Dette er hva du bør tenke på før du kjøper med souvernirer fra ferie. FOTO: HANDOUT / AFP

Disse souvenirene bør du ikke kjøpe på ferie

Har du plukket sjøstjerner, kjøpt smykker laget av koraller, spist apekjøtt eller tatt bilder av dyr i fangenskap?

  • Iben Kalberg

Vi kjøper gjerne souvenirer på ferie, men vet vi hva det forårsaker? Det er ikke alltid lett å vite om alle forbud eller hva du burde unngå å kjøpe.

Tor Fredriksen, seksjonssjef i Tolletaten på Gardermoen anbefaler at du avstår fra å kjøpe produkter laget av dyr om du er i tvil om dyrearten er utrydningstruet.

– Salg av produkter av truede arter gjør noe med bestanden av dyrearten, så er du i tvil bør du avstå fra å kjøpe. Bidra heller til at arter kan overleve på jorden. Det dør ut arter hver dag. Jeg syntes det er en fin sak at vi i tolletaten kan hjelpe til med å bekjempe dette, men de reisende må selv bli mer bevisste, sier Fredriksen.

TUI og The Global Nature Fund (GNF) har laget en guide som skal hjelpe oss å handle ferieminner med god samvittighet.

– Vi har nok alle kjøpt med oss smykker, håndverk eller mat hjem fra ferie, og de fleste av oss tenker ikke noe mer over det. Men noen ganger kan disse være skadelig for miljøet og stedet vi nettopp har besøkt, sier Nora Aspengren, Kommunikasjonsansvarlig i TUI.

Her er hva du må tenke på:

Produkter laget av skilpadder

I guiden kommer det frem at hele 250.000 havskilpadder ender opp som bifangst som følge av overdreven fiske.

Verdens naturvernunion (IUCN) har identifisert flere farer for havskilpaddene. Deriblant fiskeri (havskilpadder og eggene deres blir drept for mat og produkter som olje, lær og skall). Kystutvikling (miljøene skilpaddene lever i blir ødelagt), forurensning og klimaendringer.

Handelen med havskilpaddeprodukter er derfor forbudt over hele verden. Mange produkter kan være laget av skilpadder uten at du er klar over det.

Unngå derfor: Såpe, kremprodukter, egg og medisiner som inneholder noe fra skilpadder, samt olje, lær og skall.

Hvis du er interessert i å gjøre en innsats for skilpaddene kan du lese om hvordan du kan redde havskilpadder i Hellas.

HAVSKILPADDEPRODUKTER: Flere havskilpaddearter er truet, unngå derfor å kjøpe produkter som er laget av de. FOTO: ASIT KUMAR / AFP

Unngå å ta bilder med dyr som en fotoattraksjon

Vi knipser mye bilder på ferie, og vi vil gjerne vise venner og familie hva vi har sett og opplevd og mimre tilbake.

I guiden fra TUI og GNF råder de oss til å være obs på konsekvensene ved å ta bilder av dyr som en attraksjon. Det er ifølge selskapene vanlig at dyr blir neddopet, fanget på en upassende måte og «fengslet» for at turister skal kunne ta bilder av dem.

I BUR: Ikke skrem dyrene som er i fangenskap ved å ta bilde av dem. FOTO: HANDOUT / AFP

Sjøhester

les også

Stadig flere ferieparadis forbyr solkrem

Alle sjøhestarter er beskyttet av CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) , en internasjonal avtale mellom land for å kontrollere handel med ville dyr og planter.
Det er altså forbudt å kjøpe sjøhester, både levende og tørket. Tørkede sjøhester tilbys ofte som souvenirer i asiatiske land.

CITES sine sider skriver de at truslene mot sjøhestene blir forverret av den stadig verre tilstanden til korallrev og sjøgrønnsenger. Den økende havforurensningen ødelegger sjøhestens habitater og avl.

– Sjøhester er noe av det vi reagerer umiddelbart på i Tolletaten. Disse er omfattet av CITES, og vil kunne føre til at vi både konfiskerer og anmelder det, sier Fredriksen i Tolletaten ved Gardermoen.

UNIKE: Sjøhester har et unikt utseende, og de er utrydningstruet. FOTO: BARBARA WALTON / EPA

La sjøstjerner og andre tørkede souvenirer bli liggende

Å plukke skjell fra stranden er koselig og minnerikt, kanskje spesielt for barn. Det finnes mange fine og merkelige havskapninger, som blåskjell, sjøstjerner eller sjøkyllinger. Mange av artene er beskyttet og ulovlig handel medfører skade i rev og havbunn.

Unngå derfor: Finner, tørkede souvenirer, sjøstjerner, sjøkyllinger og levende marine dyr.

OFTE I SALG: Sjøstjerner er også til salgs i souvenirbutikker. FOTO: TEH ENG KOON / AFP

Souvenirer fra hai

Ifølge TUI blir anslagsvis 100 millioner haier drept hvert år på grunn av stadig økende forurensning og overfiske. Mange haiarter er derfor beskyttet av CITES. I enkelte souvenirbutikker finnes er det en rekke produkter laget av hai til salgs, som tenner eller finner.

BALANSE I HAVET: Haiene spiller en viktig rolle ved å opprette balansen i havene. FOTO: David Royal / AP

Sommerfugler

Sommerfugler er vakre med deres særegne mønster og farger, og det er forståelig at disse kan være spennende å kjøpe. Men mange sommerfuglearter er klassifisert som utrydningstruet, og burde derfor ikke bli kjøpt selv om mange souvenirbutikker selger dem.

VAKRE: Sommerfugler er vakre, men mange av dem er utrydningstruet. FOTO: ROBYN BECK / AFP

les også

Ny undersøkelse: Få klimakompenserer på reise

Smykker og andre produkter laget av koraller

Koraller har vært utrydningstruet lenge, og ifølge TUI har bestanden av koraller blitt redusert med om lag 40 prosent de siste 30 årene. På grunn av forurensing, økt vanntemperatur på grunn av klimaendringer og overfiske er det ikke tillatt å eksportere koraller. Det samme gjelder smykker av koraller.
CITES sine sider står det at hver enkelt har et ansvar for å sette seg inn i regelverket før de kjøper med seg koraller og andre marine souvenirer hjem fra utlandet, og at du kan søke om tillatelse via CITES.

DØENDE: Korallrev reduseres stadig kraftig. FOTO: MIA HOOGENBOOM / AFP

Fugler og papegøyer

Overdreven avskoging og ulovlig dyrelivshandel er bare noen av de mange truslene mot fugler rundt omkring i verden. I guiden fra TUI og GNF kommer det frem at cirka 50 prosent av alle papegøyearter er i fare for utryddelse.

FARGERIKE: Hele 50 prosent av papegøyearter er i fare for utryddelse. FOTO: ANDRES LEIGHTON / AP

les også

Instagram-favoritt er kjemisk dumpingplass

Produkter laget av krokodiller

På grunn av den store etterspørselen etter krokodilleskinnsprodukter har krokodillebestanden falt sterkt i hele verden. Det medførte et handels- og importforbud, og nå er alle krokodillearter beskyttet av den internasjonale bevaringsavtalen.

Unngå derfor: Skinn, kjøtt, tenner, bein, utstoppede dyr, skinnklær/sko/vesker og lignende, medisin og klør.

HANDEL- OG IMPORTFORBUD: På grunn av stor etterspørsel etter krokodilleskinn er krokodiller forbudt å handle eller importere. FOTO: ISHARA S. KODIKARA / AFP

Produkter laget av slanger

I likhet med krokodillene er også slangeskinn populært blant mennesker. Det ettertraktede slangemønsteret til pytonslangen gjør at mer enn 500.000 pytonslanger blir drept i året, ifølge TUI.

– Skinn så vi mer av før, det er veldig fint at den reisende befolkningen ikke tar med seg like mye skinn mer. Men det hender vi ser eksempelvis cowboystøvler, lommebøker eller vesker, forteller Fredriksen til VG reise.

Unngå derfor: Slangeskinn, kjøtt, bein, utstoppede dyr, medisin, klær og levende slanger.

IKONISK MØNSTER: Det ikoniske mønsteret til pytonslanger er å se på en rekke klær, men ikke kjøp med ekte skinn hjem. FOTO: ROBERT SULLIVAN / AFP

Elefantskinn

For å stoppe etterspørselen av kunstneriske utskjæringer, skulpturer og smykker er eksport av produkter og gjenstander laget av elfenben nå forbudt.

Tenk deg også om før du rir på elefanter, det har kommet flere sjokkerende rapporter om hvordan elefanter blir mishandlet for å underholde turister.

ELEFANTER: Ikke bidra til at elefanter blir jaktet på. FOTO: Baz Ratner / REUTERS

Produkter av neshorn

I samme guide kommer det frem at i Afrika alene blir to til tre neshorn drept av jegere eller krypskyttere hver eneste dag. Spesielt hornene er meget populære, et kilo horn fra neshorn blir omtalt som mer verdifullt enn gull i Asia.

VERDT MYE: Ifølge TUI sin guide blir hornene til neshorn betraktet som mer verdifullt enn gull i Asia. FOTO: ANUWAR HAZARIKA / REUTERS

les også

Slik kan du redde havskilpadder i Hellas

Flodhest

Også flodhester er oppført som truet på CITES sin liste. Flodhestene har høy verdi for jegere, og ifølge TUI er det bare rundt 125.000 flodhester igjen i naturen.

JAKTES PÅ: Flodhester har høy verdi for jegere. FOTO: DANIEL MUNOZ / REUTERS

Ville «katter»

80 prosent av alle kattedyr som er rovdyr klassifiseres nå som truet på den røde listen over truede arter. Troféjakt av løver er et eksempel som bidrar til dette. Pelsen fra rovdyr er også lukrativt for jaktere.

Unngå derfor: Utstoppede kattedyr/rovdyr og produkter laget av pels og kattedyr.

UTRYDNINGSTRUET: Over 80 prosent av alle kattedyr som er rovdyr klassifiseres nå som truet. FOTO: MARTIN DIVISEK / EPA

Ikke spis apekjøtt

I guiden til TUI kommer det frem at den største umiddelbare trusselen mot afrikanske aper er forbruket av såkalt «bushmeat». Bushmeat er kjøttet av jaktet dyreliv og handles ulovlig. Ta derfor en nærmere titt på hva som serveres.

Primatologen Cleve Hicks har tidligere uttalt at forbruket av apekjøtt kan true vår eksistens.

Det er for øvrig ikke bare apekjøtt vi bør unngå å ta med oss hjem fra tur. Seksjonssjef i Tolletaten på Gardermoen forteller at de ser noen ta med kjøtt eller melkeprodukter fra land utenfor EU/EØS, som i prinsippet ikke er lov.

– En annen ulempe ved å ta med kjøtt er at det kan være en kilde til sykdomsutbrudd. I verste fall kan bakterier, parasitter eller virus i kjøttet utvikle seg til sykdomsepidemier som først og fremst rammer husdyr, men som også kan gå over til mennesker. Det kan få store konsekvenser å ta med seg kjøtt du tror er uskyldig, advarer Fredriksen.

APER: Ta en titt på hva som serveres til deg. FOTO: CHAIWAT SUBPRASOM / REUTERS

les også

Ny WWF-rapport: Så mye bidrar turistene til plastforsøpling i Middelhavet

Sist men ikke minst: Planter

Mange plantearter et beskyttet og påvirkes av importforbud. Eksempler er kaktus og orkideer. Derfor bør du på forhånd sjekke ut hvilke planter som egner seg om souvenirer og ikke. Det er også egne betingelser for import av planter fra ikke-europeiske land.

Tor Fredriksen forteller til VG reise at de stadig ser truede plantearter orkideer, fjellstiler og kaktuser i tollen.

Er du usikker finner du en sjekkliste på CITES sine sider.

SJEKK FØRST: Mange planter er beskyttet. FOTO: Rebecca Blackwell / AP

Mer om

  1. Handel
  2. Toll
  3. Forbruker
  4. Reise

Flere artikler

  1. Feriebyene med best gratis WiFi

  2. Disse rettighetene har du ved forsinkelser og kanselleringer av tog

  3. I sommer vil flest til Vestlandet

  4. Disse landene må du ha visum for å reise til

  5. Instagram-vennlige hoteller i Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder