Et kulturelt alternativ på Syden-øya 23. til 28. juni

KLASSISK MUSIKK: Her er husorkesteret, Trio dei Mezzo på festivalen i fjor: Marko Pop-Ristov fra Makedonia på fiolin, Beata Soederberg fra Sverige på cello, Mark Oldfield fra England, baryton og og Tarek Al-Shubbak fra Spania på piano (ikke er med på bildet.) Foto: Privat

Opplev klassisk musikkfestival på Kreta

(VG Nett) Mens «Tre små bjørner» underholder på Sunwinghotellet i Makrigialos, byr nordmannen Gunnar Stømsholm på helt andre kulturelle opplevelser i den kretiske ferielandsbyen.

For sjuende år på rad arrangerer han den internasjonale klassiske musikkfestivalen Casa dei Mezzo Music Festival.

I år skjer det i begynnelsen av den norske skoleferien, fra 23. til 28. juni. Da møtes internasjonalt kjente utøvere av klassisk musikk i Makrigialos, landsbyen som nok er mer kjent blant nordmenn som Vings største familieferiested på Kreta.

Pavarotti-flygel

ARRANGØREN: Nordmannen Gunnar Strømsholm ved flygelet som har tilhørt Pavarotti, hjemme i Casa dei Mezzo i Makrigialos. Foto: Privat

Noe av musikken fremføres på et instrument som har tilhørt selveste Pavarotti, et Boesendofer Imperial Grand flygel.

I dag står dette hjemme hos Gunnar Strømsholm i Makrigialos.

- Dette instrumentet er med på lokke de beste pianistene hit ned, sier mannen bak festivalen, Gunnar Strømsholm.

Opprinnelig kommer han fra Kristiansund. Som 18-åring dro han til London for å studerte film og ballett, og i 1979 kom han til Kreta for første gang. Der forelsket seg hodestups i landsbyen Makrigialos.

Noen år senere fikk han kjøpt to ruiner i landsbyen sammen med en engelsk venn. Etter hvert ble det flere ruiner, og disse ble satt i stand og utviklet til The White Houses hvor de har drevet utleie siden 1997.

CASA DEI MEZZO: Gunnar Strømsholm rydder huset for å gjøre plass til musikere og publikum. Her er sopranen Mari Eriksmoen, pianisten John Lidal på piano under fjorårets festival. Foto: Privat

Huskonserter
Strømsholm har også fått bygget sin egen villa i dalsiden over Makrigialos havn, Villa Casa dei Mezzo.

Det er her de fleste konsertene under festivalen holdes.
Da tømmer han huset, flytter flygelet ut i atriumet mellom kjøkkenet og stuen, dekker til bassenget, og gjør plass til 300 stoler. Garasjen blir billettluke og plenen til bar i pausen.

De øvrige konsertene holdes utendørs i Makrigialos havn. I tillegg blir det en liten kammerkonsert i ruinene av den originale Casa De Mezzo fra 1600-tallet i landsbyen Etia, 20 minutter utenfor Makrigialos.

Strømsholt har som vanlig fått med seg mange internajsonale artister til festivalen. I år kommer de fra Frankrike, Makedonia, Tyskland, Hellas. Spania og Norge.

Fra Norge kommer blant andre mezzosopranen Hege Høisæter, pianisten John Lidal og sopranen Isa Katharina Gericke.

LES OGSÅ: Matglede i Mølla på Kreta || Kreta på ukjente stier

MAKRIGIALOS: Her leier Gunnar Strømsholt ut leiligheter i The White House Inn. Nå har han også fått en anerkjent musikkfestival til den lille kretiske landsbyen. Foto: Privat


Musikk som hobby
Strømsholm har alltid vært interessert i kammermusikk, og han har ofte vært på kammermusikkfestivalen i Risør. Lenge gikk han og tenkte på muligheten av å arrangere noe lignende i Makrigialos.

Men det var musikeren Øystein Sevåg som fikk det hele til å rulle i gang.

- I 2004 var han gjest i et bryllup som ble arrangert i Casa dei Mezzo. Han ble så inspirert av stedet og omgivelsene at han spontant komponerte en låt til huset og brudeparet. Denne fremførte han samme dag som han skrev den, som en gave til brudeparet og Casa dei Mezzo. Den finnes på hans CD "Caravan" fra 2005, forteller Gunnar Strømsholt.

Siden har Strømsholm invitert utøvere av klassisk musikk fra flere land til Makrigialos hvert år.

- Det første året var det rundt 40 gjester. Siden har det vokst kraftig, både i antall utøvere og publikum. I fjor hadde vi 2200 besøkende, forteller han.

NORSKE UTØVERE: Sopranen Mari Eriksmoen opptrådte også sammen med pianisten Sveinung Bjelland i fjor. FOTO: Amnon Tepper.

Både The Sunday Times og The Guardian har beskrevet Casa dei Mezzo Music Festival som den mest unike og intime musikkfestivalen i Europa, forteller Strømsholm ikke helt uten stolthet.

Festivalen er kjent utenfor Kretas og Hellas' grenser. I 2008 hadde den et gjestespill i Wigmore Hall i London med 3 norske artister. Og i mars i år hadde husbandet Trio dei Mezzo en gjesteopptreden i Heraklion, som ble som ble sendt på radio i mange europeiske land via EBU samarbeidet. (European Broadcasting Union)

Fra og med i fjor har EBU tatt opp alle konsertene på festivalen for å kringkaste dem i alle sine medlemsland.

Casa dei Mezzo Music festival støttes av det norske instituttet i Athen og av den norske ambassaden. Her er deres omtale av festivalen. (ekstern link)

SUNWING: Ikke et vondt ord om Sunwingshowene og de tre bjørnene Tvettis, Brumbrum og Isisor! De har sitt trofaste publikum i Makrigialos. Men den første skoleferieuken tilbyr nordmannen Gunnar Stømsholm et klassisk underholdningsalternativ. Foto: Terje Bringedal

Log In or Sign Up to ViewGunnar.co.uk | GunnarThe White Houses of Crete, Makrigialos: Your holiday home in Crete

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder