FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Høstferie i norsk natur

Av Mona Langset26.09.15 11:10

Del saken på:

Er du sent ute med høstferieplanleggingen, er det enkleste å ta en miniferie i eget land.

Turtips i aller siste liten

Ifølge Turistforeningen er en tur på fjellet uansett et «must» for svært mange nordmenn nå om høsten.

NHO Reiselivs høstundersøkelse slo nylig fast at fjellferie står høyt i kurs hos nordmenn på denne tiden av året – i tillegg til storbyturen.

Les også: Høstferie i storby eller på fjellet? Ja takk begge deler

Interessen for fjellferie gjenspeiles i Turistforeningens medlemstall, som aldri har vært høyere enn nå: 266.358 medlemmer.

– Vi slo rekordtallet fra sommeren 2014 lenge før september startet, og flere av hyttene i de snøfrie fjellområdene har hatt rekordbesøk i sommer. Det er utrolig gøy, sier kommunikasjonsrådgiver Ingvild Lundberg Bakke i DNT.

Les også: Rekordår for friluftslivet

Her er noen av Turistforeningens tips til høstferie i siste liten:

Ta en spontan hyttetur

* Nyt god mat: Haukeliseter Fjellstue er åpen året rundt og ligger rett ved E134. Her kommer du rett til hyttedøren med bil eller buss. Hytta er kjent for en fantastisk treretters middag basert på lokale råvarer og mattradisjoner. Haukeliseter.no

* Hytte i nærheten:UT.no/hytte kan familien eller vennegjengen søke etter en hytte i nærmiljøet.

Av større hytter det er morsomt å besøke sammen med flere, anbefaler DNT Bjørneggen ved Stordalen i Meråker, Blomstølen i Etne og Saudafjellene og Mustadkroken i Oslomarka. Kalvedalshytten utenfor Lindås ved Bergen ligger lavt i terrenget og har lang sesong utover høsten. Passer godt for barn.

* Reis kollektivt: Hallingskeid ligger bare 200 meter fra jernbanestasjonen ved Bergensbanen. Hytta ligger i et åpent høyfjellsterreng med mulighet til flotte dagsturer og til å få fisk i et vann rett i nærheten.

* En siste fottur i fjellet: Snøheim turisthytte ligger ved Norges høyeste topp utenfor Jotunheimen, Snøhetta. Hytta holder åpent i uke 40, og lokker med middag til slitne fjellfolk.

* Oppsøk høststormen: Skongenes fyr ligger værutsatt til rett utenfor Måløy i Sogn og Fjordane. Når det virkelig blåser, blåser det som verst på Skongenes fyr. Det gamle fyrhuset har nå blitt en selvbetjent turistforeningshytte. Her kan du fantasere deg tilbake til fyrbøterlivet og se bølgene fra Stadt slå inn mot land.

Les også: Ta ferien på din egen øy

Aktiviteter der du bor

Brenn bål: Nå er det generelle bålforbudet opphevet, og høsten er den fineste sesongen for å kose seg rundt bålet. Ta gjerne med litt tørr bark eller avispapir, så får du lettere fyr. Rundt flammene kommer gode samtaler og man senker skuldrene.

Sykkeltur: Ta med familien, venner eller dra alene. På sykkelsetet går kilometerne fort. Kanskje du skal prøve deg på terrengsykling?

Spis ute: Mat smaker ekstra godt ute i naturen. Hvorfor ikke ta middagen i det fri? Grill maten på bål eller ta med noe godt hjemmefra.

Dra på skogstur: Ditt nærmeste skogsområde kan være en skattkiste av opplevelser. Gå en sti du aldri har gått før, på ut.no/tur finner du anbefalte turer i alle deler av landet. Den friske høstlufta og de klare fargene gir energi til mørke høstkvelder.

Fang høsten med kamera: Ta med kamera på tur og bruk høstferien til å bli en bedre fotograf. Bruk venner som modeller og oppsøk områder du vanligvis ikke ferdes i. De flotte fargene og mindre direkte sollys kan gi perfekte fotoforhold.

Høstarrangementer

I høstferieukene, uke 40 og 41, skjer det mye for barn og ungdom i Turistforeningens regi over hele landet.

Her er det ennå ikke for sent å bli med:

Sopptur i Skedsmo: Barnas Turlag Oslo og Barnas Turlag Lillestrøm, arrangerer sopptur 3. oktober

Her leter barn og voksne etter skogens spiselige skatter sammen med Naturvernforbundet i Skedsmo. Alle barn må ha med voksenpersoner. Gratis. Mer om turen her.

Preikestolen fjellstue: Stavanger Turistforening har høstferieaktiviteter på Preikestolen fjellstue fra 5. til 8. oktober.

Det blir padling i kano, kajakk eller SUP- brett på Refsvatnet, fotturer, mat på bål, spikking rundt bålet i lavvoen, og bad i den vedfyrte badestampen. Mer om turen her.

Les også: Høstens beste soppskrifter

Dra på hyttetur

Flere av Turistforeningens betjente hytter har åpent i høstferien. I tillegg er det mange selvbetjente og ubetjente hytter å velge mellom.

Disse betjente DNT-hyttene holder høstferieåpent:

Uke 40, det vil si til og med 4. oktober:

* Fondsbu og Gjendesheim i Jotunheimen

* Rondvassbu i Rondane

* Snøheim på Dovrefjell

* Svukuriset i Femundsmarka (ta kontakt for booking)

Uke 41, det vil si til og med 11. oktober:

* Gaustatoppen

Hele året:

• Eiksetra, Finnemarka i Drammen (ta kontakt for booking)

• Kobberhaughytta i Nordmarka (ta kontakt for booking)

• Haukeliseter Fjellstue

• Preikestolen Fjellstue

Har du andre fjellferietips i siste liten? Legg dem inn i kommentarfeltet!