FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Finn fram den gamle pesetasen din - og reis til Spania

Av Jon Magnus27.07.12 11:26

Del saken på:

ALMERIA (VG) Har du noen gamle spanske pesetas i madrassen? Finn dem fram, for i disse eurokrisetider er pesetaen god som gull!

- Vi tar imot alt vi får av gamle pesetas, sier eier Salvador Asensio i elektronikkbutikken «Asensio» i byen Almeria i sørøst-Spania.

- Jeg har kassen full av gamle sedler, og veksler dem inn i euro i den spanske nasjonalbanken annenhver måned eller så.

Annonsørinnhold

- Slik kan jeg holde forretningen i gang i en tid med høy ledighet og dårlig råd blant folk, mens kunder uten euro kan lete på loft og i kjeller etter gamle sparepenger, og kjøpe det de trenger ...

Fikk aldri vekslet

Da euroen ble innført i Spania for nøyaktig 10 år siden, og pesetaen forsvant som betalingsmiddel, var det mange spanjoler som spådde krise.

Og enda flere rakk aldri å veksle de gamle sedlene om til euro, men lot pesetaene ligge i sparegriser, frakkelommer og kjøkkenskuffer. I likhet med titusenvis av norske turister, som aldri ble kvitt sine pesetas etter ferieturer på 80- og 90-tallet

Spanias nasjonalbank regner med at ufattelige 285.000 millioner penstas - til en omtrentlig verdi av hele 1,7 milliarder euro - fortsatt er i «omløp» der ute et sted, etter at landet gikk over til euro i 2002:

900 millioner euro i pesetassedler, og om lag 800 millioner euro i pesetas mynter. Og i «omløp» vil i praksis si at de er gjemt - og glemt.

Men Nasjonalbanken har aldri satt noen tidsfrist for innveksling, og det har fått fantasien til å blomstre i et land som står med ryggen mot veggen:

Rafael Rueda, som er daglig leder for handelsstanden i bydelen «Nueva Anadalucia» i Almeria, og lokal initiativtager for pesetas-aksjonen, forteller at det er 922 forretninger, kafeer, frisører osv. i bydelen.

150 av dem er medlemmer av handelsstanden.

- Jeg går rundt og samler inn gamle sedler en gang i måneden, og veksler dem i sentralbanken i Murcia et par timer unna, sier Rueda.

- På de tre årene vi har holdt på, har medlemmene våre solgt varer og tjenester for over 20 millioner pesetas, eller 125.000 euro. Ikke verst i et land der folk ikke lenger eier nåla i veggen!

Populær mann

Rafael Rueda er en populær mann i byen. Alle hilser, han har tatt et populært initiativ, og løftet næringslivet med en kampanje som ikke koster noe, bortsett fra en plakat i vinduet hos de næringsdrivende som har villet delta.

- Og det beste er at vi kan måle effekten, det er bare å telle pengene som kommer inn! smiler han.

Rueda tar jobben med veksling og administrasjon svært alvorlig, og ikke bare det: Når folk kommer til ham, eller til forretningene, med gamle pesetassedler som de har funnet på loftet, dukker det stadig opp sedler som har en samleverdi større enn pålydende!

- Dessuten veksler Sentralbanken fortsatt inn pesetassedler fra Franco-tiden, men myntene må være av «nyere» type. Det vil si den siste generasjonen mynter før vi gikk over til euro.

Blir kvitt pengene
Selv har jeg hentet ned en skoeske med strikk rundt fra loftet hjemme i Norge, og fisket fram noen never med pesetassedler som jeg aldri rakk å veksle i 2002, og går på kafé «Roypa» i Nueva Andalucia:

Bak disken står sjefen selv, Julio Martin, som også er president i handelsstanden.

- Et glass vin? 300 pesetas, sier Julio.

- Et stykke tortilla? 250 pesetas.

Og så klarer jeg, i løpet at noen hyggelige timer, å spise og drikke opp hele «skoesken» ...

Det ikke bare «Nueva Andalucia» i Almeria som har kastet seg på pesetas-karusellen. En rekke andre småbyer og landsbyer over hele Spania har gjort det samme, noen i en begrenset periode, andre over lengre tid:

Og folk strømmer til fra hele Spania for å bli kvitt pengene - i en tid uten penger.