FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Billige og bohemeske Beograd

Av Hanne Marit Tobiassen11.05.18 10:07 | Oppdatert: 15.05.18 14:01

Del saken på:

Fra et sjarmerende bybilde til pulserende uteliv, dette bør du få med deg i den serbiske hovedstaden.

BEOGRAD (VG reise) I følge Forex Banks storbyindeks er Beograd en av verdens billigste storbyer å feriere i. Flaks er det også at byen er skikkelig kul, med blant annet et beryktet uteliv, kreative miljøer og en gjestfri atmosfære.

Beograd troner ikke øverst på listen over de mest populære storbyene i Europa, men det burde den kanskje gjort, for det er et sted du absolutt ikke vil gå glipp av!

Annonse
Reise til Beograd

Ikke klassisk vakker, men sjarmerende og spennende

Beograd er kanskje ikke like vakker som Wien eller Roma, men byen er fin på sin egen måte med de mange ulike arkitektoniske stilartene og en spennende krysning mellom øst og vest.

Beograd har vært bombet i stykker 44 ganger og det har resultert i at byen er blitt bygd opp i en rekke forskjellige stilarter gjennom årene. Rundt omkring i Beograd kan du fremdeles finne spor etter den siste NATO-bombingen i 1999. Ved det blotte øyet kan deler av byen se ganske slitt ut, men fortvil ikke – for bak de nedslitte murbygningene finnes det ofte en hipp bar eller en kul konseptbutikk.

Den serbiske hovedstaden kan ikke skilte med de største severdighetene, men kan derimot skryte av en sjarmerende atmosfære og mange spennende steder å utforske.

Historisk kjernepunkt

Beograd er en av Europas eldste byer og har opp gjennom historien blitt kontrollert av bulgarere, ungarere, ottomanene og habsburgere, og ikke minst fungert som hovedstaden i Jugoslavia store deler av 1900-tallet. Den har vært involvert i over 100 ulike kriger, noe som forklarer fraværet av historiske bygninger og imponerende severdigheter, med unntak av noen gamle ortodokse kirker og fortet Kalemegdan.

På fortet Kalemegdan, og i parken rundt, får du en fin utsikt over byen og elvene Donau og Sava. Fortet ligger vakkert til på en liten høyde, med lett ankomst fra sentrum. De store grøntområdene rundt Kalemegdan er en fin plass for en utflukt. Hit kommer både lokale og turister for å slappe av i skyggen av de store trærne.

Et besøk til Zemun, Beograds andre gamleby, er en annen fin utflukt som man burde få med seg. Hit kommer du deg med enten sykkel, taxi eller ved å ta en av lokalbussene.

Bydelen Zemun ligger et lite stykke fra bykjernen og var tidligere en egen by som ble innlemmet under Beograd i 1934. De små gamle husene og de brosteinsbelagte gatene er Zemuns attraksjon og bydelen byr på en rolig og avslappet stemning. Ta en tur opp i utkikkstårnet Gardos for å få et fugleperspektiv over bydelen og Donau.

En fin avslutning på dagen er å ende opp i det gamle bohemområdet Skadarlija, som ligger sentralt til i Beograd. Her finnes det flust av restauranter og levende musikk. Men vær obs på at det i denne delen av byen kan være en del turister i høysesongen.

Det kreative distriktet

En ting du helt klart ikke vil gå glipp av i Beograd er det kreative distriktet Savamala. De nedslitte murbygningene i Savamala er dekorert med fargerike graffitifasader, og atmosfæren er livlig og pulserende. Bak de mange graffitidekorerte veggene gjemmer noen av byens beste perler seg og enkelte av dem skjuler de populære konseptbutikkene.

Konseptbutikker er noe som virkelig har slått rot i Savamala. Det er butikker eller varehus som fokuserer på nyskapende design, workshops, utstillinger, konserter, mat og drikke. Du finner både velkjente Mikser House og KC Grad i det kreative området, og i sentrum burde man ta en tur innom Supermarket.

Europas hotteste uteliv

Beograd er for lengst kjent utenfor landegrensene for sitt pulserende uteliv. Serbias hovedstad er en energisk by, som pulserer av liv 24/7. I storbyen på Balkan er det alltid noe som skjer og du kan ha det like gøy for 50 kroner som du kan ha for 5000. Noe av det beste med Beograd er at den gode energien ikke kommer fra turistene, men fra byens egne innbyggere, beogradjaniere, som er ute og møter venner, spiser, drikker og koser seg. For det er ett eller annet ved Beograd som føles autentisk og unikt – den gir plass og rom for alle og alt.

De to elvene Donau og Sava omkranser byen og gir den en fin innramming, og hvis du vil smake på Beograds berømte uteliv burde du ta en tur til de flytende barene på elvene. Her finner du livlige party-lektere som spiller tung bass til soloppgang.

Savamala er også riktig sted for å gå ut og oppleve utelivet. I gaten Braće Krsmanović ligger det et utvalg av unike barer og utesteder, hvor flere av dem minner om ruinbarene i Budapest. Noen av barene er veldig godt gjemt bak fasader som ser alt annet enn innbydende ut, så vær forberedt på at du kanskje må lete litt.

Både på elven Sava og på de mange barene i Savamala er det høy rakiføring og festglade mennesker som svinger føttene til musikkstilen turbo folk, en slags elektroversjon av tradisjonell folkemusikk fra Balkan. Men hvis du er ute etter en litt roligere stemning kan baren Jazz Basta, som arrangerer live jazz ute i den koselige bakhagen, eller de lokales favoritt, vinbaren Grape, være gode alternativer.

På varme sommerdager kan det være perfekt med en ettermiddagsdrink i sola. Gjør som de lokale og ta en tur til den menneskeskapte halvøya Ada, hvor det finnes solsenger, paraplydrinker og «sydenstemning».

Her går du ut

Splavlovi, party-båtene på Sava og Donau, er et must på varme sommernetter. De er kun åpne i sommersesongen og vær obs på at det noen av stedene kreves gjesteliste. Her finnes det noe for enhver smak og det er bare å hoppe fra flåte til flåte til solen står opp.

Ta en drink under trærne på Klub Dvoristance, som ligger bortgjent til i enden av gaten Braće Krsmanović eller nyt sommernatten utendørs i bakhagen på Tranzit Bar. Begge to er lokalisert i Savamala rett nedenfor Brankov broen.

For et glass vin og en rolig atmosfære prøv ut den lokale vinbaren GRAPE eller nyt jazztoner på Jazz Basta.

Ikke et sted for vegetarianere

Er det en ting serberne er gode på så er det kjøtt. Serbia er et kjøttland og Beograd er intet unntak. Å åpne en vegetarrestaurant i Beograd er som å åpne en abortklinikk i Vatikanet blir det sagt av de lokale, og det kan virke som om serbere aldri synes det blir nok kjøtt.

I bohemområdet Skadarlija og i tverrgatene rundt, er det høy konsentrasjon av restauranter som serverer serbiske spesialiteter, akkompagnert av musikere som spiller tradisjonell serbisk folkemusikk. Restaurantene Tri šešira (Tre Hatter) og Dva jelena (To rådyr) er to gamle klassikere som tilbyr rustikt interiør, live musikk og god mat. Også langs elvebredden av Donau og Sava finnes det en rekke stemningsfulle restauranter.

Her spiser du

Serbisk mat er velsmakende, krydret og ikke minst kjøttbasert. Et par velkjente gjenganger er ajvaren, den paprikabaserte pasten, og rakia, plummebrennevinen som river i halsen og som i følge serbere kurerer alt. Den serbiske utgaven av hamburger, pljeskavica, og paien gibanica er noe alle burde prøve hvis du først befinner deg i Serbia.

Restaurant (?) er Beograds eldste og serverer enkel og tradisjonell serbisk mat. Gulasjen er blant noe av det du burde prøve.

Adresse: Kralja Petra 6.

Carda Stara Koliba er en flytende restaurant som ligger i krysningspunktet mellom Donau og Sava. Her får du smakfulle fiskeretter og utsikt til elven. Obs, husk myggolje.

Adresse: Ušće bb.

Det er godt mulig at behovet for grønnsaker melder seg i løpet av Beograd-oppholdet og da er vegetarrestauranten Radost Fina Kuhinjica riktig sted å oppsøke. De serverer deilige vegetariske og glutenfrie retter i et koselig miljø like nedenfor Kalemegdan fortet. Vegetarlasagnen er særlig å anbefale.

Adresse: Pariska 3

Her bor du

Beograd tilbyr et stort utvalg av leiligheter som leies ut på AirBnB, her kan du gjøre en meget god deal både når det kommer til beliggenhet, pris og sjarm.

Hotel City Savoy er et delikat firestjerners hotell som ligger midt i hjertet av Beograd, nær Skadarlija området. Tilgang til spaet er inkludert i prisen. Prisnivå: middels.

For en annerledes hotellopplevelse så anbefales det å bo på husbåt langs Donau. ArkaBarka Floating Hostel tilbyr rimelig overnatting og er idyllisk lokalisert ved elven Donau. Hvor deilig er det ikke å kunne ta morgenkaffen ute på den vuggende terrassen? Prisnivå: lavt.

Slik reiser du

Norwegian flyr direkte til Beograd flere ganger i uken.