FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Berømte parader

03.04.04 15:06

Del saken på:

I hele den hellige uken, Semana Santa, feires påsken i Spania med store og små prosesjoner.

Palmesøndag, langfredag og 1. påskedag har de største opptogene. De mest intense opptogene går skjærtorsdag, langfredag og påskeaften, ifølge spanjolene. Første påskedag-paradene er storslåtte, men mer som familiearrangementer å regne.

Langfredag ved soloppgang foregår fakkel- eller stearinlysparader blant annet i byer som Sevilla, Málaga, Granada og Cordoba.

Påskeprosjesjonene konkurrerer med hverandre i luksus og overdådighet. Opptogene starter i den enkelte kirke og beveger seg sakte rundt i gatene. Opptogene er organisert av brorskap som jobber hele året for å lage de flotte kostymene og dekorasjonene.

Tusentalls mennesker følger de største prosesjonene, og menneskemengden og støyen kan bli overveldende. I småbyer rundt om i landet kan påskefeiringen være like sjarmerende, om enn ikke like storslått.

SEVILLA
Tidspunkt: Fra palmesøndag til 1. påskedag. De største prosesjonene går langfredag og 1. påskedag.

Påsketradisjonene i Sevilla går så langt tilbake som til 1600-tallet, da den katolske kirken bestemte seg for å presentere Jesu lidelser på en folkelig og forståelig måte.

Kirken fikk datidens største kunstnere til å lage enorme trefigurer av helgener som ble båret ut i gatene. Folk ble dypt imponert over pasjonene i tablåene. Fortsatt bejubler Sevilla-befolkningen sine egne kirkers hellige jomfruer med en glød som kan være vanskelig å fatte for tilskuere.

Alle prosesjonene går til katedralen La Giralda, verdens tredje største. Monotone trommeslag fra de kilometerlange prosesjonene kan høres over hele byen.

Noen av figurene som bæres gjennom gatene, er pyntet med rent gull.

Først i prosesjonene kommer en gruppe såkalte Nazarenos, i lange kapper med koneformede hetter. Bak dem følger skriftebarna, med kors på skuldrene. Så kommer helgen-figurene, som bæres av menn. Alle mennene er medlem av et såkalt Cofradia, brorskap viet til å organisere prosesjonene. Det er 52 slike brorskap i Sevilla.

MURCIA

Tidspunkt: Parader hver dag fra fredag før palmesøndag frem til 1. påskedag.

Skjærtorsdag kveld går «Procesion del Silencio», det stille opptoget. Gatelysene slokkes og så vel tilskuere som deltagere i paraden er helt stille. De eneste lydene som kan høres, er skrapingen fra de tunge korsene som bæres gjennom gatene.

Langfredagsparaden starter med et opptog av barn, som bærer to lange horn, «Jerikos horn». Innimellom stopper barna opp og blåser i hornene, til folkemengdens forlystelse.

Deretter følger et berømt tablå av Jesu siste måltid, laget i tre i 1763. 13 figurer i full størrelse sitter ved et kjempebord pyntet med blomster og mat. Tablået bæres på skuldrene til tretti menn.

LORCA

Tidspunkt: Langfredag

De ulike brorskapene konkurrerer seg imellom, spesielt er konkurransen stor mellom de «hvite» og de «blå».

«Los Blancos» (de hvite) holdt påskeparader i Lorca allerede på 1600-tallet. Senere fulgte lidelsesparader, med blant annet selvpisking. Vold mellom brorskapene skal ha forekommet. Og selv om vold nå ikke forekommer, lever fortsatt konkurransen mellom dem.

Paraden viser religionens triumf over hedenskapen. Folk fra hele Spania kommer for å se den sirkusaktige paraden, her er etiopiske soldater som marsjerer i Jerusalem, kongen av Babylon, dronningen av Saba, romerske figurer og pyntede hester.

ELCHE/ELX (ved Alicante)

Tidspunkt: Palmesøndagsparade berømt over hele Spania

Elche, eller Elx, som byen også heter, har Europas største palmelund. Trærne ble plantet for hundrevis av år siden. Hvert år i mai dekkes palmebladene med plast for å holde lyset ute. Bladene blir derfor hvite, og sendes året etter til påskefeiringene over hele Spania, også helt til Roma og Jerusalem.

Bladene brukes til å veve skulpturer, et håndverk som har vært levende i mange generasjoner, og som fortsatt går i arv blant byens befolkning. Søndag morgen går store palmeprosesjoner mot sentrum. En av hovedattraksjonene er en malt jesusfigur i full størrelse, båret av et esel.

MÁLAGA

Tidspunkt: Langfredag og 1. påskedag

Byens påskefeiring er viden kjent i Spania på grunn av de vakre, historiske trefigurene, laget av kjente kunstnere, som vises på de tunge podiene som bæres rundt i gatene.

Sorgens jomfru (Virgen de las Penas) er ikke kledd i tradisjonell fløyel, men er dekket av et hav av nelliker. Flere av Maria-figurene er pyntet i sjal brodert med sølv og gull.

ALICANTE

Tidspunkt: Hele påsken

Hornmusikk, sang og farger preger de mange paradene i Alicante. Skjærtorsdag kveld går «stillhetsparaden» (Procesion del Silencio), der figurer av Jesus og jomfru Maria bæres i et stille opptog der deltagerne bærer stearinlys og røkelse.

Langfredag går en morgenparade langs Explanada-gaten, der figuren Veronica, dekket av et stoff vevet av gulltråder, er en av hovedattraksjonene.