FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik forebygger du dotter i ørene under flyturen

Av Håvard Egge11.02.19 14:50 | Oppdatert: 11.02.19 18:55

Del saken på:

Mange opplever å få dotter i ørene under flyturen. Få øre-nese-hals-spesialistens tips til hvordan forebygge og redusere plagene.

Grunnen til at de fleste opplever å få dotter i ørene under flyturen skyldes trykkendringer inne i kabinen under take off og landing.

– Normalt har mellomøret samme trykk som omgivelsene, men dette endrer seg når du er ute og flyr. Særlig under nedstigning blir trykkforskjellene store. Det som da skjer er at den såkalte øretrompeten, som går fra mellomøre til bakerst i nesen, ikke åpner seg slik den skal for å slippe luft inn i mellomøret – resultatet er en følelse av dotter, og i verste fall voldsomme øresmerter, sier klinikksjef for øre-nese-hals ved St. Olavs hospital Mette Bratt.

Hun kan forsikre om at dette ikke er farlig.

– Noen får så vondt at de er redd trommehinnen skal sprekke, men det er det veldig liten sannsynlighet for, betrygger legen.

Svelg, gjesp og blås

Når du har fått dotter i ørene er resepten å svelge, gjespe og blåse for å åpne kanalene slik at trykket utlignes.

– Svelg spytt eller drikke og spis gjerne tyggegummi, fremprovoser gjesp eller utlign ved å blåse slik: Klem fingrene over nesen, steng bak i svelget og blås luft fra nesen opp via øretrompeten og inn i mellomøre, forklarer Bratt.

Dette kan ikke gjøres for mye, og er ikke skadelig. Om du har spedbarn er tipset å amme både under take off og landing for å få barnet til å svelge mest mulig.

Trykket oppleves ulikt

De fleste opplever dottfornemmelsen hver gang de flyr, men enkelte plages langt mer av øresmerter enn andre.

– Dette kan skyldes at en akutt forkjølelse eller bihulebetennelse gjør at slimhinnen i nesen hovner opp slik at man ikke får åpnet nok til å utjevne trykket. Det finnes også noen som har en anatomi på
øretrompeten som ikke er optimal i forhold til trykkutjevning. Mens de som av en eller annen grunn har hull på trommehinnen har en åpen kanal som gjør at de ikke får dotter i ørene i det hele tatt, forteller Bratt.

Forebygg med nesespray

Ved store problem kan du prøve å forebygge plagene med nesespray.
– Sprayen krymper slimhinnene slik at ventilasjonen til mellomøret bedres. Det er vel å merke ikke gjort studier som bekrefter dette, men jeg anbefaler likevel å prøve det ettersom mange har gode
erfaringer med denne metoden, sier Bratt.

Det tar ofte en liten stund før nesesprayen virker for fullt, så det kan være lurt å ta en dose kanskje 20 minutter før flyet letter og lander, tipser øre-nese-hals-spesialisten.

Mer smertefullt for barn

Hos barn er øretrompeten smalene enn hos voksne, de derfor vil de oppleve smerte oftere, skriver helsenettsiden Norsk Helseinformatikk.

Det er forklarer hvorfor mange babyer gråter de siste minuttene av flyturen; I tillegg til at de får lettere smerte har de heller ikke evne til å utligne.

I tillegg til rådene fra klinikksjef Mette Bratt på St. Olavs hospital, foreslår Norsk Helseinformatikk å gi barna paracetamol eller ibuprofen en halvtime før avgang eller landing hvis du vet at hun eller han får øresmerter.

Barn som er store nok til det kan prøve å tygge tyggegummi, suge på et drops, drikke gjennom et sugerør eller blåse bobler gjennom et sugerør for å forebygge ørevondt.

Det er også lurt å holde barnet våkent under takeoff og landing. Et barn som sover svelger ikke så ofte, og da er det er vanskeligere å holde lufttrykket i mellomøret utjevnet, ifølge Norsk Helseinformatikk.