene på Athens riviera. Den ligger 200 meter fra trikkens endeholdeplassen. Sist sommer var stranden igjennom en totalrenovering, og i 2019 skal den ha både nye kafeer, sportsfasiliteter og forhåpentligvis blått flagg.

Kavouri: Gratis 1,7 kilometer lang strand med varierende finkornet sand og runde småsteiner like før Vouligameni. Hvis du ikke liker å legge håndkleet rett på sanden, kan du betale for en solseng. Det er flere kafeer her, og en liten «øy» 300 meter fra land, som det går an å vasse ut til.

Vouliagmeni Beach: Lang sandstrand med alle typer strandaktiviteter som tennis, volleyball, lekeplass, vannsklier skifterom, restaurant og kafé. Denne har også blått flagg. Her er det inngangspenger, men det finnes andre badestrender med gratis adgang i nærheten på Vouliagmeni-halvøya.

Astir (kalles også Astreas Beach): Den dyreste og mest luksuriøse stranden på Athens riviera ligger litt lenger ut på Vouliagmeni-halvøya. Her kan du ligge på myke solsenger, spise på fine restauranter og menge deg med internasjonale superkjendiser. Stranden har hatt blått flagg hvert år siden 1993. I juli og augst koster solseng 25 euro på hverdagene og 40 i helgen. (12,5 og 20 euro for barn). Det koster mindre i lavsesong.

Vouliagmeni Public Beach: Rett overfor den fasjonable Astir beach kan du bade og sole deg helt gratis på den offentlige stranden. Det er også noen solsenger til leie der.

Lake Vouliagmeni: En innsjø med varmt kildevann ikke langt unna saltvannet. Her er det 23 grader hele året. Rundt vannet er det solsenger og kafeer. Inngang koster 12 euro på hverdager og 15 i helgene. Barn halv pris. Dykkesentre i nærheten arrangerer dykk til de undersjøiske grottene der.

Varkiza Beach: Svært langgrunn, og godt egnet for små barn. Har stort utvalgt av vann- og strandaktiviteter, og blått flagg. Den organiserte stranden har inngangspenger, men det finnes også gratisstrender i nærheten.

Lagonissi-halvøya: Her er det tre strender med blått flagg: Grand Beach, Mediterraneo, og Kochylia. Det er flere strender i området med like klart vann, men med for få servicefunksjoner til at de kan få blått flagg. En av dem er Bali Beach, en fin gratisstrand med taverna og solsenger til leie.

Sounio Beach: Tar du turen til Sounio for å se Poseidons tempel ytterst på klippen i solnedgang, kan du kombinere det med et bad på gratisstranden like ved, og spise middag på en av de mange fisketavernaene.