REDDET: John McLaren tok tigerpytonen Naga til seg da den ble kastet ut hjemmefra. Her er han sammen med VGs Mona Langset.

Kona, eller slangen? Hos slangenes samaritan på Kreta

KRETA (VG) Den unge mannen måtte velge mellom kona og babyen, eller slangen. Han valgte klokt.

Mannen leverte fra deg seg den nå nesten fem meter lange tigerpytonen til John McLaren i Aquaworld på Kreta.

- Vi liker å se det som om vi reddet både slangen og ekteskapet den gangen for fem år siden, humrer australieren som driver det populære akvariet I Hersonnissos.

Aquaworld, som startet som et beskjedent akvarium med lokal saltvannsfisk for 18 år siden, har etter hvert også blitt et redningssenter for krypdyr.

UØNSKET: Gekkoen Mark Anthony er at av de uønskede kjæledyrene som har fått et nytt hjem i Aquaworld. Foto: MONA LANGSET

Noen av reptilene i Aquaworld er skadet i naturen. Andre har fått et nytt hjem i Hersonnissos fordi eierne ikke kan ta hånd om dem selv lenger.

En av dem er tigerpytonen Naga. Ennå er hun bare en ungjente på ni år, nesten fem meter og 70 kilo. Men hun kan bli 25 år gammel, ni meter lang og 200 kilo tung.

Krevende kjæledyr

- Hun var bare en halv meter da den tidligere eieren kjøpte henne, forteller John, som aldri får sagt mange nok ganger at alle må tenke seg ekstra godt om før de skaffer seg et kjæledyr.

Særlig reptiler. De krever mer stell og vokser seg ofte mye større enn eierne noen gang kunne tenke seg.

John McLaren er ofte i kontakt med folk som ikke klarer å ta vare på reptilene sine lenger.

- Boa constrictoren Kate og to andre slanger har vært hos oss siden 2011 fordi finanskrisen tvingte det unge paret som eide dem utenlands. De fikk jobb på Island, men dit kunne de ikke ta med slangene. Så nå er de her, inntil eierne forhåpentligvis kommer tilbake en gang, forteller John.

En annen var athenerinnen som eide den halvannen meter lange iguanen Mookie.

IGUAN: Mookie labber rundt på gulvet, og lar seg både klappe og fotografere. Foto: MONA LANGSET


- Den var blitt alt for stor for henne, derfor spurte hun om vi kunne ta den. Det var greit, siden hun forsikret at Mookie var en hun. Vi hadde hanner fra før, og haniguaner liker ikke hverandre. Men da «hun» ankom Aquaworld, ble det veldig raskt klart at «hun» ikke var noen «hun» likevel! Det var for sent å sende ham tilbake, så vi må vi holde iguanene langt fra hverandre, forteller John McLaren.

Går fritt

Når vi besøker Aquaworld rusler Mookie rundt blant publikum i Aquaworlds lille bakgård, mens de andre haniguanene befinner seg i hver sin skilpaddeinhegning.

BLONDIE: Skilpadden Blondie er populær blant publikum. Foto: MONA LANGSET


Flere av dyrene går fritt blant publikum i Aquaworld. En av dem er skilpadden Blondie, som kom til akvariet på Kreta da den engelske eieren måtte flytte tilbake til England for 12 år siden.

De fleste reptilene i Aquaworld har en historie. Og John tilbringer mye av dagen sammen gjestene, mens han forteller om hvert enkelt dyr. Og gjestene kan frydefullt få klappe en slange eller la seg fotografere sammen med en øgle.

Kontakt mellom dyr og mennesker er viktig i Aquaworld. John McLaren tror det kan oppmuntre mennesker både til å ta bedre vare dyrene og på dyrenes omgivelser.

Skadet av mennesker

Men noen dyr skal ikke røres. En av dem er den blinde havskilpadden Stephania.

BLIND: Sjøskilpadden Strephania ble skadet av mennesker. Foto: Aquaworld

Hun har sitt eget basseng hvor hun håndmates fordi hun ikke klarer å finne fram til maten selv.

Sommeren 2000 strandet Stephania på en liten gresk øy, muligens etter et uvær. Da noen barn fant henne lå hun utsultet og dehydrert på land. De trodde hun var død, og et av barna stakk en nål i øynene hennes. Men da rørte hun på seg, og de skjønte at hun allikevel var i live.

Det endte med at Stepanhia ble tatt hånd om av the Sea Turtle Protection Society of Greece (STPSG) i Athen. Der fikk hun tilbake kreftene, men synes kunne ikke reddes, derfor kunne hun aldri klare seg i naturen.

Da fikk John spørsmål om han kunne ta seg av henne. Og sidene høsten 2000 har hun hun vært en av de mest populære beboerne i Aquaworld.

Her kan du lese mer om Stephanias historie

Ingen økonomisk støtte

TRIVES: Havskilpaddene i Aquaworld trives og formerer seg. Disse er født i år. Foto: MONA LANGSET

Selv om Jon McLaren tar seg av mange dyr, får han ingen økonomisk støtte av greske eller kretiske myndigheter. Snarere tvert i mot. For noen år siden åpnet akvariet Creteaquarium like ved Heraklion.

Det er mye større, enn Aquaworld i Hersonnissos. Men mye kjedeligere. Likevel er det der de fleste turistene havner.

Langs motorveien på nordsiden av øya, står det i flere kilometer på hver side av Heraklion, skilt som viser veien til Creteaquarium.

Selv inne i Feribeyen Hersonnissos, der Aquaworld ligger, står det skilt som viser veien til Cretaquarium langt unna.

- Creteaquarium er statlig, veiene er statlige, og veikantene der skiltene settes opp er statlige, sukker John. Han måtte fjerne sine egne skilt som viste veien til Aquaworld da Creteaquarium ble etablert.

SJARMØR: Mookie smiler. Foto: MONA LANGSET


Likevel har det lille akvariet hans vært godt besøkt i sommer. VG nevnte det så vidt i en Kretaguide for et par år siden, og aviser i andre land har skrevet om det.

- Publikum hører om oss og leser om oss, og de som har vært her kommer tilbake. Har du betalt inngangsbillett èn gang, gjelder den hele året. Seks euro for voksne og fire for barn. Det er det vi lever av. Og donasjoner fra gjester som synes at vi gjør en viktig jobb, sier John McLaren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder