INGEN BØNN: Bevæpnede soldater beordrer illegale strandbarer, massasjesenger, solstoler og parasoller vekk fra Patong-stranden på Phuket, Thailands største turistøy. Etter militærkuppet i mai har hærsjefen satt seg fore å rydde opp i korrupsjonen i landet, som også gjennomsyrer mye av turistindustrien. Foto: AP Foto:,

Militæret rydder Thailands strender

Fjerner ulovlige strandbarer, restauranter og solsenger

Skal du til Thailand i høst bør du ta med deg strandhåndkle.
Militærstyret lemper bort solsenger og parasoller i stor stil.

Strandbarer, restauranter og massasjesenger rives for fote på den populære turistøya Phuket – som ledd i militærstyrets bestrebelser på å rydde opp i korrupsjon, vanstyre og ulovligheter.

I flere tiår har korrupsjonen bredd seg i den thailandske turistindustrien. Ifølge Bangkok Post har mafialignende tilstander korrumpert kjente turistområder som Patong, Karon og Kata, der offentlige tjenestemenn og politikere har lagd sine egne lover og beriket seg selv.

Loven sier at alle strender skal være offentlige og åpne for alle, likevel har det poppet opp mengder av illegale strandbarer, massasjesteder og restauranter på offentlig sted – helt ned i vannkanten.

Soldater på stranden

Men nå er det slutt.

Turister på Thailands mest populære turistøyer og -strender møtesav militære i kaki- og kamuflasjeuniformer som dirigerer bulldosernes riving av illegale barer, beach club’er og strandrestauranter, skriver CNN.

NYE TIDER: Både strandselgerne og utleierne av solsenger på thailandske Phuket går nye tider i møte, nå som militærstyret fjerner alt de ser av illegale strandsenger og parasoller. Foto: REUTERS Foto:,

Solsenger og parasoller kjøres vekk på pickup’er, slik at strendene kan settes tilbake til sin opprinnelige stand - mest mulig jomfruelig og forlokkende, slik de var før de ble ødelagt av masseturismen.

Kanskje blir det igjen mulig å flate ut på en fredelig thailandsk backpacker-strand, der lokalbefolkningen serverer kokos og frisk juice – uten masende strandselgere…

Seksdobbel pris…

Det er en kjempejobb det nye militærstyret har satt i gang. Tiår med påstått korrupsjon og vanstyre skal røskes opp i.

Oppryddingen startet bare dager etter militærkuppet 22. mai.

Lokalpolitikere og tjenestemenn er arrestert og anklaget for å ha misbrukt sine stillinger og tatt imot bestikkelser.

Folk innen taxinæringen og tuk-tuk-mafiaen er anholdt for det samme – mistenkt for å ha flådd turistene ved å ta seksdobbel overpris for korte taxiturer på den populære ferieøya, skriver Phuket Wan.

IDYLL: Det er slik Thailands nye militærstyre ser for seg landets strender i fremtiden. Stille og uberørt - med turister, men uten ulovlige strandbarer og massasjesenger. Foto: PA Photos Foto:,

Mer enn 100 av dem skal være arrestert, siktet for påståtte trusler og utpressing, opplyser politiet til Bangkok Post.

Ifølge CNN skal noen av dem også ha utøvd vold og truet andre som har prøvd å organisere alternativ transport for turistene – til rett pris.

Hoteller rives?

Så langt er det ikke meldt om at hoteller er blitt revet, men det er på det rene at mange villaer og turistanlegg er bygget ulovlig oppe i åsene ovenfor byggegrensen på 80 m.o.h, fastsatt ved lov på Phuket.

Vanligvis maler det thailandske byråkratiet langsomt. Pålegg og anmodninger blir sjelden tatt hensyn til. Men nå er det nye tider: Bar- og restauranteiere får timer på seg til å rydde. Neglisjerer de pålegget kommer militærets bulldosere og hjelper dem.

- Nesten daglig får jeg besøk av militærstyrets agenter i sivil, som påser at jeg handler, sier borgermester Ma-Ann Samran til CNN. – De militære sier jeg ikke har noe valg, og ber meg gjøre jobben min…

Applauderes

Det er åpenbart at hærsjef Prayuth Chan-ocha mener alvor. Mindre enn 72 timer etter militærkuppet i mai var generalens soldater i gang på ferieøyene – applaudert av lokalbefolkningen.

ARRESTERT: Ifølge thailandsk politi er over 100 taxi- og tuk-tuk-sjåfører på Phuket arrestert, mistenkt for å ha tatt grådig overpris av turistene og truet andre i transportbransjen til taushet. Foto:Terje Bringedal,VG

Selv om mange vestlige land har fordømt Thailands militærkupp, mener et stort flertall av thailenderne at oppryddingen som nå skjer er helt på sin plass.

Flertallet av landets innbyggere ønsker å komme korrupsjonen som rir landet til livs.

- Flere arrestasjoner

Phukets politisjef, generalmajor Praveen Pongsirin, organiserer razziaene i øyas turistnæring – og lover flere arrestasjoner.

Også på den internasjonale flyplassen i Phuket skal det være iverksatt etterforskning, ledet av Anti-Corruption Commission.

– Phuket var ikke slik for 15 år siden. Noen har beriket seg på andres bekostning med grådighet og arroganse. Lovene er ikke blitt fulgt. De eneste lovene man anerkjente var deres egne, sier generalmajoren til CNN.

«Trygt å reise»?

Også VGs reiseredaksjon får spørsmål fra bekymrede Thailand-elskere som spør om det er trygt å reise dit nå.

PHUKET: Mye av turistindustrien i Thailand er korrumpert, også her i Patong. Det vil det nye militærregimet gjøre noe med - applaudert av lokalbefolkningen. Foto:Terje Bringedal,VG

Turoperatøren Ving, som hvert år sender mange norske sol-gjester til Phuket, bekrefter at det ryddes opp i stor stil, og at alt på strendene som ikke er offentlig godkjent blir fjernet:

På Karon Beach er de få restaurantene og barene som var der tatt bort. Solstolene som står igjen, er godkjent av myndighetene.

Også på Kata Beach har de begynt å fjerne barer og solstoler, skriver turoperatøren til sine kunder.

- Turistene ba om det

Lederen for Thailands turistkontor i Skandinavia, Pakkanan Winijchai, sier til VG at både turistene og lokalbefolkningen har uttrykt ønske om å få ryddet strendene i de mest populære feriebyene - og det er akkurat det som skjer nå.

- Den norske ambassaden i Bangkok beroliger alle turister, og forsikrer at det er trygt og rolig i Thailand nå. Nordmenn som vil reise, bør følge ambassadens råd, sier Pakkanan Winijchai.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder