FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik tar du de perfekte feriebildene

Av Erik Valebrokk26.01.18 16:02 | Oppdatert: 15.06.18 14:03

Del saken på:

Reis-redaktør Bjørn Moholdt har mer enn 30 års erfaring som fotograf. Her forteller han hvordan du skal komme hjem med de beste bildene fra ferien.

VG reise samler tipsene fra de fremste i bransjen. Tidligere har vi skrevet om fotograf Hallvard Kolltveit og hvordan du kan ta perfekte bilder av nordlyset. Et av hans beste tips var blant annet at uansett hva slags element du skal fotografere er det viktig at bilde i seg selv står godt alene.

Nå er det snart sommerferiebildene som er i fokus. Bjørn Moholdt (58) har jobbet som reisereporter i en årrekke. Det er knapt et land han ikke har besøkt med kamera på slep. Han har fotografert mennesker, dyr, bygninger, strender og fjell over hele verden - for å nevne noe.

Nå deler den bereiste fotografen sine beste tips for hvordan du kan løfte dine egene feriebilder til nye høyder.

Tipsene leser du lengre ned i saken.

Moholdt startet karrieren i lokalavis da han var tenåring hjemme i Hammerfest, og det var fotografering som trigget interessen for journalistikk. I dag er han redaktør for reisemagasinet Reis og leverandør av artikler og bilder til en rekke publikasjoner, både på papir og nett. Han har også blant annet vært ansvarlig redaktør for det som en gang var Norges største reisemagasin, Reiser og ferie.

Som profesjonell fotograf er han opptatt av utstyr, men ikke for enhver pris.

- Nei, bruk gjerne mobilen, men lær deg hvordan du bruker kamerainnstillingene, sier han.

Og legger til:

– Men har du først investert i et ordentlig kamera, så er det viktig at du faktisk gidder å ta det med deg når du reiser på ferie og ikke tenker at det er for tungt eller at det blir for mye styr.

Tenk på disse tre tingene når du fotograferer:

1. Utsnitt: – Å være komposisjonen bevisst er viktig for å gjøre bildet relevant for andre. Her har jeg valgt å plassere paret på Karlsbroen i Praha nede til høyre for å lede deg som betrakter videre inn i bildet.

2. Timing: Dette bildet av «Fuglehuset» i Brasilia i Brasil ventet jeg lenge på å få tatt. Jeg måtte jo ha med duen. Legg også merke til vinkelen. Noen ganger må du rett og slett ned på ryggen. Å «vende» det til sort-hvitt gir bildet en ekstra dimensjon, synes jeg, også fordi fargene midt på dagen uansett er «utvasket».

3. Tett på: Dette portrettet tok jeg i en døråpning i landsbyen Jambiani på Zanzibars sørøstkyst. Midt på dagen er lyset skarpt og fargeløst. Da bør du som her inn i skyggene, der lyset er mer balansert.

Her er Bjørn Moholdts beste tips til å ta bedre bilder:

1. Det er viktig at du kjenner innstillingene, uavhengig av om du bruker speilrefleks eller mobilkamera. Noe av det viktigste er å kunne overstyre automatikken og kunne bruke kompensasjonsknappene for pluss og minus. Selv om du ikke er teknisk interessert, er det viktig at du kan og forstår kameraet.

2. Foto handler om å komme nær nok på, å tørre å engasjere deg i menneskene du ønsker å ta bilde av. Du kan gjerne ta bilder av kirker eller en strand, men skal du ha bildene som skiller seg ut må du spørre folk og være til stede i situasjonen.

3. Det finnes en del allmenngyldige parametere du bør lære deg som også benyttes i billedkunsten, for eksempel perspektiv. Still deg på knærne hvis du skal ta bilde av barn, og vær bevisst på vinkel. Som oftest er bildet tatt i den posisjonen fotografen står, men du skal ned der objektet er eller opp der det er, alt ettersom.

4. Det er viktig for komposisjonen at du får frem en stedsfornemmelse, at den som ser bildet klarer å forestille seg hvor du er uavhengig av om du har mennesker eller ikke med. Jeg synes en solnedgang i utgangspunktet er dørgende kjedelig, men får du med akkurat den fiskebåten eller et menneske gir det bildet en ekstra dimensjon og løfter det.

5. Kom deg opp om morgenen. Hvis du er i en by bør du dra på markedet når de starter dagen og få med deg morgenlyset.

6. Ser du bort fra utstyr og «fotografdill» kan det være lurt, når du er ute på tur, å fortelle en historie gjennom bildene. Bestem deg for at du gjennom fem bilder skal klare å formidle en komprimert versjon av reisen, med god variasjon. Det er en fin og lærerik øvelse.