FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Barcelona – den spanske storbyfavoritten

Av Erik Valebrokk05.02.18 09:21 | Oppdatert: 15.05.18 10:29

Del saken på:

Glem alle andre byer i Spania, inkludert hovedstaden Madrid. Det er Barcelona som får norske turisthjerter til å banke.

BARCELONA (VG reise) Nordmenn har lagt sin elsk på den katalanske hovedstaden, og den lokalpolitiske uroen ser ikke ut til å ha lagt noen nevneverdig demper på populariteten. Riktignok opplever byens turistnæring en ørliten nedgang for tiden, men den er forbigående. Og nordmenn? Vi reiser til Barcelona som aldri før.

Barcelona er en velfylt storby som samtidig er en nydelig stranddestinasjon, men også så mye mer. Derfor er den like populær uansett årstid.

Annonse
Reise til Barcelona

Folkefullt året rundt

Nå som det er vinter er det langt ifra badetemperaturer å spore hvis du tar turen ned på den nærmest endeløse bystranden. Besøker du likevel Barceloneta – navnet på den gamle bydelen der Barcelonas fiskere stadig har tilhold, og dessuten navnet på stranden nedenfor, vil du kjenne sjøluften pirre neseborene og lokke deg til å spise lunsj på en av byens mange sjømatrestauranter. Her er det like vakkert vinter som sommer, vår som høst, og den lange promenaden som forbinder de mange strendene er godt befolket av turgåere.

De fleste som besøker Barcelona – om det er første eller åttende gang – vil bevege seg gjennom de gamle bydelene Born/La Rivera, Barri Gòtic og Raval. Alle har sitt utspring ved Placa Catalunya og strekker seg i et forvirrende gatenett nedover mot havet. Den øverste delen av Barri Gòtic er kraftig «turistfisert», men også Raval og Born er i økende grad berørt av masseturismen.

Sjarmerende virvar

De gamle bydelene er kort oppsummert utrolig sjarmerende. Trange smug og gater i alle retninger og ingen følger en logisk struktur. Riktignok er de tre bydelene stykket opp av de to hovedgatene La Rambla og Via Laietana, men utover det er de et virvar av labyrinter. Her ser det ikke ut til å ha vært mye til byplanlegging inne i bildet.

Men hva er vel morsommere enn å gå på måfå gjennom smug som disse? Her er det ikke måte på hva du kan snuble over av kule og snåle butikker, trendy kaffebarer, restaurantperler, markeder, museer og så videre. Du kan gå på kryss og tvers i dagevis og fremdeles oppdage noe nytt.

På oversiden av Placa Catalunya ligger bydelen Eixample som er den rake motsetning. Her går gatenettet i et stramt rutemønster, men med hovedfartsåren Avinguda Diagonal som skjærer skrått gjennom hele bydelen. Det er her vi finner den mest eksklusive shoppingen i Barcelona, og dessuten de viktigste byggverkene til den berømte arkitekten Antoni Gaudí.

Populære steder

Mest kjent er den ennå ikke ferdigbygde kirken Sagrada Família. Håpet er at den skal stå ferdig i 2026, 100 år etter Gaudís død, men den kan besøkes og beundres like fullt. Du kommer opp i flere av tårnene og får en fantastisk utsikt over byens tak som bonus. Sagrada Família er sannsynligvis verdens aller best besøkte byggeplass.

Når vi først er inne på Gaudís verk bør du også få med deg Parc Güell på toppen av Carmel Hill. Deler av parken er det gratis å bevege seg i, men om du vil se verkene hans på nært hold må du betale en sum for et gitt tidspunkt. Da får du blant annet se den kjente porselensøgla. Fra Parc Güell kan du ta bussen rett ned til stranden og nyte resten av dagen på stranden.

På kveldstid

Når kvelden banker på døren er det bare å hive seg ut i de mange smågatene i bydelene du allerede har saumfart. Her kan du få de mektigste biffer, dele nydelig tapas med bordkameraten eller teste ut noen av de nyere og trendy stedene. Og om du ikke har fått det i deg før på dagen, Sangria eller Aperol Spritz er noe du må drikke når du er i Barcelona. Det finnes faktisk en egen Aperol Spritz bar her.

Er du enda ikke lei Barcelonas pulserende liv, da er det bare å begi seg ut i det livlige nattelivet.

Her spiser du

Satan's Coffee Corner er en av Barcelonas mange trendy kaffebarer og interiøret kan minne litt om slik de ser ut her hjemme. Her får du enkle retter og stor variasjon av kaffe – fra cold brew til rykende varm.

Adresse: L'Arc de Sant Ramon del Call 11

Bellavista del Jardín del Norte er selveste Lionel Messis restaurant, et tempel til hans suksessrike fotballkarriere, som attpåtil har veldig god mat. Fin beliggenhet i Eixample.

Adresse: Carrer d'Enric Granados 86-88

Mosquito er en populær restaurant i Born, et lite hull i veggen som serverer forskjellige typer asiatisk mat, blant annet vietnamesisk phô, nudler og pekingand.

Adresse: Carrer del Carders 46

Her bor du

Luksus: Mandarin Oriental er blant Barcelonas mest synlige hoteller med sin spektakulære fasade ut mot hovedshoppinggaten Passeig de Gracia. Grisedyrt, med alt du kan forvente av luksus.

Adresse: Passeig de Gracia 38-40

Middels: Banys Orientals ligger strøkent til midt i populære Born med umiddelbar nærhet til den flotte Santa Maria-kirken og Picasso-museet.

Adresse: Carrer de l’Argenteria 37

Budsjett: Ciutat Barcelona ligger rett ved Picasso-museet og er et enkelt trestjerners hotell med en liten takterrasse med basseng. Super beliggenhet.

Adresse: Carrer de la Princesa 35