FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik kan du unngå å bli ranet på ferie

Av Hege Lyngved Odinsen03.05.11 09:20

Del saken på:

(VG Nett) Å bli utsatt for ran og tjuveri på ferie er skrekken for mange. Her er rådene som minker risikoen for å bli tyvenes offer.

Ut på tur og aldri sur, er det noe som heter, men blir du utsatt for tyveri, kan ferien bli helt ødelagt.

Ifølge CNN Travel er råd nummer én følgende:

**Ikke vær full eller ruset, da blir du et åpenbart og lett bytte for tyver som er på jakt etter et offer. Ja, et åpenbart råd, men mange følger det ikke...

VG Nett ba Europeiske Reiseforsikring om å komme med sine beste råd for hva man skal gjøre og ikke gjøre for å unngå tyveri, her er rådene vi fikk:

**Ikke se rik ut! Viser du rikdom med dyre smykker og klokker er du et vandrende mål for tyver.
- Mange nordmenn liker å pynte seg når de reiser på ferie.

Pynt deg gjerne, men legg de dyreste verdisakene igjen hjemme, råder informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland, hos Europeiske Reiseforsikring.

SJEKK UT: Her er VGs storbyguide

**Vær på vakt i store folkemengder: - Markeder, buss- og togstasjoner, og generelt steder hvor det samles mye folk, er et yndet angrepssted for tyver, advarer Vennesland. Oppholder du deg på slike steder, vær observant og skjerpet til enhver tid.

**«Be streetwise» - bruk sunn fornuft: - Ikke utsett deg selv for fare ved å gå i mørke gater eller smug. Ikke gå alene, gå flere sammen, det er mye større risiko for at én person skal bli angrepet enn at flere blir angrepet.

**Gjem verdisakene på hotellrommet: Nordmenn reiser ofte med mye dyrt og teknisk utstyr som PC'er, Ipad'er, filmkameraer, etc. Dersom du velger å la dette ligge på hotellrommet, gjem det unna. Tyver kan komme på besøk og det hender også at rengjøringspersonalet ikke bestandig har de ærligste hensikter.

LES OGSÅ: Slik takler du reisesyke

**Ikke vis frem verdisakene dine på kafebordet! Legg telefoner og kamerautstyr i vesken din når du ikke bruker det. Ligger det fremme, snapper profesjonelle tyver det før du rekker å si stopp.

**Opptre defensivt: Jo mer oppmerksomhet du vekker, desto større er sjansen for at også tyver vil legger merke til deg og vurdere deg som et offer.

**Vern om pinkoden: - Gjør alt du kan for å skjule pinkoden. Tyver som får tak i kortet ditt vil ha store vanskeligheter med å tappe det dersom de ikke kan pinkoden.

LES OGSÅ: Her selges bagasjen som flyselskapene har rotet bort

Sikkerhetsutstyr

Flere reisebutikker selger utstyr som til en viss grad kan sikre deg på veien. Vi ba om de tre beste sikkerhetsrådene fra Nomaden og Handysize.

Butikksjef hos reisebutikken Nomaden i Oslo, Raymond Haase, sier han til stadighet møter kunder som har opplevd tyveri på reise.

- Hver dag hører vi om at vi folk blir robbet på ferie. Dessverre er det mange som kommer til oss for å kjøpe sikkerhetsutstyr først etter at de har opplevd tyveriet, sier Haase.

LES OGSÅ: Slik pakker du smart

Haase trekker frem følgende tre reiseeffekter som kan sette en stopper for langfingrede tyver i utlandet:

*Pengebelte: - Et must hvor du kan legge penger, pass og kort under klærne.

*Vaier-lås: - En hendig lås med stålvaier som gjør det mulig å låse fast vesker, bag'er og kofferter. Ypperlig når du vil være sikker på at bagen forblir på hattehylla i toget, og at veska blir hengende på stolermet.

* Reise-seif: - Dette er nylonposer med ståltrådnett-polstring som kan du låse fast på hotellrommet. Finnes i flere størrelser, i den største varianten kan du legge laptop eller stort fotoutstyr.

Alarm

Daglig leder hos reisebutikken Handysize, Mette Grimsgaard, mener også at kort og pass er det aller viktigste man har med seg på reise og at dette må sikres på best mulig måte. Hennes tre beste sikkerhetstips for reisende er følgende:

* Magebelte - ut i fra tanken om at jo mer skjult, desto mindre fristende: - Jeg vil anbefale magebelte i beige silke, det er minst synlig under klærne, sier Grimsgaard, og påpeker samtidig at man ikke bør ha alle verdisaker samlet på et sted på kroppen.

*Personalarm: - Dersom du kommer inn i en utrygg situasjon kan en liten alarm være smart å ha. Den utløses ved at du trekker ut splinten, og da vil en hylende høy lyd tiltrekke seg oppmerksomhet fra andre og kan være nok å skremme overfallmenn.

*Reise-brannalarm med tyverialarm: - En kombinert brannalarm og tyverialarm sikrer deg på flere viktige områder. Denne alarmen hjelper deg der det er lite utviklet brannsikkerhet, samtidig som du kan bruke den som tyverialarm ved å kople en ledning fra alarmen og inn i dør- eller vinduskarmer.

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK!

Har du gode råd for å unngå tjuveri ute på reise? Del dine beste tips med andre VG-lesere her nederst i saken!