FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Et døgn i Amsterdam

Av Mette Solberg Fjeldheim30.01.18 15:38 | Oppdatert: 25.02.19 09:51

Del saken på:

Amsterdam lokker med lune kaféer, båtturer på kanalene og koselige markeder. Lei deg en sykkel eller ta beina fatt og utforsk Nederlands hovedstad.

AMSTERDAM (VG reise) Smale murbygninger, vannveier og broer preger bybildet i Amsterdam. Det gjør også de mange syklene, tulipanutsalgene og husbåtene som ligger og dupper i vannskorpa.

Amsterdam er byen som tiltrekker mer enn 3,5 millioner turister i året, og det ser ikke ut til at interessen for den sjarmerende byen er nedadgående. Ikke så rart, når byen har så mye spennende å by på. Dette er tingene du bør få med deg på din første tur til Amsterdam.

Annonse
Reise til Amsterdam

Gallerier og museum

Amsterdam rommer i alt 44 museum, hvorav to av de mest kjente er Anne Frank House og Rijksmuseum. Få med deg Anne Frank House, huset der blant andre Anne Frank gjemte seg under andre verdenskrig. Billetter må forhåndskjøpes på nett her, og du får tildelt tidspunkt for når du kan besøke museet.

Ta beina fatt langs kanalen, eller lei sykkel like rundt hjørnet hos Bike City, og sett kursen mot Rijksmuseum som viser nederlandsk kunst og historie fra middelalderen og frem til i dag. Du befinner deg nå på Museumplein, museumskvartalet som også består av Van Gogh- og Stedelijk-museet samt konserthuset Concertgebouw. Van Gogh-museet har verdens største samling av Vincent Van Goghs kunst, inkludert noen av hans mest kjente verk. Stedelijk-museet viser moderne kunst, samtidskunst og design.

Kanalcruise og sightseeing

Etter en runde med museumsbesøk er det på tide å hvile føttene litt. Tar du turen til kanalen like ved Museumsplein, kan du skaffe deg en billett til et av de mange kanalcruisebåtene og bli med på en avslappende guidet tur. En slik tur tar rundt en halvannen times tid, og det finnes muligheter til å hoppe av og på underveis.

Etter en sittestillende båttur, er det kanskje på tide å bevege seg litt igjen – og det vil nok helt sikkert smake med en matbit.

Matopplevelser i Foodhallen

Det trendy området Oud-West ligger utenfor kanalringen og er en bydel med både historiske bygninger og nyere stil, spekket med designbutikker og kaféer. For deg som har besøkt Oslos Vippa og Mathallen på Vulkan, er Foodhallen som en blanding av dette; rom etter rom med matutsalg. Her har mer enn 20 utsalgssteder samlet seg og tilbyr småretter for under 10 Euro.

Foodhallen er en del av De Hallen Amsterdam, de tidligere trikkehallene som ble renovert i 2014. Som konsept er det bygd etter inspirasjon fra Torvehallerne i København, Mercado de San Miguel i Madrid og Borough Market i London.

I Foodhallen er det gjerne miks og match-begrepet som gjelder. Her kan du ta med en matrett fra et serveringssted og nyte den sammen med en drink i en av barene. I helgen er det ekstra livlig, og det er førstemann til mølla-prinsippet som gjelder for sitteplasser.

Her spiser du

Pannekaker er noe du må spise mens du er i Amsterdam og det finnes flust av pannekakehus å velge mellom. Sjekk ut Upstairs Pannenkoekenhuis (Pancake House Upstairs) eller The Pancake Bakery.

Back to Black sies å selge Amsterdams fineste kaffe, i tillegg har de en fristende lunsjmeny bestående av hjemmelagde kaker og quiche. Kaféen ligger i gangavstand fra Museumplein.

Hos Eye Film Institute finner du både restaurant og bar fordelt på flere nivåer. Her tilbys «Contemporary European» meny med flott utsikt på kjøpet.

Her bor du

Lloyd Hotel & Cultural Embassy er verdens første hotell hvor rommene varierer fra 1 til 5 stjerner. Her kan du velge mellom luksus og budsjett. Designhotellet ligger kun tre trikkestopp unna togstasjonen.

The Hoxton, Amsterdam fyller i alt fem kanalhus og ligger sentralt i byen. Kule rom og god service.

Pulitzer Hotel er et unikt 5 stjerners hotell ikke langt fra Anne Frank House og fyller ikke mindre enn 25 kanalhus.

Praktisk reiseinformasjon

SAS, Norwegian og KLM flyr direkte til Amsterdam Airport Schiphol fra Oslo. KLM flyr også direkte fra flere større norske byer. Du kan ta tog fra Amsterdam Airport Schiphol til sentralstasjonen Amsterdam Centraal.

I Amsterdam er det enkelt å komme seg rundt med trikk. Andre alternativ er sykkel, kanalbåt og taxi.

«iamsterdam city card» tilbyr 24 timers ubegrenset reise i byen med offentlig transport, samt flere goder, som inngang på en rekke museum. City card kan kjøpes i turistbutikker, hos bokhandlere og på nettsiden iamsterdam.com.