FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nytt verdensarvsted i Danmark

Av Mona Langset25.06.14 19:15

Del saken på:

Danmark har fått to nye områder med på den prestisjefylte listen over verdens naturarvsteder.

Klippeområde med spor av meteoritten som utryddet dinosaurene

Det ene er Stevns Klint, klippeområdet der du kan se spor etter meteoritten som skal ha utryddet dinosaurene og halvparten av livet på jorden. Det andre nye danske verdensarvområdet er Vadehavet.

Klippeområdet Stevns Klint ligger mellom Rødvig og Højerup. Midt i det 12 kilometer lange klippeområdet er det er mørkt leirelag.

I dette leirelaget kan du se spor etter meteoritten som traff jorden for 66 millioner år siden, og som førte til at halvparten av alle dyrearter døde ut.

Mellomlanding for trekkfugler

Vadehavet er verdens største sammenhengende tidevannssystem, med et mangfoldig dyre- og planteliv. Mer enn 10.000 dyre- og plantearter lever der, og millioner av trekkfugler benytter Vadehavet som mellomlanding.

Vadehavet i Tyskland og Nederland sto på Unescos verdensarvliste fra før, mens det danske Vadehavet kom med nå i juni 2014.

Flere nye verdensarvsteder

Unescos lister over natur- og kulturarvsteder har blitt gradvis lengre siden starten i 1978. I dag står rundt 1000 bevaringsverdige steder på listene.

De to danske, pluss 27 ytterligere steder, ble lagt til listene etter at verdensarvkomiteen hadde møte i Qatar nå i juni. Blant de nye er:

Bolgar Russland

Middelalderbyen Bolgar, der Volga-Bolgar sivilisasjonen eksisterte mellom det syvende og 15. århundre.

Rani-ki-Vav, India

Rani-ki-Vav, også kjent som dronningens trapp ble opprinnelig bygget som et minnesmerke i det 11. århundre. Det hadde religiøs betydning, men også en praktisk funksjon med sine trapper ned i vannet, hvor de kunne regulere vannforsyningen med skiftende sesonger.

Grottene i Maresha og Bet Guvrin, Israel

De menneskeskapte grotter under de gamle byene Maresha og Guvrin er en del av Bet Guvrin-Maresha Nasjonalpark i Israel. Disse hulene var først steinbrudd og senere ble de brukt til jordbruk, sosiale og religiøse formål og begravelse fra det åttende århundre f.Kr.

Van Nellefabriek, Nederland

Da den ble konstruert i 1920, var Van Nellefabriek ansett som en fabrikk langt forut for sin tid. Den progressive designen er åpen for omverdenen, bruker dagslyset til å bedre arbeidsforholdene og viser rasjonell produksjonsflyt og distribusjon

Erbil Citadel, Irak

Den befestede bosetning Erbil ligger i Iraks kurdiske regionen i nord. Festningen har fremdeles en sammenhengende fasade fra 1800-tallet. Men den er bygget utenpå lag på lag av ruiner som viser at det har vært kontinuerlig bosetting her siden det sjette årtusen f.Kr.

Battir, Vestbredden

Palestinske barn kan bade i en eldgammel kilde i landsbyen Battir på på Vestbredden. Dette var det første området UNESCO la til verdensarvlisten på sitt siste møte, nå i juni 2014.

Les om alle de nye verdensarvstedene på Unescos egne nettside