FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Frydefulle nyheter i familieparkene

Av Mona Langset01.06.18 11:29 | Oppdatert: 04.06.18 09:37

Del saken på:

Spøkelseshus, zipline, klatrepark og berg-og-dalbaner med VR-briller. Nyhetene i de største familieparkene er for gjester som ikke er skvetne.

I familieparkene er sommersesongen i gang, og alle de største har nye attraksjoner i år. Her ser du hva som er nytt i Dyreparken i Kristiansand, TusenFryd, Kongeparken, Hunderfossen og Bø Sommarland, pluss Legoland i Danmark og Liseberg i Sverige.

Men før sommerferien skal du kanskje besøke en av parkene med skolen? Flere av dem har undervisninsgtilbud tilpasset ulike klassetrinn.

Gru-gøy i Kongeparken

Kongeparken er i tillegg til Preikestolen blant Rogalands største turistattraksjoner. Her er det tre nyheter for gjester som ikke har høydeskrekk i år.

- Vi har skapt attraksjoner for alle som elsker å bruke kroppen, for de som vil klatre høyt, slenge seg i trærne og drømmer om å hive seg ut i luftige svev, sier lekemester Håkon Lund.

«Hopp og sprett» er Vestlandets største trampoline-nett fem meter over bakken.

«Høydeskrekk» er en klatrepark hvor det er bygget 14 hindre på til sammen over 100 meter, alle minst 13 meter over bakken.

«Skrekk og Gru» er en zipline i tre etapper som starter på toppen av klatreparken. Hele ziplinen går over et område på en halv kilometer. På hver av etappene kan du komme opp i en fart på 25 kilometer i timen, der du farer over attraksjoner, hus og gjester i parken.

I tillegg feirer Kongeparken Sjokoladefabrikkens 20-årsjubileum med en egen jubileumssjokolade.

Parken får også en ny pannekakefabrikk der gjestene kan spise ubegrenset med pannekaker.

Virituelt i TusenFryd

Thundercoaster i Tusenfryd har lenge ligget på de skikkelige berg-og-dalbane-entusiastenes toppliste over de beste banene i verden.

I år får TusenFryd-gjestene en helt ny berg-og-dalbaneopplevelse i parken: «Steampunk Hunters» er Norges første hvor passasjerene kjører med VR-briller.

– På Western Expressen blir du utstyrt med VR -briller og tatt med på en reise i en virtuell verden. Du kjører gjennom gruveganger, over bunnløse sjakter, steinras og brennende lava, mens du jakter på «Steampunk Monstere» som prøver å stoppe deg, forklarer markedssjef Erik Røhne Andersen.

Anbefalt aldersgrense på Steampunk Hunters er ni år. Minimumnshøyde 130 centimeter.

Skummelt i Dyreparken

Innerst i Kaptein Sabeltanns verden finner du den nye attraksjon for barn og voksne som liker å kjenne på spenning: Spøkelseshuset!

Her kan du gå rett inn i Kaptein Sabeltanns mørkeste mareritt, og treffe både hans erkefiender og konkurrenter.

Du tar deg frem gjennom Maga Kahns jungel, Skalkens ekle bysse, mørke ganger, og kriker og kroker som fylles av rare lukter og spennende lyder. Kanskje du til og med må gå planken underveis.

Men Dyreparken har selvsagt også dyr, og i løpet av våren har flere av de mest utrydningstruede artene fått avkom.

Orangutangene ble til en familie på fire da lille Louie kom til verden i vår. I tillegg har det vært fødsler hos løvetamarin og surikat.

Spesielt gledelig er det også at det har kommet tre nye lemurunger i flokken.

– I naturen er det nå bare mellom 2000 og 2400 lemurer igjen, et tall som har sunket med 95 prosent siden år 2000, forteller markedsdirektør Anniken Bjørnstad Schjøtt i Dyreparken.

Nytt på scenen

Nattforestillingen Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt i Kjuttaviga er oppdatert til 2018-standard med nye sanger, nye lyd- og lyseffekter og mye ild og flammer.

– Vi har også premiere på en helt ny forestilling av Sirkus Jesper, det lille sirkuset i Kardemomme by hvor røveren Jesper endelig får oppfylt drømmen sin om å bli sirkusdirektør.

– Det ingen levende dyr i sirkusteltet. Løve og elefant spilles av mennesker. Jesper kan også stolt presentere klovnen BonBon og trampolinemannen Constin, akrobatikk, latter og bøtter og lass med god stemning, forteller Anniken Bjørnstad Schjøtt.

Magisk i Bø

Årets nye attraksjon i Bø Sommarland heter Tryll. Det er en kroppssklie på nesten 160 meter, altså på lengde med en og en halv fotballbane. Høydeforskjellen er på 16,43 meter.

Tilsynelatende er det en vanlig sklie. Det magiske her er bildene og lydene du får med deg på veien ned. Bø Sommarland er først i Norge med denne teknikken der du får se og høre filmklipp flere ganger i løpet av nedfarten.

– Teknologien er helt ny, og foreløpig lite utbredt. Faktisk finnes et bare ti andre slike sklier i hele verden, forteller direktør René Langeveld Sas.

Sklien er barnevennlig og det forventes at barn ned i seksårsalderen kan ta den. Av sikkerhetsgrunner er det likevel satt en høydegrense på 110 centimeter. Direktøren tror at den blir populær for ungdom og lekne voksne også.

I tillegg skjer det en del oppgraderinger og vedlikehold av parken, som ny duk i Flow Rider, oppgradering av Tarzan-løypa, nytt ammerom, nye spillboder, oppgraderinger av toaletter.

Rundsnurr i Hunderfossen

Årets nye hovedattraksjon i Hunderfossen er rundt båt som snurrer og snurrer rundt på den lille innsjøen midt i raftingen.

– Ikke bli overrasket om du får et bølgeskvulp fra geysirer eller store fontener over deg, advarer direktør Hogne Høstmælingen

Det er plass til tre personer i hver båt. Høydekravet er 90 centimeter sammen med en voksen.

– VI har også fått nye, kule radiobiler fra Italia. Her kan voksne og barn kjøre sammen, hver for seg eller mot hverandre, sier han. Høydekrav 90 til 130 centimeter med voksen, og over 130 centimeter uten voksen.

I år kan du også besøke den snakkende hanefar med hønseflokken i det nye helautomatiske hønsehuset på bondegården.

– Vi har også mye nytt og spennende på teaterfronten i år, med helt ny eventyrforestilling i juni og august på amfiscenen. Det blir også teatervandring i parken, der man på dagtid kan møte heltene fra Trollnatt, forteller Høstmælingen.

Rekordhøyt på Liseberg

Da 70.000 svenske barnefamilier stempte på sine favorittsteder for en ferie med barn for noen år siden, gikk Liseberg til topps.

I år kan adrenalinjunkiene glede seg til at Europas høyeste og lengste «dive coaster» åpner på Liseberg i Gøteborg senere i sommer.

I «Valkyria» nærmest kastes passasjerene 50 meter rett ned mot avgrunnen i 105 kilometer i timen, før de suser opp mot himmelen igjen.

Ifølge Ebba Kalleskaog på Liseberg gir dette en følelse av å fly. Og en følelse av absolutt frihet.

– Valkyria leveres av Bolliger & Mabillard, som regnes for å lage attraksjoner av toppklasse. En Rolls Royce blant berg-og-dalbaner, sier hun.

En annen nyhet på Liseberg i sommer, er oppgradering av den populære, klassiske huskekarusellen, «Slänggungan.» Den har endret både uteseende og plass og fått flere husker.

Jubileum i Legoland

Legoland i Billund markerer sitt 50-årsjubileum med en kjempeutvidelse av Legoredo Town. Den opprinnelige delen av parken blir nå 2500 kvadratmeter større og får en ny hovedattraksjon: Berg-og-dalbanen «Flyvende Ørn.»

På «Flyvende Ørn» suser passasjerene gjennom et Rocky Mountain-inspirert landskap, på ryggen av en ung flyvende ørn. Først beveger de seg 11 meter opp i luften, forbi toppen av Ørneklippen hvor de kan se ørnemor vokte barna i det store redet. Derfra går det magekriblende fort nedover, forbi sjøene og legodyrene, før turen ender på perrongen.

I anledning jublieet blir det også mange nye legoklosser. Blant annet vil en enorm rød legodinosaur ønske gjestene velkommen i parken.

Mange av de som besøker Legoland i Billund bor på feriesenteret Lalandia rett ved siden av. Der er det sommer hele året inne i hovedbygningen som rommer blant annet et badeland og en «italiensk piazza» under en nesten helt ekte kveldhimmel.