FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bli med ned i saltkatedralen

Av Gjermund Glesnes20.01.10 10:54

Del saken på:

(VG Nett) Utenfor Polens vakre middelalderby Krakow kan du besøke en helt spesiell severdighet dypt nede i bakken.

Helligdommene i Wieliczka-gruven er så spesielle at saltgruven var blant de 12 første stedene som fikk plass på UNESCOs verdensarvliste(ekstern lenke).

I gruven dypt under bakken fins hele 43 kapeller, altere, skulpturer og relieffer - alt hogd ut i salt. Aller størst er det rikt utsmykkede St. Kingas kapell, som med plass til hele 500 mennesker er verdens største i sitt slag.

Reise til Krakow:Last ned gratis reiseguide for Krakow her!

Ny rute for turister

Nå har en større del av den 306 kilometer lange og 304 meter dype gruven åpnet for turister, skriver APTN. Dermed er en ny rute åpnet for turistguidene.

- Den nye pilegrimsruten, «God bless you», går gjennom de underjordiske korridorene der du kan finne steder for tilbedelse, sier guiden Leszek Kozlowski.

Les også:Kommunistsightseeing i Krakow

Det er som at saltet henger i luften. Den mest fengslende kunsten er på veien ned til St. Kingas kapell, skriver nyhetsbyråets journalist etter guideturen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

St. Antons kapell

Blant dem er St. Antons kapell. Dette ble hogd ut i 1689 i den eldste delen av gruven, som ble satt i drift i middelalderen.

I dette kapellet gikk gruvearbeiderne messe før de begynte dagens arbeid. Denne messen var viktig siden hele ti prosent av de tidligste gruvearbeiderne omkom eller ble lemlestet i løpet av et år. Dermed visste ingen hvem som ville overleve arbeidsdagen.

I et dunkelt belyst siderom fra hovedsjakten har kapellet både et utførlig utmeislet alter, helgenstatuer og steinfigurer av knelende munker, spøkelsesaktige fordi fuktighet har smeltet saltutskjæringene.

Les også:Her får du mest for pengene!

Slik kommer du dit

Wieliczka-gruven ligger cirka ti kilometer utenfor Krakow, en middelalderby som også var blant de 12 første verdensarv-stedene. Byen kom på tredjeplass da VG Netts lesere kåret sin favorittby.

Norwegian flyr direkte til Krakow fra Gardermoen og Flesland, mens Ryanair flyr dit både fra Torp og Rygge. Wizz Air flyr til Katowice, 80 kilomer fra Krakow, fra Torp og Flesland.

Fra Krakow går det lokaltog til Wieliczka fra hovedstasjonen. Du kan også ta minibuss, som stopper tvers overfor hovedpostkontoret, ifølge gruvens hjemmeside(ekstern lenke).

BLI TILHENGER AV VG REISE PÅ FACEBOOK!