FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Tyvstart våren i Sevilla

Av Vibeke Montero (tekst og foto)22.02.18 08:55 | Oppdatert: 05.04.19 15:32

Del saken på:

Sevilla er temperament og temperatur, og en by skapt for kunstelskere. Ikke på grunn av byens museer, men fordi selve livet er en kunstform i Andalucias hovedstad.

Klimpringen fra spanske gitarer minner om at Sevilla er flamencoens vugge, og du skal ikke gå langt før du hører både kastanjetter og klappende hender. Som det meste annet i Sevilla, gjøres ting med lidenskap, enten det er marmelade som kokes tykk av de bitre appelsinene som henger tungt langs byens avenyer, eller barmennene som serverer byens iskalde brygg, Cruzcampo, med stolt mine. Eller hva med et besøk i den gamle tobakksfabrikken der Bizets Carmen jobbet?

Sevilla er full av sanselige inntrykk; en fest for øyet, ganen og øret.

Annonse
Reise til Sevilla

Avslappet og vakker

Men først, la oss plassere Sevilla på kartet. Hovedstaden i Spanias sørligste fylke ligger ved Guadalquivir-elvens bredde, midt mellom flyplassbyen Malaga og grensen med Portugal. Befolkningen kaller seg selv «sevillanos», og de nøler ikke med å koble deg opp på lidenskapen de føler for byen sin.

– Har du noensinne opplevd en så avslappet by, som samtidig er så blendende vakker? spør Julia Rodriguez Muñoz. Hun sitter ved elvebredden med kjæresten sin, og hviler blikket på Guadalquivir som glitrer i skumringen.

Det er mai måned, og for lengst er det så varmt at en kan sitte utendørs på kveldstid uten jakke. På motsatt side av elvebredden står det tolvkantede tårnet «El Torre del Oro», gulltårnet, og speiler seg i vannflaten. Det ble bygd av afrikanske berbere for snart 700 år siden for å beskytte byen mot erobringer, og ble senere brukt for å oppbevare de edle metallene Columbus brakte med seg hjem fra Amerika. Rikdommen som har formet Sevilla er enorm, og den har etterlatt seg særdeles vakre spor.

En av verdens største katedraler

Videre innover i bykjernen tar «La Giralda», klokketårnet i byens katedral, pusten fra deg med sine enorme dimensjoner. Opprinnelig bygd som minareten i en moské den gang maurerne regjerte, og påbygd til et katolsk klokketårn i 1248 da de kristne gjenerobret byen. Et par hundre år senere ble klokketårnet utvidet med en katedral, som regnes som verdens fjerde største kirkebygg. Det rommer blant annet Christofer Columbus' sarkofag, og orker du bare å stå i kø til én severdighet så bør det være denne katedralen som selvsagt har sin fortjente plass på UNESCOS verdensarvliste.

Latmanns-sightseeing

Men Sevilla er ikke en by som krever sightseeing for å nytes. Langt derifra. De arkitektoniske perlene finnes overalt, så hvis du bare vil bedrive «latmanns-sightseeing» og rusle gatelangs med hyppige barbesøk, så fungerer det utmerket. Få ting passer bedre når en er på ferie enn en tapasrunde der du smaker på byens spesialiteter. Gå ikke glipp av «gazpacho», en avkjølt tomat- og grønnsakssuppe som serveres i glass med isbiter. Perfekt i det spanske solskinnet! Andre spesialiteter typiske for Sevilla er oksehalekroketter, «pescaito frito» – frityrstekt småfisk og «carrillada» – svinekjaker.

Er du lur, reiser du nå, før sommervarmen fester grepet. Sevilla er kjent som Spanias varmeste by, og i juli og august er det vanlig med temperaturer godt over førti grader. Det er litt i overkant, selv for vinterfrosne nordmenn.

Her spiser du

Bar Alfalfa har alt en tradisjonell tapasbar skal ha – liten plass, skinke som smelter på tungen og atmosfære som sitter langt inn i veggene. Husk at Jabugo, serranoskinkenes mekka, ligger kort vei fra Sevilla, så her er du sikret ekstra gode skinker.

Adresse: Calle Candilejo 1

Abades er en moderne gourmetrestaurant beliggende i den gamle arbeiderbydelen Triana – på motsatt side av Guadalquivir fra katedralen. Her har du utsikt over elven og Torre del Oro, og kjøkkenet er et av Andalucias aller beste

Adresse: Calle Betis 69

Bodega Santa Cruz er en institusjon like ved katedralen. Her er det gammeldags sjarm og enkel husmannskost på menyen. De fleste rettene serveres enten som en «tapa», en «media racion» eller en full «racion», og er ment å deles.

Adresse: Calle Gerona 40

Her bor du

Hotel Casas de Santa Cruz er et hyggelig trestjerners hotell i Santa Cruz-bydelen. Moderne og velholdt med en lekker takterrasse.

Pris for et dobbeltrom per natt: 1200 kroner.

Hospes Las Casas Del Rey de Baeza er et skjønt boutiquehotell med et lite basseng på takterrassen og fin beliggenhet i det historiske senteret av byen.

Pris for et dobbeltrom per natt: 2100 kroner.

Catedral Hotel EME har byens desidert beste beliggenhet vis a vis katedralen. Santa Cruz-bydelen begynner her. Pluss for lekker takterrasse med basseng og flott utsikt over byen.

Pris for et dobbeltrom per natt: 2500 kroner.

Slik reiser du

Sevilla har en internasjonal flyplass, men i skrivende stund er det ingen direkteforbindelser med Norge. Du kan enten fly via en annen europeisk hovedstad, eller fly direkte til Malaga. Sevilla ligger et par timers kjøring fra Malaga med leiebil, eventuelt tre timers busstur eller en time og 55 minutter med tog.