FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
KASSEN FULL: Butikkeier Salvador Asensio har kassaapparatet fullt av pesetassedler, for selv folk som ikke har penger, finner alltid noen gamle, utgåtte slanter på loftet.Foto: JON MAGNUS

Finn fram den gamle pesetasen din - og reis til Spania

Av Jon MagnusPublisert: 27.07.2012

Del saken på:

ALMERIA (VG) Har du noen gamle spanske pesetas i madrassen? Finn dem fram, for i disse eurokrisetider er pesetaen god som gull!

Annonse

- Vi tar imot alt vi får av gamle pesetas, sier eier Salvador Asensio i elektronikkbutikken «Asensio» i byen Almeria i sørøst-Spania.

- Jeg har kassen full av gamle sedler, og veksler dem inn i euro i den spanske nasjonalbanken annenhver måned eller så.

Annonsørinnhold
Reise

- Slik kan jeg holde forretningen i gang i en tid med høy ledighet og dårlig råd blant folk, mens kunder uten euro kan lete på loft og i kjeller etter gamle sparepenger, og kjøpe det de trenger ...

Fikk aldri vekslet

Da euroen ble innført i Spania for nøyaktig 10 år siden, og pesetaen forsvant som betalingsmiddel, var det mange spanjoler som spådde krise.

Og enda flere rakk aldri å veksle de gamle sedlene om til euro, men lot pesetaene ligge i sparegriser, frakkelommer og kjøkkenskuffer. I likhet med titusenvis av norske turister, som aldri ble kvitt sine pesetas etter ferieturer på 80- og 90-tallet

Spanias nasjonalbank regner med at ufattelige 285.000 millioner penstas - til en omtrentlig verdi av hele 1,7 milliarder euro - fortsatt er i «omløp» der ute et sted, etter at landet gikk over til euro i 2002:

900 millioner euro i pesetassedler, og om lag 800 millioner euro i pesetas mynter. Og i «omløp» vil i praksis si at de er gjemt - og glemt.

Men Nasjonalbanken har aldri satt noen tidsfrist for innveksling, og det har fått fantasien til å blomstre i et land som står med ryggen mot veggen:

GOD IDÉ: Rafael Rueda klekket ut pesetas-initiativet, og millionene strømmer inn. Man kan spise godt og drikke mye for noe skarve pesetas. Foto: JON MAGNUS

Rafael Rueda, som er daglig leder for handelsstanden i bydelen «Nueva Anadalucia» i Almeria, og lokal initiativtager for pesetas-aksjonen, forteller at det er 922 forretninger, kafeer, frisører osv. i bydelen.

150 av dem er medlemmer av handelsstanden.

- Jeg går rundt og samler inn gamle sedler en gang i måneden, og veksler dem i sentralbanken i Murcia et par timer unna, sier Rueda.

- På de tre årene vi har holdt på, har medlemmene våre solgt varer og tjenester for over 20 millioner pesetas, eller 125.000 euro. Ikke verst i et land der folk ikke lenger eier nåla i veggen!

Populær mann

Rafael Rueda er en populær mann i byen. Alle hilser, han har tatt et populært initiativ, og løftet næringslivet med en kampanje som ikke koster noe, bortsett fra en plakat i vinduet hos de næringsdrivende som har villet delta.

- Og det beste er at vi kan måle effekten, det er bare å telle pengene som kommer inn! smiler han.

Rueda tar jobben med veksling og administrasjon svært alvorlig, og ikke bare det: Når folk kommer til ham, eller til forretningene, med gamle pesetassedler som de har funnet på loftet, dukker det stadig opp sedler som har en samleverdi større enn pålydende!

- Dessuten veksler Sentralbanken fortsatt inn pesetassedler fra Franco-tiden, men myntene må være av «nyere» type. Det vil si den siste generasjonen mynter før vi gikk over til euro.

FRA SKOESKEN: VGs Jon Magnus tømte en eske med pesetas på loftet, dro til Spania - og levde som en greve. Og kaféeier Julio Martin skjenker gjerne. Foto: JON MAGNUS

Blir kvitt pengene
Selv har jeg hentet ned en skoeske med strikk rundt fra loftet hjemme i Norge, og fisket fram noen never med pesetassedler som jeg aldri rakk å veksle i 2002, og går på kafé «Roypa» i Nueva Andalucia:

Bak disken står sjefen selv, Julio Martin, som også er president i handelsstanden.

- Et glass vin? 300 pesetas, sier Julio.

- Et stykke tortilla? 250 pesetas.

Og så klarer jeg, i løpet at noen hyggelige timer, å spise og drikke opp hele «skoesken» ...

Det ikke bare «Nueva Andalucia» i Almeria som har kastet seg på pesetas-karusellen. En rekke andre småbyer og landsbyer over hele Spania har gjort det samme, noen i en begrenset periode, andre over lengre tid:

Og folk strømmer til fra hele Spania for å bli kvitt pengene - i en tid uten penger.