FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Lær å ta gode feriebilder mens du blir guidet

Av Dag Fonbæk01.08.12 14:47 | Oppdatert: 01.08.12 23:20

Del saken på:

TROMSØ (VG) Sommerdagene er lange i Tromsø - og Ishavsbyen har mye å varme seg på. Her er litt av det du bør få med deg i sommer.

Fotograf Vidar Dons Lindrupsen i Creative Vacations tar Tromsø-turistene med på en annerledes by-sightseeing, samtidig som han lærer dem å ta bedre feriebilder.

- Det skal så lite til, forklarer den fotokyndige, og retter mobilkameraet mot Tromstidene for å demonstrere «det gylne snitt». Holder vi kameraet litt på skjeve, blir portrettene straks mer spennende osv.

Annonsørinnhold

Samtidig tar Vidar oss med rundt hjørner og til lokale møtesteder som turisten neppe finner fram til på egen hånd - alt koblet opp mot fotografiske tips og råd.

- Man må ikke ha proffkamera, understreker Vidar . Også med mobilkamera kan man nyttiggjøre seg fototipsene krydret med morsomme Tromsø-anekdoter.

En spennende og humørfylt sightseeingtur i Tromsø!

Her er flere tips til Sommer-Tromsø:

Midnattskonsert

Myke orgel- og flügelhorntoner i natten. «Ut mot havet» med baryton-røst. Så Griegs «Ved Rondane». Og utenfor Victor Sparres glassmosaikk skinner midnattssola.

Midnattskonsertene i Ishavskatedralen (klokka 23.30 hver kveld hele sommeren) er svært stemningsfulle. Benkeradene i den vakre, isfjell-inspirerte kirken fylles av turister fra alle verdenshjørner, som stille og andektig lytter seg gjennom det temmelig nasjonalromantiske repertoaret.

Når «En smuk aftensang» med tekst av Petter Dass toner ut, begir vi oss ut i lyse sommerkvelden og spaserer tilbake til byen over Tromsøbrua. Fint det også.

Tripp trapp


I Tromsø Bruktbokhandel får de knapt plass til flere bøker, CD-er, blader, byggesett, puslespill og legoklosser. Men Tellu Arola og Tuva Schonhowd (øverst) hevder hardnakket at de vet hva de har og hvor i hyllene de finner det.

Bruktbokhandelen i bakgården (Kirkegata 6) har holdt det gående i 20 år, og er nevnt av Lonely Planet som et sted turistene bare må innom. Forresten er langt fra alt i hyllene brukte ting. Den overfylte forretningen har alltids noe nytt å vise sine trofaste kunder.

Fiint gammelt

Det sies at Tromsø fikk tilnavnet «Nordens Paris» fordi byens fine fruer dro sydover for å kle seg opp. Hedvig Jørgensen har tatt opp hansken, og selger mye fiin gammel mote i vintage-forretningen sin Spin Sector (Strandgata 34).

Butikknavnet henspiller på at gode tekstiler kan gjenbrukes. Det meste kjøper hun med seg hjem fra Berlin, Amsterdam og Paris, noe skaffer hun også lokalt.

- Her finner du mote fra 40-tallet og fram til i dag, sier Hedvig, som har kunder i alderen 14-60 år. Til og med noen herreklær finner vi innerst i butikklokalet i den vernede Tromsø-gården.

Og må noe fikses på, så har Hedda symaskinen stående klar i butikken.

Tante Ingers tehus

Verdens nordligste tehus er på rekordtid blitt megapopulært. Vi ser ikke bort fra at det skyldes Inger Guttormsen (bildet).

Å stige inn i Tante Ingers tehus i Skippergata er som å komme hjem til, nettopp, en gammel tante. Inger har bilder av barn og barnebarn på veggen, og sofagruppene som fyller stuen er brakt inn fra ulike prestegjeld.

På Tripadvisor tar turistene fram sine beste superlativer. Mange kommer tilbake flere ganger under Tromsø-besøket, forteller Inger, som åpnet tehuset for ett år siden etter å ha fått ideen under et besøk i Riga.

Teene (gode!) kjøper hun utenlands, og kakene hun serverer og baker hun selv. Prøv sitronkaken!

Gjestene velger selv tekopp - noe som i seg selv er en populær gimmick.

Mat fra hele verden

Mat fra hele kloden, det er hva de serverer på Kafé Globus midt Storgata. Her jobber innvandrere og flyktninger fra hele verden - som lager mat fra Iran, Afrika, Thailand, Midtøsten og andre verdenshjørner - under kyndig veiledning av bl.a. kokk og kjøkkenansvarlig Grethe Rafaelsen.

- Kommunens flyktningtjeneste er inne og støtter driften, som har som mål å integrere flyktningene på best mulig vis, og sørge for at de fungerer i arbeidslivet og samfunnet ellers, sier Rafaelsen som sammen med Håkon Omma (bildet) serverer oss kreolsk gumbo og husets mezetallerken.

- Folk jobber her i minimum tre måneder før de drar videre, men noen har vært her i flere år, ler kjøkkensjefen.

Og maten? Den smakte aldeles fortreffelig.

Helt vilt

I generasjoner har slakter Mydland (Skippergata 15) lokket kundene inn med masser av vilt i disken. Hva sies om rypebryst til grillen, reinkjøtt-pølse, krekling-chutney eller bacalao fra kaikanten...

Mange av Tromsøs beste restauranter kjøper sine råvarer hos Mydland. Til delikatesseforretningen kommer også lokale råvareleverandører med godsakene sine.

Ikke mange stedene i landet du finner måseegg i disken, levert av en lokal kvinne som kommer med kurven full. Og skulle du heller få lyst på litt bayersk schweinehaxe, ja så har de det også, viser ekspeditør Kristine Solstrand (bildet).

- Jeg får aldri nok av denne forretningen, sier newzealandske Kyle Parsonage, som er godt vant med grillmaten hjemmefra.

Kroppen innvendig

Her er barnas favoritt: På Nordnorsk Vitensenter rett utenfor Tromsø sentrum kan du bl.a. se hvordan kroppen vår ser ut inni (bildet).

Her kan ungene leke vitenskapsmenn i hvite frakker og forske seg fram til bl.a. hvordan verdensrommet ser ut, hvordan energi virker, åssen kroppen ser ut innvendig og hvordan klimaet påvirker været.

Nordnorsk vitesenter er åpent for publikum hver dag. I to nye etasjer, tilknyttet planetariet på universitetsområdet i Tromsø, finner du massevis av interaktive installasjoner der ungene kan trykke på knapper, styre dataskjermer og leke seg til mer kunnskap om livet som omgir oss.

I det digitale planetariet kan du se 360º filmer om jorden, sola og universets opprinnelse.

Spisetipset!


Flere ganger har vi nytt maten på Emmas Drømmekjøkken (Kirkegt. 8) og nikket bekjennende til stedets gode anmeldelser og 6-ere i riksmedia. Nå er kafeen i 1. etasje byttet ut med «Emmas Under», en enklere og mer casual setting, men med mat fra samme kjøkken som ovenpå. Reinsdyrfileten var utsøkt, tilbehøret likedan. Anbefales!