FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Lisboa – «Europas San Francisco»

Av Mette Solberg Fjeldheim19.03.18 13:14 | Oppdatert: 09.04.18 13:41

Del saken på:

Lisboa, gjerne omtalt som Europas svar på San Francisco, sjarmerer med sine fargerike bygninger, brede avenyer og smale smug.

LISBOA (VG reise) Som Roma og San Francisco er Portugals hovedstad bygget over flere høyder. Her står lyse og bleke kalksteinsbygninger, pastellfargede hus og fargesterke dekorerte bygninger side om side.

Denne sjarmerende byen må du ikke gå glipp av.

Annonse
Reise til Lisboa

Selve byen følger landskapet, som bølger seg opp og ned av i alt syv ås-topper langs kystlinja og Tejo-elva. I Lisboa vandrer du derfor gjennom koselige gater og smug, i bakker og opp gjennom trappegater. Du spaserer langs havnen, blant historiske monumenter og moderne bygninger. Utforsk byens mange restauranter og barer og nyt portugisiske retter og ditto vin.

Bacalao og gourmet

I bacalaoens hjemland mangler det nemlig ikke på gode matopplevelser. En av Portugals mest anerkjente kjøkkensjefer, José Avillez, står for øvrig bak flere velsmakende restaurantkonsepter – med alt fra Michelin-restauranten Belcanto til den langt mer uformelle Pizzeria Lisboa.

Men er det én av hans restauranter du virkelig bør prøve er det MiniBar Teatro José Avillez. Her serveres små smaksrike munnfuller i koselige og trendy omgivelser.

Glem heller ikke å legge turen innom matmarkedet, Mercado da Ribeira, også kjent som Mercado 24 de Julho. Dette var Lisboas hovedmarked fra 1892. I 2014 ble det tatt over av Time Out Lisboa Magazine og gjort om. Nå kan du spise deg fra matbar til matbar, eller delta på kokkekurs om det skulle friste.

Fado og poesi

Det er nesten ikke mulig å snakke om Lisboa uten å nevne fadoen, den melankolske musikken som stammer fra 1820-tallets Portugal. I dag finnes det rundt 40 fadorestauranter, der hundrevis av fadistaer opptrer hver kveld i områdene Alfama, Mouraria og Bairro Alto.

For ikke å glemme poeten Pessoa, til tross for at han så å si var ukjent mens han levde. I dag er imidlertid Pessoa godt synlig i bybildet, både med statuer i gatene og i form av senteret Casa Fernando Pessoa som ligger i Campo de Ourique.

Gatelangs i Lisboa

Det er en sann fryd å være turist i Lisboa. Ikke minst om du setter pris på å utforske byer og gater til fots. Mange av de smale og bratte gatene er trappelagte, mens andre steder kan du ta taubane opp i høyden. Her er det bare å legge ut på vandring og gå på oppdagelsesferd i de mer historiske delene av byen.

Lisboa er en av de eldste byene i Europa, mens deler av byen overlevde det store jordskjelvet i 1755 er andre deler av Lisboa langt yngre.

I den sjarmerende gamlebyen og det tidligere arbeiderstrøket Bairro Alto finner vi i dag fado-restauranter, matservering og barer. I Alfama – Lisboas eldste strøk, vandrer du i brosteinslagte gater ned trappeganger blant hvitkalkede bygninger og fargerike inngangsfasader. Like ved ligger Castelo de São Jorge, det gamle mauriske fortet. Det er verdt et besøk, og her er det også fantastisk utsikten ut over byen.

Lenger ned mot havet ligger Baixa – selve bysentrumet, med store monumentale bygninger og åpne plasser samt gågaten Rua Augusta. I høyden like ved ligger Chiado med et utvalg av spennende butikker og gode restauranter. Her ligger for øvrig verdens eldste bokhandel, Bertrand.

Severdigheter og kaker i Belém

Den tidligere landsbyen Belém som i dag utgjør Lisboas havn er verdt turen. Her ligger severdigheter som det lille forsvarsfortet Torre de Belém – tårnet ligger helt i sjøkanten, ved inngangen havnen. Sammen med klosteret Mosteiro dos Jerónimos (Hieronymittklosteret), som ligger like ved, er dette en del av UNESCOs verdensarvliste. Det var forøvrig i dette munkeklosteret den lokale spesialiteten Pasteis de Nata oppsto. I dag selges kakene etter originaloppskriften hos bakeriet Patéis de Belém.

For den historie- og kulturinteresserte finner du også monumentet Padrão dos Descobrimentos her. Det ble oppført som en markering av oppdagelsestiden og Portugals storhetstid. En kort spasertur unna finner vi det store palasset Palacio de Belém med museet Museu da Presidência da República. Der kan du lære mer om republikken Portugal opp gjennom historien.

Og får du lyst å stikke av fra alle severdigheter og bylivopplevelser for en stakket stund, finner du ro og fred i et av Lisboas beste spa på luksushotellet Altis Belém Hotel & Spa.

Og får du lyst å stikke av fra alle severdigheter og bylivopplevelser for en stakket stund, finner du ro og fred i et av Lisboas beste spa på luksushotellet Altis Belém Hotel & Spa.

Her spiser du

Solar dos Presuntos: Klassisk portugisisk sted med solide porsjoner, tradisjonsrik kost, servert i et livlig lokale.

Adresse: R. Portas de Santo Antão 150

Tagide: Serverer gourmet lunsj i elegante omgivelser med flott utsikt til overkommelig pris.

Adresse: Largo da Academia Nacional de Belas Artes 18-20

MiniBar Teatro José Avillez: Portugisisk gourmet-tapas med sofistikert, uformell stemning i retro-miljø.

Adresse: Rua António Maria Cardoso 58

Her bor du

Altis Belém Hotel & Spa er femstjerners luksus i den historiske bydelen Belém i Lisboa. Her finner du spa, takterrasse og restauranten tildelt en Michelin-stjerne.

Browns Central er et firestjerners hotell med innslag av designmøbler beliggende i Baixa Pombalina i en bygning fra 1700-tallet.

The Independente Hostel & Suites ligger i utkanten av bydelen Bairro Alto og kombinerer hostell med mer eksklusive rom, samt restaurant.

Slik reiser du

TAP Air Portugal flyr direkte fra OSL Gardermoen. Flyreise med andre flyselskaper er mulig, da med mellomlanding. Norwegian flyr direkte fra slutten av mars til oktober.