HUNDEVENNLIG: Alle Hallmark-hoteller i Storbritannia ønsker hunder velkommen. Foto: Katja Ogrin / PA Photo / Scanpix

Her er hunden hjertelig velkommen på hotellet

Hundeeiere vil gjerne ikke skilles fra sin firbente venn på ferie. Stadig flere hoteller har skjønt det, og tilrettelegger for at både hund og eier skal få et fint opphold.

  • Mona Langset

VG reise har tidligere skrevet om hvilke land som har flest hoteller hvor man kan ta med kjæledyr, sammenlignet med det totale antall hoteller i landet. Oversikten viser at mange østeuropeiske land er blant de beste.

Men det er også uproblematisk å finne hundevennlige hoteller i for eksempel Frankrike, Storbritannia og i Skandinavia.

THE THIEF: Hunden Thelma er fast tester av hundeutstyr på Stordalens hotell på Tjuvholmen i Oslo. Foto: Sara Johannessen / VG

Very Important Dogs

Da The Thief åpnet på Tjuvholmen i Oslo i 2013, var det med en egen etasje for gjester med kjæledyr. Der kan hunder får VID-behandling. VID står for Very important dogs.

I kjæledyretasjen får hunden egen seng med hundeteppe og matskål. Ved ankomst får den hundegodteri og hundeleker. Den serveres egen hundemeny, og får et nytt hundebånd. Har den bursdag, får den også en bursdagsgave. Den kan også invitere med seg hundevenner til selskap på rommet. Hvis det bookes senest 48 timer på forhånd, er det også inkludert luftetur på Tjuvholmen.

– Pakken er relativt populær, og de som er spesielt interessert synes det er veldig kult at vi gjør mer enn bare å tillate hunder på hotellet, sier markedssjef Jens Bredberg til VG reise.

For VID-pakken må eieren betale 750 kroner i tillegg til romprisen. Men det er også mulig bare å ta med seg hunden på rommet uten at den skal behandles som VID. Da koster det 350 kroner ekstra på grunn av ekstra rengjøring.

HUNDEVENNLIG: Mange hoteller i inn- og utland synes det er helt greit med firbente gjester Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Scanpix

– Hunder er velkomne på alle Nordic Choices hoteller. Både Petter Stordalen og administrerende direktør Torger Silseth er over gjennomsnittet glade i hunder. Mange i ledelsen har hund, så her er det stor interesse for å legge til rette for kjæledyr, sier pressekontakt Geir Økland.

På nesten alle Comfort-, Quality- og Clarion-hoteller i Norge er det lov å ha med hund. Tilleggsavgiften for å ha hund på rommer et 250 kroner. Riktignok gjør ikke alle hotellene like mye ut av det som for eksempel The Thief, men Quality Hotel 33 på Økern i Oslo strekker seg litt lengre for de firbente. Der får hunden egen mat- og vannskål på rommet, og eieren får en VIP-hilsen som blant annet inneholder informasjon om hvor det er fint å gå tur med hunden i området.

– Hvert år arranger Nordic Choice også en nyttårsfeiring for hunder og eiere på alle våre flyplasshoteller. Det er veldig populært, siden det ikke er tillatt å sende opp fyrverkeri i nærheten av flyplasser, sier Økland.

Det samme gjør First-kjeden på sitt flyplasshotell på Arlanda ved Stockholm.

– Vi ønsker kjæledyr velkommen på de aller fleste hotellene våre, og som regel koster det ikke noe ekstra, sier markedsdirektør Marius Zachariassen i First Hotels.

Alle de norske hotellkjedene tar imot hunder, i alle fall på noen av sine hoteller. Thon Hotels tillater hunder på de fleste. På kjedens nettside er det oversikt over de 38 hotellene hvor du kan ta med hund. Hundeavgiften varierer fra 100 til 500 per opphold, men førerhunder bor gratis.

– Hos Scandic kan gjesten ha med hund på alle hotellene. Vi er veldig glade i hunder, sier administrerende direktør Svein Arild Mevold, som selv har en Cavalier King Charles spaniel. I Norge koster det 200 kroner per døgn, og i Sverige 200 for hele oppholdet. På Scandics nettside er det oversikt over de av deres hoteller som egner seg best for hunder.

Best Western vet de også at hunder er en viktig del av familien, ifølge deres nettside. Derfor det mulig å ta med hund på de fleste av hotellene. Ved innsjekk får hunden en velkomstgave. Gave og gebyr varierer fra hotell til hotell. Blant de hundevennlige Best Western-hotellene er Kampen og Karl Johan i Oslo, Yess i Kristiansand og Plus Hotel Bakeriet i Trondheim.

Flere av Radisson Blus hoteller i Norge og Norden tilbyr hundevennlige rom hvor kjæledyr er ekstra velkommen.

– Det er dedikerte gjesterom som er hundevennlige, slik at eventuelle allergikere ikke skal bli påvirket av tilbudet. På rommene kan hundene få vannskål etcetera, men de fleste eiere har med seg eget utstyr til hundene, sier kommunikasjonsdirektør Alexandra Lindvik. Kundeservice opplyser at de tillater hunder på hotellene i Trysil, Gardermoen, Alna i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bodø og Trondheim. Kristiansand og Haugesund tillater bare førerhunder. Men dette kan endre seg fort, så man alltid kontakte hotellet på forhånd.

LUKSUS: Hotelldirektør Elisabeth Guertler på Hotel Sacher i Wien tok initiativ til egne rom for hunder og eiere fordi hun selv nesten ikke klarte å reise fra sin egen Jack Russel-terrier Ella. Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters / Scanpix

Hundeluksus

Samme år som The Thief åpnet i Oslo, tok også det verdensberømte luksushotellet Sacher i Wien konsekvensen av at mye fintfolk reiser med sine firbente venner.

Vi har tidligere skrevet at 40 rom ble reservert for hunder og deres eiere fordi hotelldirektør Elisabeth Guertler selv nesten ikke klarte å reise fra sin egen Jack Russel-terrier, Ella.

I Wien er Sacher Pets-rommene utstyrt med kurver med behagelige tepper, mat- og vannskåler, håndklær til hunden og hundebånd. Hotellet kan også tilby hundepassere om nødvendig. I resepsjonen får man kjøpt hundemat, men man kan også bestille indrefilet eller kalvesnitsel til hunden fra romservice, om ønskelig. For hunden må eieren betale 42 euro ekstra per døgn.

HALLMARKS: Hunden får en pose med snacks og leke ved ankomst. Foto: Katja Ogrin / PA Photo / Scanpix

Hotellkjeden Hallmark Hotels i Storbritannia lanserte sitt kjæledyrkonsept på den nasjonale hundedagen 28. august i 2016. På hotellkjedens nettside kan vi nå lese at kjæledyret er en del av familien, derfor er alle deres hoteller erklært som hundevennlige. Med pakken «Pawfect Package» får hunden en velkomstgave ved sjekk-inn, den får et rom med enkel adgang og mye boltreplass utendørs. Avgiften på 15 pund per natt skal blant annet dekke ekstra grundig rengjøring ved avreise.

Tidlig ute i Skandinavia

Hotel Skt. Petri i København var blant de første i Skandinavia til å tilby eget kjæledyrkonsept der hundene ble tilbudt alt fra skreddersydde sovekurver til egen meny. Vi skrev om denne femstjerners luksusen for hunder allerede i 2007. I dag markedsfører de ikke dette lenger, men hunder er fortsatt velkomne forsikrer de i resepsjonen. Som regel får hunden et lett tilgjengelig rom i første etasje, og hotellet kan tilby hundesenger og leker. Eieren må betale 500 kroner ekstra for dette, siden rommet må vaskes ekstra godt etterpå.

PÅ HOTELL: Luna tok inn på femstjernershotellet Mar Hall i Glasgow i 2013. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

Britisk bilferie med hund

Hvordan du ferierer med hund i bil, skrev vi om da Nova Scotiaen Luna (2) reiste fra Oslo til England og Skottland med bil og båt. Hun bodde på hundevennlige hoteller og koste seg på puber og restauranter. I Storbritannia er det nemlig vanlig å ta med seg firbente venner ut, og mange steder tilbys egen hundemat og hundeskåler.

PÅ RESTAURANT: På The Inn At Whitewell i nærheten av Clitheroe var det helt greit å ta med hunden til matbordet. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

Ett av hotellene Luna bodde på var femstjernershotellet Mar Hall i Glasgow, hvor det koster 30 pund ekstra per natt å ha med hunden. Der fikk hunden være med overalt, bortsett fra i restauranten.

På andre restauranter var det imidlertid helt greit at Luna lå under bordet mens eierne spiste, for eksempel på The Inn At Whitewell i nærheten av den engelske byen Clitheroe.

I byen Keswick ved Lake Dustrict i England var Luna velkommen i alle butikker og puber. I baren The Dog & Gun solgt de hundesnacks og øl. Snacksen kom i en pose som kunne brukes til å ta opp hundebæsjen med etterpå.

FOR HUNDEN: På The Dog & Gun solgte de hundesnacks i baren. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

Trendy

Å legge til rette for gjester med hund er veldig i tiden. Hotellsøkesiden Hotels.com har også kastet seg på trenden og lanserte nylig en instagramkonkurranse der vinnerhunden får teste kjæledyrvennlige hoteller sammen med sin eier.

Konkurransen skal skape blest om de nesten 100.000 av overnattingsstedene på deres søkeside som kaller seg hundevennlige.

Mer om

  1. Kjæledyr
  2. Reiseliv
  3. Hund

Flere artikler

  1. Hit kan du ta med hunden din på nyttårsaften

  2. Reisetrender for 2020-tallet

  3. Tilbyr rulling på nyttårsaften for russen

  4. Malaga: Storbyhelg med solgaranti

  5. Elton John støtter prins Harry og hertuginne Meghan etter flykritikk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder